Berta Sándor

Itt az első USB 3.0-s külső merevlemez

A Freecom jelentette be a világ első USB 3.0-s szabványt támogató külső adattárolóját. A Hard Drive XS 3.0-t egy 3,5 colos külső meghajtóházban helyezték el, maximális olvasási sebessége eléri a másodpercenkénti 130 megabájtot.

Az új merevlemez 1, 1,5 és 2 terabyte-os változatban lesz kapható és természetesen támogatja az USB 2.0-s szabványt is. A 2 terabyte-os winchesteren elméletileg 400 000 MP3 formátumú zeneszámot, több mint 1,3 millió digitális fotót, 400 teljes méretű DVD-lemezt vagy 2000 digitális videót lehet tárolni.Az USB 3.0-nak köszönhetően például 5 gigabájt adat átmásolása csak 38 másodpercet vesz igénybe. A szűk keresztmetszetet egyébként a hardver jelenti, a szabvány elméleti maximális adatátviteli sebessége ugyanis 500 megabájt másodpercenként. "Az USB 3.0 rendkívül gyors adatátviteli sebessége lehetővé teszi, hogy minden eddiginél gyorsabban oszthassunk meg információkat másokkal, függetlenül attól, hogy letöltött TV-műsorokról, digitális fotókról vagy zeneszámokról van szó, illetve, hogy otthon vagy éppen az irodánkban ülünk" - jelentette ki Axel Lucassen, a Freecom ügyvezető igazgatója.

A Freecom Hard Drive XS 3.0 súlya 860 gramm, az adatok titkosítására a 256 bites AES eljárás használható. A házban nincs ventilátor és a dizájnt Slyvian Willenz belga szakember tervezte. A sima felülethez szorosan kapcsolódik egy vékony gumiréteg, amelynek köszönhetően a külső merevlemezt sokkal könnyebben lehet majd kézben tartani, kevésbé lesz sérülékeny és gyakorlatilag rezgésmentesen működhet.

Az első változatok várhatóan idén november közepétől érkeznek a boltok polcaira. Az 1 terabyte-os Hard Drve XS 3.0 ára 119 euró lesz, a másik két változat árát ugyanakkor a Freecom még nem közölte.

A cég mérnökei egyúttal kifejlesztettek egy-egy USB 3.0 kártyát a számítógépekhez és a notebookokhoz. Előbbi változat 25,95, míg utóbbi 29,95 euróért lesz kapható.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • qwas #18
  500 MB/s az elméleti csúcsa. Az USB 2.0-nak meg 60 de kiváncsi lennék hány eszköz közelítette meg ezt?
 • mármindfoglalt #17
  Hogy odavannak, hogy az SSD milyen fasza, ennek a vinyónak a sebességével meg legfeljebb csak a legdrágább fajta SSD-k bírják felvenni a versenyt, azok meg egy nagyságrenddel drágábbak.

  A töredezettségmentesítést meg igazán nem olyan nagy ügy néha megcsinálni annak, aki ilyen nagy mennyiségű adattal dolgozik rendszeresen. Nálam például a néhány tíz gigás videó anyagok renderelése/konvertálása is előfordul, hogy napokig szokott futni, amellett már igazán rá lehet szánni egyszer-egyszer egy fél napot, vagy éjszakát a karbantartásra is. Ráadásul, ha nagy fájlokat pakolgat az ember, attól általában kevésbé lesz töredezett, mint a sok kicsitől, illetve a gyorsabb lemez is dob a defrag sebességén is.
 • jamborl #16
  A defragmentalasnal nagyon sokat szamit az atvitt fajlok merete, ami nagyban befolyasolja a muvelet idotartamat.
  Nem feltetlenul tart tobb idobe egy 2Tbos hard defragmentalasa egy 20gigasnal particional.
  A 130megabajt sebesseget el lehet erni, SSD hardok mar tudjak, itt az adatatviteli sebesseg 130Mbajt, es nem a hard sebessege, es emlekezzunk milyen nagy ugras is volt USB 1.0rol valtani a kettesre.
 • szarvasdinnye #15
  En koreaiul tanulok, en meg nem ertem. :D

  /off

  Amugy ha kivulrol van rajta gumireteg, attol meg bellul, a vinyo onmagaban razkodik. Igy max az asztalnak nem adja at a rezgest es vice versa.

  En multkor egy 400G-s particiot defragmentaltattam Name Access algoritmussal, hat az eltartott vagy 12 orat. Egy 2TB-s vinyoval Isten ments, hogy ilyet tegyek. Ramenne a fel hetem.
 • zola2000 #14
  Tényleg, beírok egy szöveget, aztán lefordítom, majd vissza, teljesen más, szar az online fordító.
 • anju #13
  Köszönöm, de tudom használni a számítógépet. Én csupán azért kérdem, mert tanulok japánul, s érdeklődöm honnan való. Szerintem egyáltalán nem helyes.
 • Darth Sith #12
  "A 2 terabyte-os winchesteren elméletileg 400 000 MP3 formátumú zeneszámot, több mint 1,3 millió digitális fotót, 400 teljes méretű DVD-lemezt vagy 2000 digitális videót lehet tárolni."
  ezeket honnan veszik? pl h ~5,12MB egy mp3? nálam pl 15-20MB egy 3perces átlagban. 2000db digitális videó..nah ezt végképp nem értem, ezeket honnan számítják? Egy szalacsi videó 5 perc, egy sorozat rész 45 perc, egy film 2 óra.
 • B0nFire #11
  off
  Olyan is van? Hogy ti miket tudtok, és hová el nem jártok!
  /off
 • zyppy #10
  http://translate.google.com/translate_t?hl=auto#auto|hu|
 • readswift #9
  shader model 3 at tud?