Berta Sándor

Kínának meg kell nyitnia piacát a külföldi DVD-k előtt

A kínai kereskedelmi minisztérium nem hajlandó elfogadni a Kereskedelmi Világszervezet (WTO) legújabb döntését. A Kereskedelmi Világszervezet szerdán úgy döntött, hogy Kína köteles beengedni a külföldön készített kulturális termékeket, elsősorban a könyveket, a műsoros CD-ket és a DVD-ket.

A kínai kereskedelmi minisztérium azonnal jelezte, hogy fellebbez a határozat ellen és nagyon sajnálja, hogy a WTO ilyen ítéletet hozott. Az ázsiai államban napjainkig nagyon szigorúan korlátozzák a külföldön készített könyvek és filmek importját, illetve terjesztését. A nemzetközi szervezet ezen a helyzeten akar mielőbb változtatni.

Amennyiben a WTO döntését sikerül átültetni a gyakorlatba, úgy nem csak megnyílna a kínai piac az amerikai és a nyugat-európai kulturális termékek előtt, hanem ezzel párhuzamosan sikerülne jelentős mértékben lecsökkenteni az illegális könyv- és filmmásolatok számát. A Kereskedelmi Világszervezet az Egyesült Államok nyomására vizsgálta a kérdést és úgy találta, hogy a jelenleg hatályban lévő kínai kereskedelmi szabályok nem megfelelőek. A WTO határozatában többek között kiemelte, hogy az ázsiai országban egy állami cég a külföldi filmek és könyvek importját tekintve gyakorlatilag monopolhelyzetben van. A kínai szaktárca szerint ugyanakkor ez nem igaz. Nagyon is sok csatornán jutnak a külföldi audiovizuális árucikkek a kínai piacra.

Az amerikai kormány és a hollywoodi filmstúdiók természetesen üdvözölték a döntést. Ron Kirk, az Egyesült Államok kereskedelmi megbízottja leszögezte, hogy a WTO testülete egy fontos győzelemmel ajándékozta meg az amerikai kreatív üzletágakat. Az ítélet hozzájárul ahhoz, hogy a jövőben legális amerikai termékek juthassanak el a kínai piacra. Az amerikai kormány ugyanakkor sajnálkozását fejezte ki amiatt, hogy ha hatályba is lép az új rendelkezés, még akkor is túl sok akadály áll majd a külföldi könyvek, filmek, DVD-k importjának és kínai terjesztésének útjában. Az amerikai beadványt leginkább a szórakoztatóipar támogatta, ennek ellenére az első eredményeket alighanem a tengerentúli könyvkereskedők érhetik el.

A WTO egyébként nem fogadta el azt a kínai érvelést, hogy a cenzúrára azért van szükség, hogy "fenntarthassák a nyilvános morált". A világszervezet azt viszont engedélyezte, hogy a kínai állam továbbra is ellenőrizze az összes külföldi film terjesztését. Emellett érvényben maradt az a kínai szabály is, hogy évente nem lehet 20 külföldi filmnél többet bemutatni a kínai mozikban.

A WTO előtt nem ez volt az első USA kontra Kína gazdasági vita, idén januárban ugyanis a Kereskedelmi Világszervezet - csak részben helyt adva az amerikai beadványnak - úgy döntött, hogy Kínának meg kell semmisítenie az összes lefoglalt illegális szoftver- és filmmásolatot, valamint hogy javítania kell a külföldi termékek szerzői jogvédelmén.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • halgatyó #59
    20 évvel ezelőtt ez még elképzelhetetlen lett volna: tévészereplés miatt rúgták ki az utcára a professzort Rotterdamban (!!!)

    Ez csak egy nagyon apró konkrétum a sok tízezerből, hopgy ne a levegőbe beszéljek mindig, általánosságokat.
    Jobb napokat!
  • Epikurosz #58
    Mert nincs?
  • Ferrer #57
    Egyre jobbak vagytok! Már bejött a sátán is, ez Bill Gates és a 666-os szám kapcsolatára emlékeztet anno.
  • Epikurosz #56
    aZ INTERNETEN VAN KÍNAI NYELVlecke.
  • halgatyó #55
    Ekkora hülyeséget csak egy Népszabadságon és Napkeltén nevelkedett engedelmes szavazórobot írhat!
    A mi népnyomorító rendszerünket a háttérből irányítókat kellene kiirtani inkább!
    Azokat, akik az utóbbi 20 év visszafejlődését vezénylik!
    Aminek még csak az elején vagyunk.

