Berta Sándor

Aszociális hatásokat erősítenek a közösségi portálok

A szakemberek gyakran bírálják a közösségi hálózatokat, hogy nem tesznek meg mindent a regisztrált tagok adatainak védelméért. De vannak más kritikák is, az élő kapcsolatokra is kihatásal vannak.

Az Osztrák Internetszolgáltatók Szövetsége (ISPA) idén is megtartotta az Internet Summit nevű rendezvényét, amelyen számos témáról cseréltek eszmét a meghívott ausztriai és külföldi szakemberek, illetve az érdeklődők. A témák egyike az volt, hogy vajon a közösségi portálok, elsősorban a Facebook, a MySpace, a Twitter vagy éppen a Xing milyen hatással vannak az emberek valódi életére, megváltoztatják-e vagy befolyásolják-e azt és ha igen, milyen mértékben?

Andrea Hammer, az ISPA munkatársa, a beszélgetés moderátora elmondta, hogy amikor hosszabb ideig nem látogat el a Facebookra, akkor érez bizonyos virtuális nyomásgyakorlást a többi látogató részéről. Armin Turnher, a Falter Kiadó alapítója-főszerkesztője sokkal rosszabb tapasztalatokról számolt be. Ő azt figyelte meg, hogy a munkatársai gyakorlatilag hisztérikusan és zavart módon viselkednek, amikor egy közösségi portált használnak. A szakember emellett érzékelte azt is, hogy - amióta a Facebookot és más oldalakat látogatják - sokat romlott a kollégái közvetlen kommunikációs képessége, egyúttal számos embernél kialakult, illetve erősödött a beteges önimádat. Pont a kiváltott aszociális hatások miatt ő sosem indítana például blogot.

"A webmédiák sokkal parazitább módon viselkednek. A régi médiákon alapulnak és ők maguk gyakorlatilag semminek sem néznek utána. Azok az újságírók, akik a Facebookot vagy a Twittert használják, csak magukat büntetik" - nyilatkozta Armin Turnher. A Falter Kiadó alapítója azt is nehezményezte, hogy a személyes keresők segítségével róla is találhatók a világhálón olyan digitális fotók, amiket soha sem hozott nyilvánosságra. Ezt a területet az internetes közösségnek éppen ezért megfelelően szabályoznia kellene.

Johann Maier, az Osztrák Szociáldemokrata Párt (SPÖ) képviselője és az Osztrák Adatvédelmi Tanács elnökhelyettese szerint a szabadon hozzáférhető adatok az egyik embernek pozitívumot, egy másiknak viszont negatívumot jelentenek. A legnagyobb probléma az, hogy sok felhasználó még mindig nincs tisztában azokkal a kockázatokkal, amik a közösségi oldalakon - a képeik és más információik nyilvánosságra hozatala miatt - leselkedhetnek rájuk. Maier hozzátette, hogy ő is kénytelen volt kis idő elteltével törölni a saját Facebook-profilját, igaz nem indokolta, hogy erre miért volt szükség.

Azt Bernhard Lehner, a 123people munkatársa is elismerte, hogy a közösségi platformok használatának vannak előnyei, de eközben rendkívül tudatosan kell eljárniuk. "Jól meg kell gondolnunk, hogy a most kiadott adatokkal szembesülni akarunk-e 11 év múlva is" - hangsúlyozta a szakember, aki egyaránt regisztrált tagja a Facebooknak és a Xingnek. Lehner ugyanakkor rámutatott, hogy az internet korszakában felnőtt gyerekek már teljesen másként viszonyulnak a közösségi portálokhoz, mint az idősebb generációk tagjai.

Peter A. Gloor, az MIT informatikusa ennek alátámasztására közölte, hogy a lánya számos személyes adatot kiad magáról a Facebookon és egyre nyitottabban közeledik az emberekhez.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!