Berta Sándor

Nagy-Britanniában is internetblokádok várhatók

Jelentősen szigorítaná az online szerzői jogsértések elleni büntetéseket a brit kormány. A tervek szerint az ismételt szerzői jogsértések esetén az ügyek tisztázásába nem vonnának be egyetlen bíróságot sem.

A brit Department for Business and Information Skills (BIS) nevű hivatal kedden hozta nyilvánosságra nyilatkozatát, amelyben tételesen felsorolta a szerzői jogsértések elkövetői elleni lehetséges büntetőintézkedéseket. A listán szerepel az átmeneti hozzáférés-korlátozások, az oldalbezárások, valamint a tevékenységüket többszöri figyelmeztetések ellenére is folytató felhasználók esetében az internetblokádok alkalmazása. A The Guardian tudósítása szerint az internetletiltást gyakorlatilag minden esetben az adott ügyben illetékes minisztérium utasítása alapján az Ofcom brit hivatal rendelné el.

Az anyag meglepte a brit társadalmat, hiszen a júniusban megjelent Digital Britain Reportban még arról volt szó, hogy az Ofcom kizárólag a szerzői jogsértések elleni technikai intézkedések vizsgálatában vesz részt. A brit kormány azonban úgy vélte, hogy ez nagyon sokáig elhúzódhatna és az első hatékony lépésekre legkorábban 2012-ben kerülhetne sor. Addig pedig a döntéshozók nem akarnak várni. Egy másik fontos változás, hogy míg a Digital Britain Reportban még csak a figyelmeztető levelek és a sávszélesség-korlátozás szerepelt, addig a mostani anyagban már - utolsó lehetőségként - felmerült a teljes megszüntetés is.

A szigetországi kormány szeptember 29-ig meghosszabbította a fájlcserélő hálózatokban tapasztalható szerzői jogsértésekkel kapcsolatos konzultáció végső határidejét. Emellett szintén új javaslatok merültek fel a várható költségek megosztásával kapcsolatban. Az új elképzelés az, hogy a kiadásokon az internetszolgáltatók és az állam osztoznának.

A mostani állásfoglalás egyébként annak köszönhető, hogy Peter Mandelson brit gazdasági miniszter megállapodott David Greffen hollywoodi médiamogullal, a fájlcserélés egyik legnagyobb bírálójával. Az elképzelés ugyanakkor megbukhat az internetszolgáltatók ellenállásán, akik nehezményezik, hogy az egyeztetések a tudtuk nélkül zajlottak és úgy érzik, a kormány csak kihasználja őket. Azonban az internetszolgáltatók sem egységesek. Idén júliusban derült ki, hogy a szigetországban működő Karoo cég figyelmeztetések nélkül lekapcsolja a vétkező fájlcserélők interneteléréseit.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • hypno #12
    A technológia meg van hozzá, hiszen a nagy demokratikus államok licenszelik a "Nagy Kínai Tűzfalat". Vagy legalábbis már erősen gondolkodnak rajta.

    Csak amíg Kínában a demokrácia sárbatiprására használják, addig a fejlet nyugaton az emberi jogok előmozdítása a cél.
  • RecoPhile #11
    ja, alapitsunk több terrorista szervezetet
  • Sanyix #10
    szerintem kevés ember lesz aki inkább meghal... több olyan lesz aki inkább meghal, de előtte annyi kárt tesz a rendszerben amennyit tud. A "terroristák" egy része is ilyen indíttatású.
  • halgatyó #9
    Ahhh...észak Koreai rendszert akartam írni, csak melléütöttem
  • halgatyó #8
    Csak reménykedni tudok abban, hogy az emberek nagy tömegeinek előbb fogy el a türelme, mint azt a háttérbrn munkálkodó leírhatatlanul mocskos, aljas irtózatok elképzelték.
    Pedig ilyesmiben reménykedni... a forradalomban, a pusztításban...

    Az a gond, hogy most csak két választás van: a szörnyű és a még szörnyűbb.
    Az a világ, amelyben a kisembernek sem valódi mozgási, sem valódi szólási szabadsága nincs,
    az a világ, amelyben a "nemkívánatos" személyeknek akkor vonják meg a legalapvetőbb személyes szükségleteit, amikor csak akarja valami TITOKZATOS hivatal vagy valami fizetőparkolási-kerékbilincses maffia, vagy akárki más,
    nos, ez a világ rosszabb a mostani dél-Koreai rendszernél.

    Igen, megvonhatnak bármit. Először csak az internetet, amely egyre inkább a hivatali ügyintézésnek is eszköze lesz(!!), aztán majd a nem-konform polgártársunk azt veszi észre, hogy a bankkártyája furcsamód nem érvényes (addigra nem lesz készpénz!), aztán azt veszi észre, hogy a bőre alá ültetett RFID csip nem nyitja az ajtókat...
    Szépen ki lehet majd így pöckölni valakit a társadalomból, hogy éhenhaljon!!!