    Sajnos, Kína jelenti az emberiség jövőjét, mi csak a múltja vagyunk.
    De ez csak akkor igaz, ha ellen tudnak állni ennek az ÁL-liberalizmus köntösébe bújtatott sátánnak, ami minket leigázott.

    Pedig de nem szeretnék kínaiul tanulni
    Jobb lesz, ha Ti ott mind, szokjátok a gondolatot, és megkezditek a kínai nyelvkönyvek felvásárlását
  • Epikurosz #54
    Igen, nem kellene kínai bugyit venni.

    Én be-benézek a bp.-i Ázsia Centerbe, és van ott egy házaspár, amely nagyon szimpatikus nekem. Mindig szoktam venni tőlük valami apróságot, ha nem egyebet akkor egy üvegcse aromaolajat 250 ft-ért. Nagyon kedvesek, igazából nem is jellegzetesen kínaiak, mert magasabbak a han átlagnál, és a hölgy (aki nekem 30 évesnek tűnt, de kiderült, hogy már unokája is van) kerek arca olyan magyaros. Még az is lehet, hogy ujgurok.
  • Julius Caesar #53
    Ott kéne kezdeni, hogy í kínai rezsimet elküldik a picsába. Ahol élessel lőnek a tömegbe, az nem demokratikus, nem népi. Az egy katonai diktatúra. Szvsz ki kell írtani ezeket az egypárt rendszereket...
  • halgatyó #52
    Amit eddig leírtam, azért tűnik összedobáltnak, mert megpróbáltam tömör lenni. Minden mondatnak jelentősége van, a zárójelbe tett megjegyzések több mondat helyett születtek.)
    Mindenkitől elnézést kérek a gépelési hibákért.
    (na irány dolgozni, majd est folyt.)
  • halgatyó #51
    Szívből remélem, hogy a Kínaiak ellenállásán megbukik majd ez a szemét világrend!
    Valaki néhány hozzászólással ezelőtt ilyesmit írt: ugyan, hisz Kína máris tagja, be van tagozódva...
    Aha. Akkor miről szól ez a cikk?

    Kína JELENLEGI belső állapota persze a kisember számára -- ha a sajtónk 1/10-ede igaz -- meglehetősen kelemetlen. MOST nem szeretnék ott élni.

    De könnyen lehet, hogy 30 év múlva menekülni fogunk oda. A mi rendszerünk ugyanis romlik! A 80-as évek vége óta, a szociális piavgazdaság rendszerének sutbadobása (de gyorsan és könnyen ment, EGYSZERRE VALAMENNYI országban!) után, az ÁL-libernyálas rabló-vadkapitalizmus térhódításával, a középosztály szarbatiprásának a megkezdődésével (MÉG CSAK AZ ELEJÉN VAGYUNK!!!)
    Nos, ezekkel a változásokkal MINDEN MEGVÁLTOZOTT. Minden a visszájára fordult.

    Ami manapság Magyarországon van, az a külföld "kísérleti terepének" tűnik.
    Ami itt nálunk megjelenik, az várhatóan meg fog jelenni más országokban is. (Ez a következmények nélküli rablássorozat és annak iszonyúan aljas hazug sajtóbeli tálalása)
  • halgatyó #50
    Megmondom én neked, hogy mi az a WTO: egy büdös mocsokbanda.
    A WTO az egyik szervezet a sok közül, ami a kisebb édekérvényesítő képességű országok leigázására szolgál. Az IMF meg a többi rongy disznó mellett.

    Amelyik ország nem tagozódik beléjük, és gazdasági eszközökkel nem tudják megfojtani, azt szarrá bombázzák!
    (ld. Irak vagy Szerbia)

    Ez a WTO.