19
  • Sanyix
    #19
    aktuális, úgy néz ki éppen most kezd behalni a 2 hónapja vásárolt 500 gigás seagate vinyóm :D
  • waterman
    #18
    szerintem arra gondolt, hogy ugyanabból a pénzből vesz 2-3 winyót, meg egy világvége-biztos fém bőröndöt (amiben tarthatja a winyókat), mint amennyiből aranyréteges, meg "megbízható" optikai lemezekre kimenti az adatait (a vesződség, meg a visszaolvasás körülményességétől tekintsünk el). amíg pár gigabyteról van szó, jó lehet az optikai, de amint 50-100 gb-ról beszélünk, a tükrözött winyókon tárolás messze kényelmesebb. 2-3 évente frissíted a winyókat, hogy nehogy letapadjon a fej, vagy berozsdáljon a vas, a nagy kímélésben..
    én most akartam visszaolvasni kb 2 tucat cd-t. tdk. kb a 2/3-át dobhattam ki, mert ez nem hasraütés: volt hogy 48kilobyte/sec sebességgel másolta fel a cd-t a totalcommander szerint. még egy fél év és azok a cd-k halottak.
  • pasi29uk
    #17
    Igen megbízható. De nem az öt forintos CD lemezke, attól ne várj sokat.
    Csak Neked csak Most javaslom a kőtáblát, van különböző színekben! Kapható kalapáccsal és vésővel szettben is. A suméroknak bejött...
  • [HUN]FaTaL
    #16
    Optika? Megbízhatóság?:D Remélem ezt viccnek szántad.
  • djw
    #15
    a terra mondjon le.
  • Lowosan
    #14
    Nem piszkálni akartalak, csak szemetszúrt a dolog és szóvátettem, bocs ha nem úgy sikerült ^^'
    Amúgy igen, én örülnék a legjobban ha a winyók hosszútávon is megbízhatóak lennének (nem kéne annyiszor cserélni)
  • neoG
    #13
    Rendszervinyónak?
  • torma99
    #12
    10 év múlva teljesen mind1 , hogy mi lesz , csak tudjak rajta tárolni 1 PetaByte adatot. :-)
  • Sanyix
    #11
    nemtudom észrevetted e de az ibm félévente kitalál valami számítástechnika világát gyökeresen megváltoztató technológiát, de persze soha semmi nem lesz belőlük.
  • pasi29uk
    #10
    Igazad van Tera ;)

    Ha adatmentést szeretnél és magnetikus elven működő adathordozót választasz akkor hosszú távon számíthatsz adatvesztést. Van még 92ban írt arany színű TDK CD lemezem "hibátlan". Nem mondhatom el ezt az MFM-es 20MB (amihez a kontrollert bele se tudnám dugni semelyik alaplapba) vagy IDEs 40-80MB HDD ről amelyek szerintem pár éven belül belül teljesen meghalnak ha nem kapcsolom be...
    Magam részéről csak a minőségi optikai adathordozókban bízok, amíg tudják fogadni azt a rengeteg adatot amit szeretnék megőrizni... Sajnos itt van egy óriási hiány amire jó lenne ha sürgősen találnának elfogadható megoldást a gyártók, és nem önjavító kódokkal kellene még növelni az amúgyis nagy adathalmazt.
  • coolbboy83
    #9
    Sajnos sokan elírják!! Nézzük el neki is, ilyesmin kár felszíneskedni........
    Ember nincs akinek full 100% a helyesírása........
  • coolbboy83
    #8
    Az IBM 2000 körül megmondta, hogy egy gombostű fejnyi kristályon akár 5 Terabyte is eltárolható, ez speciális atomi szintű holografikus tárolással, amit fejlesztenek.
    Ezen felűl a 8 cm kis CD méretű VioletDisc, később TeraDisc is már rétegenként 1 TB tárolással bírt laboratóriumi körülményeik között, és akkor 4 rétegben gondolkodtak!!! Ezeket olyan 1999 - 2000 Körül mesélte egy IBM Szaki, aki dolgozott kint EastFishKillben is, és Székesfejérváron is.

    Akkor azt nem tudom minek kell erőltetni a kibaszott Blu Rayt is....... csak szaros 50 GB......... és 2009 van!!!!!
  • Lowosan
    #7
    Ööö... nem Terát akartál mondani? A terra ugyanis földet jelent ha nem csal az emlékezetem.

    Szerintem igenis lesznek olyan területek ahol az SSD felváltja a HDD-t, gondolok elsősorban a mobil eszközökre. Persze nagy mennyiségű adat archíválásakor lehet később is HDD lesz a jobb választás.
  • Pares
    #6
    De jó lenne...
  • pasi29uk
    #5
    Nem értem mi a bajuk a holografikus adattárolással. Nincs benne mozgó alkatrész, a mindenkori lézer teknológia sebessége határozza meg az irási/olvasási időt. Ha földhözvered sem lesz baja... Most egy kockacukornál kisebb kristály kockáról beszélek amit több mint 10 éve fejleszt az IBM. Székesfehérváron volt ilyenből pár darab akkor mondtak rá több 10 Terrás elméleti kapacitást.
  • KillerBee
    #4
    A gyökeresen új - jelen esetben a mostaniaknál lényegesen nagyobb adatsűrűségű - memóriák kifejlesztése és piaci érettsége között igen hosszú évek telnek el, ezért elég jól belátható az elkövetkező 10 év. Enneké s a piac működésének ismeretében a cikk jóslata igen nagy eséllyel helyes. 2020 utánra meg a cikk sem jósol.
  • Taybore
    #3
    OFF: "már amennyiben a forint mint fizetőeszköz még mindig létezni fog" => a cikk írója netán irracionális módon bizakodik a forint leváltásában és egy új (talán Euro?) fizetőeszköz bevezetésében, még ebben az évezredben? Elég utópisztikus gondolat, nem?
  • Griphons
    #2
    Szerintem elég nagy merészség 10 évre előre jósolni bármit is, főleg az informatika világában, ahol félévente jönnek ki új technológiák. Az tény, hogy az elavuló HDD-k még most is vonzóbbak, mint a feltörekvő SSD utód, de ha sikerül valahogy olcsóbbá tenni az SSD technológiát - akár alternatív memória típusok használatával is - akkor még lekörözheti a HDD-t 10 év előtt is.
    Igazából ez a tanulmány azt jelenti: "Ha az amerikai kutatókon múlik, nem lesz jobb cucc a HDD-nál 2020-ig. A világ többi része meg kit izgat?!"
  • KillerBee
    #1
    "Érdekes módon tehát nem az egyre népszerűbb SSD-től várják a merevlemezek végleges lecserélését"

    Attól, hogy másféle memória lesz az eszközben, még ugyanúgy SSD marad. A Solid State Disk elnevezés ugyanis semmiféle módon nem utal a benne található memória típusára.