    Az a baj, hogy effelé halad a világ egy része.
    Pont az a része, amely mocskos pofával ordítozva kioktat másokat a "demokráciáról" meg az "emberi jogok"-ról meg a "fejlődés"-ről.
    Aki pedig az ő kioktatásukat nem tanulja eléggé szorgosan, azt megbombázgatják.
  • halgatyó #7
    Nemcsak az említett országban, hanem az egész világban érzékelhető egy lassú de biztos változás, ami a lakosság jogainak a semmibevétele felé halad, szemben az ilyen rejtélyes "hivatalokkal" vagy mi a lóf**okkal.

    Ez a folyamat arra épül, hogy az emberek béketűrőek. Ez alakult ki bennük azokban az évtizedekben, amikor az állam szavatolta a jogaikat.

    Most azonban, amikor egy furcsa feudális anarchia szerű állapot felé haladnak a "fejlett" (-nek nevezett) országok, lassan a lakosság is át fog alakulni. Ám az embertömeg tehetetlensége óriási, csak lassan változtat irányt.

    Előbb az egyik ember, aztán egyre többen. Nem véletlen, hogy Bumbush (volt) elnök a "terrorizmus" elleni harcot nevezte a következő évszázad nagy kihívásának...igen, az ő megbízóinak ez valóban kihívás. Ha meg is valósítják mindzat az iszonyatot, amit terveztek

    Most még csak hajléktalanok, bedőlt hitelek, zsaroló bankok, fizetőparkolás, dugódíj, szmogriadó rendelet, szájzártörvények, "rassisztafaszista" minősítgetések, "integrált oktatás", buktatnitilos (nehogy a jók tanulni tudjanak), és most az internet szabadsága a tét, meg a kultúrális javak fogyasztásának egyre kisebb létszámú dúsgazdag számára való biztosítása előjogként... most talán még csak a szórakozás, de sorra kerül majd a tudomány is!
    Ezek TÉNYEK, ill. a tényekből már ma is látható tendenciák.

    Így hát AZOK fejlesztik gőzerővel a "nemhalálos" fegyvereket. Égetik majd a bőrünket, kutakodnak majd az agyunkban (NMR agy-kísérletek, "hazugságvizsgálat"-kutatások, ..)
    Már készülnek arra az időre, amikor egyre több ember kerül olyan helyzetbe, hogy még a halált is jobbnak érzi majd, mint azt a sorsot, amit szánnak neki.
    Ez a jövőnk.
  • Sanyix #6
    mikor tiltják be a könyveket, mert az érzelmeket közvetíthet? (Fahrenheit 451, mert az 1984-ezés már nem menő :D)
  • phoenix1 #5
    Huh, basszus ennek minek van olyan marha nagy viszhangja. A fene vinné el őket! Már elnézést, de miért nem foglalkoznak már ennél fontosab dolgokkal, pl. az egészségügy. Az emberek még mindig félve mennek fogorvoshoz pl. ha fogat kell húzatni, adhatnának támogatást, hogy feljesszék a technikát az orvostudományban, nem tiltogatni dolgokat.
    Letiltanám nekik, nem mehetnének WC-re két hónapig, ha már tiltogatnak minden hülyeséget ez sem lenne rosszabb!
  • Sanyix #4
    Ez háború! Ki lesz az Anticitizen One? :D
  • kvp #3
    Itt nem az a lenyeg, hogy megnezzek mit toltott le az adott felhasznalo, hanem az, hogy megakadalyozzak a file cserelest, tartalomtol fuggetlenul. Tehat egyszeruen felszolitanak mindenkit aki hasonlo programokat hasznal, aztan ha nem tudja bizonyitani, hogy artatlan, akkor lekapcsoljak a vonalat. Akirol a vizsgalat soran kiderul, hogy legalisan hasznalta az adott technologiat (skype, world of warcraft, steam, stb.), azok visszakaphatjak az eleresuket. A titkositott file-ok es kapcsolatok ellen pedig az a legegyszerubb vedekezes, hogy amit fel kell torni az nem mehet at. Az ssl/ssh mar torheto man in the middle tamadassal, a http-n letoltott titkositott archiv file-okat pedig blokkolni lehet a szolgaltato transzparens tuzfalanal.

    A fentiek kb. igy neznenek ki:
    -skype, wow: mukodik, mert kezzel engedelyezve van
    -internetes banki tranzakcio vagy vasarlas (https): figyelmeztet a bongeszo, hogy az alairas nem ervenyes, ezt legeloszor le kell ok-ezni
    -rapidshare vagy titkositott csatolt file webmail-es feluleten: az oldal mukodik, de ha titkositott a letoltendo allomany vagy gyanus formatumu (pl. mpeg), akkor bejonne a cenzurazott oldalakra jellemzo piros stopptabla
    -titkositott file-t tartalmazo email: automatikusan eldobja a szerver
    -torrent: nem lehetne csatlakozni sem a tracker-ekhez, sem a kliensekhez
    -politikailag kellemetlen oldalak: vagy nem lehet csatlakozni, vagy piros stopptabla

    Ha a szerzodesekbe belekerul a blokkolas lehetosege, akkor ehhez semmilyen hatosagi engedely vagy vizsgalat nem kell, a szolgaltato azt tehet amit akar. Persze ez nem erdeke egy szolgaltatonak sem, de kulso nyomassal rajuk lehet eroltetni, mivel ez a fajta nyomasgyakorlas jogilag legalis csak nem tisztesseges (nem etikus).