Berta Sándor

Környezetvédelmi hálózat szemantikus technológiákkal

A Media Watch on Climate Change nevű rendszer a különböző környezetvédelmi témákat szemantikus és földrajzi technológiák segítségével követi nyomon és elemzi.

1972 óta minden évben június 5-én tartják az ENSZ Környezetvédelmi Világnapját. Nem véletlen, hogy az új hálózat is ezen a napon kezdte meg a működést. A Media Watch on Climate Change prototípusa immár két éve online is elérhető volt, de a szolgáltatás a hivatalos elindítás időpontjára teljesen megújult és új funkciókkal egészült ki.

A rendszer az Information Diffiusion across Interactive Online Media (IDIOM) program keretében kifejlesztett technológián alapul és célja, hogy erősítse az emberekben a környezetvédelem fontosságát, valamint, hogy elősegítse a környezettel kapcsolatos információk interaktív feldolgozását. A hálózat hetente 300 000 és 800 000 közötti online dokumentumot elemez, ezeket ráadásul automatikusan kategorizálja és címszavakkal látja el. Jelenleg az angolszász nyelvterületen található környezetvédelmi szervezetek honlapjain, blogokon és más oldalakon fellelhető tartalmak feldolgozása zajlik.

"A hírszolgáltatásunk körülbelül 160 médián alapul, a többségük az Egyesült Államokban, az Egyesült Királyságban, Ausztráliában és Új-Zélandon működik. A rendszer előnye, hogy képes földrajzi koordinátákat is felismerni és kideríti, hogy az adott hír pozitív vagy negatív-e. Ennek megállapításában egy 8000-9000 szavas pozitív és negatív jelzőket tartalmazó különleges szótár van a segítségünkre. A megoldás 80 százalékos hatékonysággal működik. A dokumentumok végül egy központi adatbázisba kerülnek és a segítségükkel kiolvashatók az aktuális folyamatok" - jelentette ki Arno Scharl professzor, a program vezetője, a Bécsi Modul Egyetem Új Médiatechnológiák Intézetének munkatársa.

A szolgáltatás a virtualizációs információs vidékeket hegyekként és völgyekként jelenítik meg. Minél többet beszélnek egy témáról, az annál magasabb hegyként vagy hegyvonulatként jelenik meg. Az így létrehozott információs térképek kivetíthetők akár a NASA World Wind, akár a Google Earth vagy a Microsoft Virtual Earth atlaszaira. A Media Watch on Climate Change másik előnye, hogy a segítségével pontosan nyomon követhető, hogy egy környezetvédelmi folyamat honnan indult el és várhatóan merre tart. Emellett jól láthatóvá válik az is, hogy egy környezetvédelemmel kapcsolatos téma miként terjed el világszerte. A portált jelenleg a National Oceanic & Atmospheric Administration (NOAA) teszteli és használja.

A program alapvetően a Scharl által 2002 óta fejlesztett szemantikus technológián alapul, de például a blogok tartalmának átkutatásához a Yahoo és a Google alkalmazásprogramozási interfészeit használja. Az osztrák szakember biztos abban, hogy a szemantikus keresők egy idő után fel fogják váltani a most alkalmazott hagyományos keresőmotorokat

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • halgatyó #1
    Látom, ezt a gigantikus blabladumát senki se tudja hová tenni

    Gondolom, jaó nagy óriási zsuga van elrejtve mögé... hát igen, így kell sok pénzt keresni