Gyurkity Péter

Újra árulhatja a Word programot a Microsoft

A tengerentúlon egy bírói döntés értelmében a Microsoft hetekig nem árulhatta saját szövegszerkesztőjét, amely szabadalmakat sért - most a fellebbezés lefolytatásáig haladékot kaptak.

Augusztus folyamán mi is beszámoltunk a texasi bíró döntéséről, pontosabban az esküdtek által hozott ítélet megerősítéséről. Ennek értelmében a Microsoft 200 millió dollárt kénytelen kifizetni egy kis kanadai cégnek, amiért megsértette annak szabadalmait, további 40 millió dollárt saját ügyvédjük manőverei miatt, mindezt pedig megfejelték a Word forgalmazásának megtiltásával az Egyesült Államok területén.

Nem volt meglepő, hogy a szoftvercég azonnal jelezte kifogásait, és minden úton-módon igyekezett folytatni a pert, amely még 2007-ben indult, az i4i jóvoltából. Utóbbi állítása szerint az egyedi XML-kódot tartalmazó .XML, .DOCX vagy DOCM fájlokat használó Word programok (a Word 2003-tól kezdve) szándékosan sértik szabadalmaikat, így azok forgalmazása nem megengedhető. A bíró és az esküdtek az i4i mellett foglaltak állást a kelet-texasi kerületi bíróságon (amely egyesek állítása szerint a szabadalmi rendszert kihasználó kiscégek valóságos földi paradicsomának számít), így ezt követően a Microsoft nem árulhatta saját programját.

Egészen mostanáig, a friss döntés értelmében ugyanis egészen a fellebbezés lefolytatásáig haladékot kaptak, a forgalmazást megtiltó kitételt visszavonják, a végleges határozat azonban a fellebbezés eredményétől függ majd. A Microsoft ebben a maga részéről arra hivatkozik, hogy a bíró számos hibát vétett az eljárás során, sőt, saját szerepe is megkérdőjeleződött - emellett persze a szoftvercég megpróbálkozhat a probléma technológiai jellegű áthidalásával, vagy a peren kívüli megállapodással, feltéve, hogy erre a másik fél is hajlandó lesz.

Az i4i korábban kijelentette, hogy nem céljuk ellehetetleníteni a Word árusítását, hiszen ez senkinek nem lenne jó.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • ozric #6
    A Microsoft Office ezres nagyságrendű Microsoft szabadalmat tartalmaz, az amerikai szabadalmi hivatalban nagyjából 3 millió "szoftver szabadalom" van bejegyezve (ha jól emlékszem a 2008-as FFII adatokra). Ilyen számok mellett belefér az évi 2-3 szabadalmi per.

    Az meg egy másik dolog, hogy az USA szabadalmi rendszere miatt kis és közepes cégek nem vagyon képesek innovatív szoftvert fejleszteni, mert a szabadalom kutatás könnyen többe kerül mint a teljes fejlesztési költség.

    Maximálisan támogatom a szabadalom elvét, lényegét. Alapvetően (többé-kevésbé) jól működik mindenhol, kivéve a szoftvereket. Ha egyértelműbb, szigorúbb, könnyen kereshető és kezelhető számú lenne, akkor támogatnám csak. Az amerikai rendszer inkább hasonlít egy maffiaháborúra. A 2008-as EU szabadalom főleg azon bukott meg, hogy a szabadalmi maffia hívei (beleértve a magyar MSZ barmait) legalizálni akarták az EPO által nem legálisan bejegyzett százezres nagyságrendű szabadalmakat. Amik most is be vannak jegyezve, csak nem lehet érvényt szerezni, pereket indítani.
    Bővebben itt.
  • Gabo #5
    Mikor a fagyi visszanyal...
    Pont az m$ az a cég, aki orrba-szájba mindent levédet vagy megpróbál levédetni saját szabadalomként (pl.: dupla kattintás, egérgörgő...) és utána pedig mindenkiből pénzt kisajtolni a használatáért. Piszok kellemetlen lehet, mikor ez visszaüt rájuk. De gondolom ez is szépen el lesz sikálva anélkül, hogy túl mélyen a zsebükbe kellene nyúlniuk.
  • tenkenorman #4
    meg az életfogytig választott bírók
  • tenkenorman #3
    ...amerika
  • vasziszdasz #2
    Ismét egy lehúzás. Na nem mintha itt most a lehúzottat sajnálni kéne. Megérdemlik egymást.
  • Világpolgár #1
    Kutyakomédia.