MTI

Veszélyezteti a kínai társadalmi stabilitást az internet

Négy hónappal az Urumcsiban történt, közel kétszáz halálos áldozattal és 1700 sebesülttel járó véres lázadás után a Hszincsiang-Ujgur autonóm terület székhelyén még mindig várják, hogy teljes mértékben helyreálljon az internetszolgáltatás. Miért a döntés, és mit jelent lényegében a korlátozás? Az angol nyelvű China Daily című kínai napilap terjedelmes összeállításban az elégedetlenkedő helyiek és szakértők megszólaltatásával feszegeti a kérdést.

A kínai központi kormány július 5. után 24 órával blokkolta az internethozzáférést, mivel a lázadás szervezői a világhálót használva koordinálták az eseményeket - írja a lap, folytatva azzal, hogy a "külföldi szeparatista csoportok olyan blogokat és csetprogramokat használtak a kapcsolattartásra, mint a Twitter, a Facebook, a QQ és az MSN, s ezeken keresztül szervezték az erőszakos megmozdulásokat". Egyelőre semmiféle hivatalos közlés nincs arra vonatkozóan, hogy mikor szándékoznak a teljes internetszolgáltatást helyreállítani, s a helyi lakosok, valamint az online értékesítésben érdekelt vállalkozások panaszkodnak: elvették tőlük az ártalmatlan kommunikáció lehetőségét is.

Már olyan vállalkozók is vannak, akik úgy döntöttek, egyszerűen odébb állnak, mondván, ha nincs internet, nincs üzlet. A China Daily megszólaltat egy az aszalt gyümölcs online értékesítésével foglalkozó üzletembert, és egy asszonyt is, aki a vonattal 14 órára lévő Dunhuangba utazott, hogy Ausztráliában tanuló lányával telefonon beszélhessen, mivel a nemzetközi telefonhívásokat ugyancsak korlátozzák Hszincsiangban. "Hiányzik a lányom hangja" - mondta az asszony, aki most egy pekingi barátja segítségével tart kapcsolatot a gyermekével.


Urumcsi utcáin már nincsenek fegyveres rendőrök, a boltok, az éttermek ismét kinyitottak, a mindennapi élet közelít a normálishoz. Csak a netre várnak az ott lakók. "Hszincsiangnak kell az internet. Lévén, hogy a térség sokkal elmaradottabb, mint más országrészek, a zárlat még nagyobb kárt okoz" - nyilatkozta egy 30 éves helyi vállalkozó, Jurat Hamiti. Hozzá tette: "A terület gazdasági fejlődése van annyira fontos, mint a terrorizmus elleni harc".

Augusztusban a hatóságok korlátozott szolgáltatást tettek lehetővé, amivel száz térségi portál vált elérhetővé, bankok, helyi kormányzati szervek, szórakoztató témájú és online játékokat kínáló oldalak. Egyedül a kiváltságos újságírók, kormányzati hivatalnokok juthatnak teljes körű internetszolgáltatáshoz a Hoitak szállóban kialakított "hírközpont" 24 laptopja valamelyikén. A vendégeknek regisztrálniuk kell, az internet használata időben korlátozott, és az általuk küldött és kapott információkat figyelik.


"A zavargásokra nem került volna sor, ha nincs internet, s a kínai kormánynak olyan rendkívüli körülmények között, mint az urumcsi események is voltak, érthető a reakciója" - idézi a lap David Gosset-t a nemzetközi kapcsolatok francia szakértőjét, aki nyolc alkalommal járt már az északnyugat-kínai Hszincsiangban. Ugyanakkor Jü Hsziao-feng (Yu Xiaofeng) kínai biztonságpolitikai szakértő szerint az információtól való elzárás egy nyílt társadalomban sosem lehet elsődleges eszköze a terrorizmus elleni harcnak. "A kormánynak engednie kell a hivatalos és nem hivatalos forrásokhoz való hozzáférést, hogy az emberek az ismereteik alapján keressék az igazságot" - nyilatkozta Jü.

Hu Jong (Hu Yong), a Peking Egyetem professzora úgy gondolja, hogy a hatóság abban a tudatban él, hogy nemzetbiztonsági okokra hivatkozva jogosan intézkedett az internet leállításáról, hiszen ezt már kezdetben nyilvánosan bejelentették. "Az internet gyors fejlődése és a társadalom irányításának joghézagai példátlan kihívást jelentenek a társadalmi stabilitás fenntartására"- foglalta össze a probléma lényegét a maga nézőpontjából Meng Csien-csu (Meng Jianzhu) kínai közbiztonsági miniszter.

