Berta Sándor

Szabadon engedtek egy kínai kiberdisszidenst

Négy börtönben töltött esztendő után ismét szabad emberré vált Zhang Lin kínai blogger és demokrácia-aktivista.

Az elmúlt héten Zhang Linnél aligha volt boldogabb ember az ázsiai országban. A férfit 2005 októberében egy helyi bíróság öt éves börtönbüntetésre ítélte, de végül csak négy évet kellett rácsok mögött töltenie. Zhang Lin "bűne" az volt, hogy cikkeket írt a Dajiyuan.com és az Epochtimes.com nevű oldalak számára. Mindkét portál kapcsolatba hozható a Kínában betiltott mozgalomnak és tabunak számító Falun Gong mozgalommal. A férfit 2005. január 29.-én tartóztatták le Kína keleti részén található Anhui tartományban. A hivatalos vádirat szerint a közbiztonság veszélyeztetésével vádolták és emiatt is ítélték el.

A blogger eddig összesen 13 évet töltött kínai börtönökben és munkatáborokban. Először 1989 és 1991, majd 1995 és 1998 között volt kénytelen bevonulni a rácsok mögé, illetve a lágerekbe. 1998-as szabadulása után az Egyesült Államokba utazott, de néhány hónap múlva illegálisan visszatért Kínába, ahol ismét őrizetbe vették és munkatáborba zárták, ahonnan 2001-ben szabadult ki.

A Riporterek Határok Nélkül (RSF) nevű emberi jogi szervezet üdvözölte az aktivista szabadon bocsájtását, de ugyanakkor rámutatott, hogy nem szabad megfeledkezni arról sem, hogy még nagyon sok - becslések alapján 59 kiberdisszidens és 30 újságíró - "élvezi" a kínai börtönök, illetve hatóságok vendégszeretét. "Arra akarjuk rávenni a helyi hivatalokat, hogy minden olyan újságírót és bloggert engedjenek szabadon, akiket korábban azért ítéltek el, mert éltek a Kína által is aláírt nemzetközi szerződések által szavatolt szabad véleménynyilvánítási jogukkal" - áll többek között az RSF közleményében.

Az ázsiai államban mindennapos dolognak számítanak a bloggerekre és kiberdisszidensekre kiszabott börtönbüntetések. 2006-ban tíz év börtönt kapott egy a demokráciáról szóló internetes esszéért egy középiskolai tanár. 2007-ben pedig egy politikai állásfoglalás közzétételét "honorálták" a helyi hatóságok négy év szabadságvesztéssel. Előfordult olyan eset is, amikor az ellenzéki bloggert nemes egyszerűséggel egy pszichiátriai intézetben helyeztek el

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • tenkenorman #2
  • Amergin #1
    Szándékbűnözés és véleménybűnözés miatt lett elítélve a gonosztevő.
    Terrorista, ehhez nem is férhet kétség.
    Ordas eszméivel veszélybe sodorja a társadalmi békét, félelmet kelt és sérti egyes kisebbségek jogos érzékenységét. Börtönben a helye!
    Megnyugtató, hogy nálunk is éberen őrködnek a hatóságok a törvényesség felett...