Berta Sándor

A kínai hatóságok vizsgálják az internetfüggő halálát

A kínai hivatalok is kíváncsiak arra, hogy mi okozhatta a 15 éves Tenget (Deng) Senshan halálát. Az eset nagy visszhangot váltott ki és most megszólaltak az első szakértők is.

A Xinhua kínai állami hírügynökség tudósításal szerint a helyi hatóságok hétfő óta vizsgálják az ügyet. Mint ismeretes, felmerült annak a gyanúja, hogy a tinédzsert gondozói verték halálra a Kuanghszi Csuang (Guangxi Zhuang) autonóm terület közigazgatási központjában, Nanningban található rehabilitációs intézetben. Ugyan a diák halálának a körülményei egyelőre még tisztázatlanok, a helyi rendőrség néhány nappal ezelőtt arról számolt be, hogy a gyanúsítottakat már letartóztatták.

A Xinhua cikkében kiemelte, hogy az intézet egyike az internetfüggőség kezelésével foglalkozó központoknak és ott jelenleg összesen száz fiatalt látnak el. Egy kezelés költsége 1000 amerikai dollárt tesz ki. A szülők azt mondták, hogy a fiúknak soha sem volt dolga a rendőrséggel és az internetfüggőségen kívül nem is volt más problémája. A hírügynökség megszólaltatott néhány elismert szakembert. Jiang Piu, a New Taste Family Education Institute pekingi igazgatója például közölte, hogy Kínában az internetfüggőséggel kapcsolatban nincsenek kidolgozva a megfelelő diagnosztikai és terapeutikus szabványok. Xia Lingxiang, a chongqingi Southwest University pszichológiai professzora pedig úgy vélte, hogy a kínai államnak jóval több pénzt és energiát kellene fordítania az internetfüggőség fiziológiai és pszichológiai mechanizmusainak kutatására, majd a hatékony diagnosztikai szabványok kidolgozásába.

Jelenleg az ázsiai államban több mint 200 szervezet kínál internetfüggőség elleni terápiákat. Ezek a "kezelések" azonban gyakran félkatonai gyakorlatokból állnak és korábban teljesen elfogadott eljárásnak számított a páciensek elektrosokk-terápiával való "gyógyítása". Ezt azonban idén júliusban a helyi egészségügyi minisztérium betiltotta, miután ismertté vált, hogy egy pszichiáter saját elmondása szerint közel 3000 tizenévest elektromos árammal próbált meg leszoktatni az internetről.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • citkar #11
  amihez nem értesz arról ne nyialtkozz, az elektrosokk nagyon jó bizonyos esetekben, van h a páciens kéri, mert jobb bármiféle gyógyszeres kezelésnél

  van ahol visszahozták, mert leghatásosabb bizonyos betegségeknél, szóval nem elitélni
 • citkar #10
  komolyan nem tudod mit beszélsz...nem biztos h blizzardhoz bármi kötötte
  és lehet semmi köze a netfüggőséghez a halála
 • Inquisitor #9
  Más civilizált helyeken rég betiltották már, mert szétesik tőle a paciens személyisége.
 • Benedekco #8
  Elektrosokkal bármi ellen? Te szent ég! agybaj télleg, hogy ma még ilyen dolgokat alkalmaznak :O
 • zyppy #7
  ░░░░░░░░░░░
  ░░░█░░░█░░░
  ░█░░░░░░░█░
  ░░███████░░
  ░░░░░░░░░░░
 • Sanyix #6
  Ja. A pi*a sokkal hatékonyabb :)
 • Alwares #5
  Elektorsokkal a netfüggőség ellen? Te szent ég!
 • Sanyix #4
  Civilizáltságot vársz el tőlük? A lázadások leverésének módszereiről hallottál már?
 • Sanyix #3
  Nekem van egy olyan sanda gyanúm, hogy talán terroristák kezébe került a gyerek... vagy TOR kalapácsa sújtott le rá, akit a kampósorrú cionisták küldtek...
 • Sadun Tryst #2
  primitívség rulz. nem értem, hogy a mai világban, hogy történhetnek még ilyenek meg. kína a világ leggyorsabban fejlődő országa, így azért azt elvártam volna tőle, hogy ezekben a kérdésekben már civilizáltabb.