Az internet kiiktatása ellenére augusztusban szintén széles körben félelmet keltő, a hivatalos megfogalmazás szerint "szervezett terrortámadásokra" került sor Urumcsiban, amikor ujgurok fecskendőkkel szurkáltak meg több mint félezer han kínait. Ezt követően a polgárok ismét az utcára vonultak, s a helyzet nem megfelelő kezelése miatt a város két magas beosztású vezetőjét, köztük Urumcsi párttitkárát leváltották.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • johnsmitheger #8
    "A zavargásokra nem került volna sor, ha nincs internet"

    Persze... érdekes, hogy 100 évvel ezelőtt is zavarogtak net nélkül. Hát az meg hogy vót???
  • kvp #7
    "De ezt úgy hívják, hogy Államkapitalizmus, azaz ahogy a köznép érti, kapitalista diktatúra."

    Erre mondtak az, hogy kinanak sikerult egy lepesben a kommunizmusbol a kapitalizmusba atmennie, a demokracia kihagyasaval. A gond csak az, hogy hiaba hatekonyabb allamforma a kommunizmus es a kapitalizmus, ha nincs demokracia, akkor az emberek elobb utobb az allam ellen kezdenek dolgozni es megdontik azt.

    A kinai kommunizmus pedig abbol adodott, hogy nemely erdekcsoportok akkoriban is megprobaltak a csaszarsagbol a kapitalizmusba atmenni es ugyanugy hanyagoltak a demokraciat. A kommunizmusrol meg nem derult ki, hogy ott sem jellemzo a demokracia.

    Vegul egy vicc:
    Ket kinai kepviselo beszelget. A fiatalabbik megszolal: 'Ha ezt a gazdasagi fejlodest mao elvtars lathatna...' Erre az idosebbik: 'Ki is vegeztetne minket!'
  • bakagaijin #6
    Hááát, ha nagyon bele akarunk menni, akkor talán tegyük fel a kérdést, hogy hol is van válság? Milyen cégek is vásárolják most fel apróért a gondban levő cégeket?
  • Justil #5
    A nyugati típusú társadalmak azok, amelyek az egyénre épülnek, és az egyént állítják a középpontba. Elég szarul is működnek, nemde?
  • DjDano #4
    Szerintem neked elgurult a gyógyszered, azt meg se kérdezem hol olvastad... D:
  • Frayer #3
    Valami ilyesmiről van szó.
    De ezt úgy hívják, hogy Államkapitalizmus, azaz ahogy a köznép érti, kapitalista diktatúra.

    Ez jobban koncentrálja a hatalmat, és totális rendszer, ahol nincs egyéni szabadság, mindenki végül egy fogaskerék lesz. Ha nem működik, nincs rá szükség és kidobják a temetőbe.
    Én is olvastam több helyen, hogy ahogy elkészül az új világrend, eljön europára, az usára, és minden más országra is ez a hatalmi berendezkedés, az emberek fel lesznek csippezve, és mindenki meg lesz figyelve egymás által, mint az átkosba, csak modern eszközökkel.
    A szép új világrend. És üdvözöljük Orwell-t, és jól él köztünk majd.
  • Praetor #2
    Nem barmok. Amit ott művelnek a vezetők, az a kapitalista diktatúra prototípusa. Ha teljesen jól működne, akkor a nyugati demokráciákat is ebbe az irányba terelnék, mert ez a hatalomkoncentráció hatékonyabb, olcsóbb, és egyszerűbb írányítást tesz lehetővé a felső 500 fős gittegylet-tag számára.
  • Frayer #1
    Ezek a kínaiak is barmok.
    Ez a gyakorló kommunizmus mint társadalmi forma, a legrosszabb hatékonyságú forma, ami még szembe is megy az egyénnel, az egyén meg a társadalom legalapvetőbb bázisa. Társadalmat csak az egyének csoportjára lehet építeni.

    Úgy gondolom direkt azért találták ki a kínaiaknak is ezt a kommunizmust, hogy ne fejlődjenek már olyan gyorsan, ez az ami visszahúzza őket.

    Talán ha ott is kapitalista berendezkedés lenne, már a 3. VH-ban csücsülnénk az erőforrásokért induló harcokban.

    Gondoljunk csak a történelemre, szovjet unióra, és minden országra ahova betette a lábát a "kapitalisták találmánya" a mesterségesen létrehozott kommunizmus. Vagy ott van az NDK kontra NSZK.
    Kínának ez egy teher szerintem.