Gyurkity Péter

Csúszik a kínai internetszűrő bevezetése

A kínai illetékesek bejelentették, hogy engednek a nemzetközi nyomásnak és valamivel később vezetik csak be a sokat kritizált internetszűrő szoftvert - visszalépésről azonban szó sincs.

A nyugati lapok az illetékes kínai minisztérium közleménye után jelezték, hogy a kommunista állam kormányzati gépezete ritka önmérsékletet tanúsítva engedélyezte a szoftver bevezetésének elhalasztását. Az internetkávézókban már jelenleg is használt megoldás egyelőre nem jelenik meg minden, az országban leszállított személyi számítógépen.

Ez utóbbi volt ugyanis a hivatalos célkitűzés, legalábbis közvetett úton, hiszen a Green Dam, vagyis Zöld Gát névre keresztelt szoftver minden oktatási intézményben használt számítógépen kötelező jelleggel bukkant volna fel, míg az otthoni felhasználók szabadon választhattak volna a minden konfiguráció esetében mellékelt alkalmazás használatáról. Ezzel pedig a központi internetes tűzfal egyfajta kiegészítése jelent volna meg széles körökben (bár a két platform teljesen független egymástól), tovább szigorítva a böngészési szabályokat és szűkítve a lehetőségeket az állampolgárok számára.

A nyugati elemzők és kormányzati illetékesek rögtön kiemelték, hogy a kínai fél a "csúszás" kifejezést használja, vagyis nincs arról szó, hogy végleg lemondtak volna a tervről. Mindössze elhalasztják annak bevezetését, nyilván tovább dolgozva a részleteken, illetve várva arra, hogy némileg lecsillapodjanak a kedélyek a nemzetközi vizeken. Egyes PC-gyártók, mint például a Toshiba és az Acer, jelezték, hogy készen állnak a szóban forgó lemezek mellékelésére minden konfiguráció esetében, míg mások (így a HP és a Dell) egyelőre nem nyilatkoztak a kérdésben, minden bizonnyal a diplomáciai fejleményekre, egy esetleges megegyezésre várva.

Arról egyelőre nincs szó, hogy mikor állhatnak majd elő az illetékesek egy új részletes programmal.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!