Berta Sándor

Ausztria - inkább az optikai hálózatokat fejlesztenék

Egy tanulmány szerint az osztrák felhasználók böngészésre és e-mailezésre használják az internetet. A szakemberek szerint azonban ez a jövőben változni fog.

Georg Serentschy, az osztrák távközlési felügyeleti teendőket ellátó RTR GmbH vezetője amellett érvelt, hogy a vezetékes internetelérések csak akkor lehetnek vonzóak az előfizetők számára, hogy ha lehetővé teszik például a HD-video ajánlatok továbbítását és megtekintését. Ehhez azonban optikai hálózatokra lenne szükség.

Az RTR munkatársai a dokumentum készítésekor 3000 családot és 1000 cég képviselőit kérdezték meg a távközlési szokásaikról. Az osztrák háztartások 65,4 százalékában van nagy sávszélességű vezetékes vagy mobil internethozzáférés. A legmagasabb az arány (71 százalék) Bécsben, míg a legkisebb (55 százalék) Alsó-Ausztriában. A lakások 45 százalékában van ADSL-, 29 százalékában kábeles és 27 százalékában mobil szélessávú elérés.

"2006-ban a mobil internetkapcsolatok csupán 5 százalékot tettek ki és alig játszottak szerepet" - mondta Serentschy. A helyzet azóta gyökeresen megváltozott. A mobil előfizetéssel rendelkező magánszemélyek 74 százalékának nincs vezetékes elérése és az egyedülállók 27,9 százalékáról ugyanez mondható el. A mobil internetet a felhasználók 2,5 százaléka a mobiltelefonján, 6,3 százaléka modemmel, 91 százaléka pedig a számítógépén vagy a laptopján használja valamilyen adatkártyával vagy USB-s modemmel.

A vállalatok 75,4 százaléka ADSL-, 15,5 százaléka mobil internetes, míg 14,5 százaléka kábeles internet-előfizető. Kizárólag mobil hozzáférése ugyanakkor csak a cégek 23,5 százalékának van. A megkérdezettek 95 százaléka hetente legalább egyszer böngészik a világhálón és 91,7 százaléka e-mailezik rendszeresen. A harmadik legnépszerűbb tevékenység az online banki rendszerek használata, a negyedik pedig a médiafájlok és a programok letöltése. A közösségi portálok a lista ötödik, az internetes telefonbeszélgetések a hatodik, míg az online játékok a hetedik helyen találhatók. Érdekesség ugyanakkor, hogy csak a válaszadók 13,7 százaléka vásárol rendszeresen virtuális boltokban.

S hogy mit hozhat a jövő? Nos, Serentschy úgy vélte, hogy az egyetlen út az optikai hálózatok fejlesztése. A video-on-demand és a HDTV-ajánlatokhoz ugyanis mindenképpen szükség van a jelenleginél nagyobb sávszélességre.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Sanyix #5
    Csak nehogy terroristák, vagy pedofilok, vagy ESETLEG fájlcserélők kezébe kerüljön!
  • nyalógép #4
    Hova az a nagy rohanás emberek! Ha nem akarod szétosztani, akkor 2Mbit gyakorlatilag mindenre elég. Nem tök mindegy, hogy egy weboldal pár tized mp.-el gyorsabban v. lassabban töltődik be? Letöltés 800MB óránként, sok helyen, akár külföldön is örülnének, ha ilyenjük lenne.
  • szlovákiai hun #3
    Az modemes meg szimpla ADSL-et már rég elkellet volna felejteni, de a bosszantó mikrósnetet is, az üvegszál vagy lézeres optikában van a jövő....

    Sokszor nem értem ezt a felfogást: sírnak, hogy milyen rossz az internetes penetráció, de hogy EU-us alap támogatással beruháznának, az már büdös nekik....
  • zola2000 #2
    És ezért is drágább magyarországon a net, mert ha itt valaki vesz egy 2 megabites netet, akkor a szolgáltató kb 40 gigabyte átlagos forgalomra számíthat havonta, míg pl ausztriában nyugodtan adhat a szolgáltató 20megabitet is ugyanazon a pénzen, akkor is csak alig pár ember megy 10giga fölé.
  • zola2000 #1
    Na igen ha osztrák fizetésem lenne, akkor én sem nagyon torrenteznék.