Berta Sándor

HDTV: fontosabb a minőségnél a marketing

A HDTV jelölés miatt számos felhasználó a valódinál jóval jobbnak látja a televíziós adások képminőségét. Erre a megállapításra jutottak holland kutatók.

A szakemberek vizsgálataiból kiderült, hogy ez a jelenség akkor is megfigyelhető, hogy ha egy HD-nak minősítette, de közel sem HD minőségű és felbontású adásról van szó. A tudósok két, egyenként 30 fős csoport tagjainak levetítették ugyanazt a DVD-filmet egy síkképernyős televízión. Az egyik csoport tagjainak azt mondták, hogy egy DVD-filmről van szó, míg a másik tagjaival azt közölték, hogy egy HD minőségű és felbontású művet néznek meg. Nos, az első csoportba tartozókhoz képest az utóbbi tagjai a vetítés után kijelentették, hogy jóval tisztábbnak és élesebbnek találták a film képét.

"Az eredmény nem lepett meg minket, még akkor is igaz ez, hogy ha a pszichológiai effekt erősebb volt a vártnál" - nyilatkozta Lidwien van de Wijngaert, a Twentei Egyetem munkatársa. Van de Wijngaert és az Utrechti Egyetemen dolgozó kollégái arra voltak kíváncsiak, hogy mennyire fontos az innovatív fejlesztéseknél a csomagolás, amelynek nagy mértékben köszönhető a termékek későbbi sikere.

A holland kutató úgy vélte, hogy a HD-tartalmak nehézkes elfogadása és terjedése egy rossz marketingstratégiára vezethető vissza. "A kábeltelevíziós szolgáltatók megpróbálják népszerűsíteni a HD-programokat azáltal, hogy a set-top-boxok új funkcióit, például a rugalmas felvételi lehetőségeket vagy a video-on-demand megoldásokat reklámozzák. A marketingben így háttérbe szorul a képminőség. A mi vizsgálatunk rámutatott, hogy pont a képminőség az, ami felkelti az emberek érdeklődését" - szögezte le Lidwien van de Wijngaert.

A szakemberek a vizsgálatok eredményeit nyilvánosságra hozták a Journal Computers in Entertainment (CIE) hetedik évfolyamának harmadik számában.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • dez #41
    Pontosabban, egy olyan rendszer, ami 24p-t és 50p/60p-t is át tud vinni, amire épp szükség van.
  • dez #40
    Akkor félreolvastad vagy hülyeséget írtak, mert a 24 fps csak mozifilmek továbbítására jó, sport- és egyéb közvetítésekre alkalmatlan.

    Éppen ezért alkalmazzák az 1080i50-et a digitális rendszerben is, illetve alternatívaként a 720p50-et, PAL területeken. (NTSC területeken mindez 60-nal.)

    A hosszabb távú cél az 1080p50 PAL és 1080p60 NTSC területeken.
  • pixx #39
    Úgy tudom full HD-ben már a 24 fps progresszív közvetítése a cél, mert a film 24 fps, a videó 25p vagy 50i vagy 29.97p, vagy 60i ez a kettő az NTSC szabvány...
    Én ezt olvastam, mielőtt tv-t vettem, hogy a 1920x1080 képpont mellett, képes legyen a blue-ray filmket lejátszani, ami 24 fps. Míg ez a DVD-nél állítólag 25 fps.
    Amúgy szebb képet add az a 72 fps (3d-s animációs filmek Beowulf volt az első ilyen), de ahhoz a mozin kívül még nem lehet nézni sehol, mert a tv se komálja...
  • dez #38
    mint ha csak
  • dez #37
    A blend az simán összeátlagolja a két fieldet, így ha azokon más mozgásfázis van, azok ugyanarra a (cél)frame-re kerülnek. Így tényleg nem vesznek el, csak éppen nem különálló mozgásfázisokként lesznek jelen, hanem szellemképként. Ez rosszabb, mintha csak 25 mozgásfázis lenne.

    De hol van az előírva, hogy 25 fps-es végeredmény a cél? Ha számít a sima és részletes mozgás, akkor 50 fps-re kell dolgozni. Na ja, kb. dupla annyi hely, de hát a képfelbontásból sem feltétlenül veszünk el csak azért, hogy kisebb legyen a file... (Csak ha pl. rá kell férnie egy filmnek egy CD-re, stb. Ha DVD-re dolgozunk, akkor meg tök felesleges a progresszív anyag, mehet simán interlace-ben! A többit megoldja a lejátszó, stb., és akkor a fileméret sem lesz nagy.)

    Sajnos tele van a net nem csak totál kontár módon készült dolgokkal (amiről korábban beszéltünk), hanem olyan -- eredetileg 50 mozgásfázisos -- műsorok 25 fps-re konvertált ripjeivel is, amiknél kimondottan fontos lett volna a mozgás, mint pl. sportesemények, tánc, stb.
  • valaé valaé ná #36
    Ez csak akkor lenne igaz, ha 50 képkocka/másodperc sebességgel digitalizánk, mivel 50 félképről van szó. Valójában pont a blend-el vesztünk a mozgásfázisból 25 f/s - nél a legkevesebbet. Az összes többi nagyobb oldalirányú hullámzást kelt. Valószínűleg a videómagnó fejének rezgése-forgása miatti vízszintes irányú elcsúszkálások miatt. Hidd el, ki lett próbálva.
  • dez #35
    (Az utolsónak 50p az eredménye.)
  • dez #34
    STB-m is 576p-ben küldi HDMI-n az SD adásokat.
  • dez #33
    Kérdés akart lenni, csak lemaradt a kérdőjel, mert tudom, hogy a legtöbben úgy vagy hasonlóan csinálják, mint ahogy írod.

    De egyébként a blend sem jó, hiszen az simán összeadja a két fieldet, bár így nem lesz szőrős, de szellemképes igen, és mozgásfázis-ráta is feleződik!

    Ha már az utóbbival nem foglalkozol, akkor használd inkább azt a deinterlacert benne (nevére már nem emlékszem), ami a függőleges felbontás megtartása mellett "öl ki" minden 2. mozgásfázist. De ha fontos a mozgásfázisok megtartása, akkor normális motion-adaptive deinterlacinget kell használni.
  • dez #32
    Úgy tűnik, te még mindig nem érted, mit jelent itt a "sor".