Berta Sándor

Peace Dot: az internettel a világbékéért

A világháló alapvetően megváltoztatta az emberek kommunikációs szokásait és módszereit, de könnyen lehet, hogy még ennél is többre képes. Mozgalom indult a világbéke megteremtéséért.

Az egyre erősebb globális hálózat teljesen új esélyeket és lehetőségeket kínál a felhasználóknak, éljenek azok a világ bármely pontján. A segítségével könnyen megelőzhetők, illetve elsimíthatók a különböző konfliktusok, erősíthető a kulturális, a politikai vagy éppen a vallási párbeszéd és nyitottság. Legalábbis ezt gondolják a Peace Dot mozgalom életre hívói, akik hisznek a kommunikációs technológia béketeremtő erejében. A Peace Dotot a Stanford Egyetem Persuasive Technology Labs részlegéhez tartozó egyik kutatócsoport tagjai hozták létre.

"Sok ember napjainkban inkább pesszimista a világbéke tekintetében. A mi csapatunk azonban ebben a kérdésben egy teljesen más trendet lát. Különösen a weben van számos jó dolog, például a közösségi portálok és a blogok, amelyek nagyon nagy segítséget jelenthetnek a világbéke kialakulásában és megőrzésében. A több millió ember erősebb együttműködésének innovatív módszerei alapján hisszük, hogy 30 éven belül megteremthető a tartós világbéke" - írják a szakemberek a mozgalom hivatalos honlapján.

A tudósok felhívást tettek közzé minden vállalat és szervezet számára. Azt kérték az elképzelést támogatóktól, hogy hozzanak létre aldoméneket és írják le, milyen konkrét lépésekkel támogatják a világbéke megteremtését. A támogató oldalakat később egy központi nyilvántartásba gyűjtik össze, amelynek tartalma később mindenki számára szabadon hozzáférhető lesz.

A Facebook az elsők között csatlakozott a mozgalomhoz és már létre is hozta saját Peace Dot portálját. A portál üzemeltetői leszögezték: büszkék arra, hogy tevékenyen szerepet vállalhatnak a világbéke kialakulásában azáltal, hogy olyan technológiákat tesznek elérhetővé, amelyek segítségével az emberek jobban megérthetik egymást. A Facebook regisztrált tagjai közül egyre többen támogatják az elképzelést. A tartós világbékében ugyanakkor egyelőre csak nagyon kevesen hisznek.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • chuky123 #6
    Dívatbemutatokon is ez az első "világbéke"
    Legalábbis mindenki erre törekszik.
  • WinG #5
    ja, menjetek kozep-afrikaba a hutuk es a tuszik koze, aztan beszeljetek nekik a vilagbekerol. naiv idiotak.
  • Locutos #4
    Jaj ekkora hulyeseget...
    Ez is csak arra valo lessz hogy sok irrealisztikus ember a torz lelket csucsujgassa hogy o milyen jo meg osszetarto, kozbe barmelyik blog-ot, forumot olvasod legtobben se tisztelettel meghallgatni, se tisztelettel elmondani nem tudjak a velemenyuket.(pelda az internetes osszetarto erore...)
    Mindendannyian tudjuk miert van ez igy: mert ilyen az ember, szethuzo es ez az igazsag
  • Justil #3
    az agyam felforr amikor ilyen hülyeségeket olvasok.
    világbéke? wtf? miért, háború van? már réges-régóta csak látszatháborúk "dúlnak"...
    szépen lassan kezd tényleg olyan lenni, mint a mátrixban, oszt ezek a majmok meg a világbékére verik a nyálukat. áh, elmegyek inkább aludni, épp eléggé felqrtam magam így is.
  • gothmog #2
    Jajjaj! Na, ide be meri írni valaki hogy... nehogy'...?
  • Balintos #1
    világbéke, na persze...