Berta Sándor

Német razzia egy BitTorrent-hálózat ellen

A saarbrückeni ügyészség vezetésével szeptember elsején számos rendőrségi akcióra került sor hét német városban. A sorozatot az ügyészség koordinálta és Saarbrücken mellett razziát tartottak számos flensburgi, kölni, wolfsburgi, berlini, esseni és schönefeldi lakásban.

A tulajdonosokat azzal gyanúsították, hogy egy BitTorrent-hálózat üzemeltetői, illetve tagjai. A közel 2000 taggal büszkélkedő hálózatot két férfi működtette, akik 15 euróért 30 gigabájtos letöltési kedvezményt és további privilégiumokat biztosítottak a felhasználóknak. További négy személyt azzal gyanúsítanak, hogy bérelt szerverekről ők látták el az üzemeltetőket az aktuális mozifilmek, számítógépes és videojátékok, szoftverek és zenei albumok illegális másolataival.

A hat helyszínen megjelenő rendőrök összesen hét számítógépet, tizenegy merevlemezt, több USB-kulcsot, 870 CD-t és DVD-t, valamint számos dokumentumot foglaltak le. A szászországi Bennewitzben pedig egy fizetős internetszolgáltató telephelyén foglaltak le az üggyel kapcsolatos iratokat. A nyomozóknak egy erfurti internetszolgáltató rendszerében sikerült megtalálniuk a tagok adatbázisát, így közel 2000 felhasználó számíthat a közeljövőben idézésre. A Saarbrückeni Tartományi Bűnügyi Hivatal és a helyi rendőrségek számítógépes szakértői már meg is kezdték a lefoglalt hardverek és más bizonyítékok elemzését.

Az ügyészség azután kezdett nyomozni az ügyben, hogy a Szerzői Jogsértések Üldözésére Alakult Társaság (GVU) bejelentést tett 2007-ben. Ez a szervezet fedezte fel az úgynevezett Anti-Leech-Trackert. 2007 decemberében a hálózatban 18 kategóriában több mint 500 mű illegális kópiája volt megtalálható. Az illegális másolatok összesen 76,31 terabyte helyet foglaltak, ami közel 107 000 XviD formátumba tömörített műsoros DVD méretének felel meg.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • bakagaijin #30
  Ezeket a számokat nem értem. Azt írja, hogy 18 kategóriában 500 mű, ez mondjuk 9000. Hogy lesz ebből 107000 ?!? Itt valaki nagyon hazudik.
 • vasziszdasz #29
  Pedig feljogosít, ezért lesz magáncélra szabad a film és zeneletöltés.
 • tomcsa4 #28
  Oké, értem mi a bajod. Hogy miért van rajta matrica. Igen szerintem is szánalmas dolog pendrive-ra rakni ilyen matricát (pontosabban belekalkulálni az árába, fizikailag lehet nincs is a dobozán a matrica).

  De sajnos ha engedélyt kaptak, akkor nincs mit tenni. Reménykedjünk ,hogy ennél szánalmasabb húzása nem lesz (de szerintem ez a mondat törölhető is, mert úgy is lesz).

  Én csak jeleztem lentebb, hogy ez a matrica semmire nem jogosít fel.

  Emlékszem a nyomtatóknál volt olyan, hogy az eredeti patronok árát és a papír árát meg akarták adóztatni, mert sokan után töltik a patronokat. Persze ez nem valósult meg. Sőt, külföldön egy ilyen pendrive-os dolog se valósulna meg.

  A svédek találtak ki egy működőképes dolgot, ohgy kérésre kiadhatják a gyanús forgalmat generálók IP címét, majd eljárás folyhat ellenük. De az EU-s elképzelések szánalmasak (neteltiltás 1 évre, persze havidíj marad plusz nem mehetsz másik szolgáltatóhoz - ez a három csapás elve).
 • who am I 7 #27
  tomcsa, már megint nem a lényeget látod...ahogy szoktad...SZERINTED AZ A LÉNYEG, HOGY HÁNY SOR?nah, le is fáradtam mára, asszem tartok egy caffébreaket
 • tomcsa4 #26
  Láttad a megállapodást? Vagy honnét tudod, hogy csak egy sor volt?
 • who am I 7 #25
  Jah, írtak egy sort, h felteheti.Ez a qva nagy jogszerzés.
  Vagy úgy tudod, h Jézus Krisztus adott nekik jogot?
 • tomcsa4 #24
  De van joga, hisz jogot szerzett. Csak úgy ukmukfukra nem teheti fel. (Azért ott még nem tatunk.:))
 • Sanyix #23
  A matrica felrakására sincs senkinek joga, mégis rajta van...
 • kadar1 #22
  Azt elfelejtettem oda írni , hogy váratlanul , mert az információ terjed és megvehető.Hogy senki se tudja eldugni a lemezeit ..
 • kadar1 #21
  Én az ítélethirdetés előtt az ügyészeknél , a bírónál, és a rendőrségi nagykutyáknál csináltatnék egy házkutatást , hogy náluk hány darab írott lemez ( kalóz) van, vagy a gyerekeiknél, vagy az unokáiknál . És csak utána ugráljanak. Gondolom az náluk is úgy van mint Magyarországon , hogy kölcsönkéri az osztálytársától (a filmet , zenét,stb )aki letöltötte. A kölcsönkért lemezt meg lemásolja magának.