Berta Sándor

A nyílt szabványok mellett állt ki Hollandia

Olyan akciótervet fogadott el a holland parlament, a Twede Kamer, amely szerint a jövőben a holland közigazgatásban kötelező lesz a nyílt forráskódú szoftverek és a nyílt dokumentum-formátumok használata.

A holland gazdasági minisztérium által nyilvánosságra hozott 26 oldalas program első lépéseként jövő áprilistól a kormányhivataloknak és minisztériumoknak, 2008 decemberétől pedig a többi helyi közhivatalnak kell átállnia a nyílt forráskódú programok alkalmazására.

Ezentúl minden intézménynek, amely továbbra is Microsoft vagy más operációs rendszereket és kereskedelmi szoftvereket használ, részletesen meg kell majd indokolnia, hogy miért döntött így. Emellett minden hivatalnak el kell készítenie egy stratégiát, amelyben világosan és részletesen leírja, hogy miként és mennyi idő alatt akar átváltani a nyílt forráskódú alkalmazások és a nyílt dokumentumok használatára.

A Holland Szabványosítási Intézetnek jövő júniusig ki kell dolgoznia egy a nyílt szabványokat tartalmazó kompatibilitási táblázatot, amelynek már most biztos, hogy az első helyén az OpenDocument Format (ODF) fog szerepelni. Az ODF alkalmazására való átállás fokozatosan történik majd és 2009 januárjáig be is kell fejeződnie. A minisztériumokban szintén 2009-ig, más intézményekben 2010-ig kell átváltani a nyílt forráskódú programokra és a nyílt dokumentumformátumokra. A tervet a kormány- és az ellenzéki frakciók egyaránt támogatták. A cél a nagy konszernektől való függés megszüntetése és a szoftverbeszerzési költségek csökkentése.

A holland belügyi és gazdasági minisztérium négy évvel ezelőtt közösen már elindította az OSOSS (Open Source als Onderdeel van de Software Strategie) nevű programot, amelynek köszönhetően mostanra a holland közigazgatási hivatalok 60 százaléka nyílt dokumentum-formátumokat és szabványokat használ, 47 százalékuk pedig nyílt forráskódú szoftvereket alkalmaz.

A Microsoft élesen támadta az elképzelést és perrel fenyegetőzött, a hágai kormány azonban kitart az álláspontja mellett és azt szeretné, ha a példáját a többi európai uniós tagország kormánya is követné.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Polemius #4
    "A Microsoft <...> perrel fenyegetőzött"

    Mégis miért perelne? Törvényileg kötelezővé akarja tenni a termékeinek használatát, vagy mi?
  • gkalcso #3
    Ez is érdekes :)
  • gkalcso #2
    Első?
  • Harakiri576 #1
    Az elso fecske...