Gyurkity Péter

Fizetőssé válik az Office 2007 bétája

A váratlanul nagy érdeklődéssel és forgalommal magyarázza a Microsoft azon döntését, hogy szerdától kezdve jelképes összeget kérnek a Beta 2 letöltéséért. Az OpenDocument Szövetség eközben tovább növelte támogatóinak számát.

A Cnet a szoftvercég szóvivőjének nyilatkozatára hivatkozva számolt be arról, hogy szerdától kezdve fizetnünk kell az Office 2007 Beta 2 verziójának letöltéséért. A Microsoft ugyanis láthatóan nem számolt azzal, hogy az irodai szoftvercsomag előzetese ilyen hatalmas érdeklődést vált ki az internetezők részéről, és az így keletkezett költségeket még ők is sokallják. Ígéretük szerint nem csinálnak gyakorlatot a fizetéses rendszerből.

A döntés értelmében minden letöltés után 1,5 dollárt, azaz mintegy 320 forintot kell átutalnunk a vállalatnak. Ez valóban jelképes összeg, Redmond szerint azonban kitűnően fedezi a letöltések miatt keletkező, egyébként korántsem jelentéktelen költségeket. Saját adataik szerint május vége óta nem kevesebb mint 3 millió alkalommal töltötték le a szoftvert, ami a várt mennyiség ötszörösére rúg. Azt azonban igyekeztek leszögezni, hogy a fizetésekből nem csinálnak gyakorlatot, vagyis a mostani lépést nyugodtan tekinthetjük kivételnek. Hozzátették, hogy a meglévő verziókat frissítő felhasználóknak sem most, sem a jövőben nem kell fizetniük, mindez csak azokra vonatkozik, akik a teljes Beta 2-t szeretnék beszerezni.

Klikk ide!
Klikk a képre a nagyobb változathoz

A mostani verzió népszerűsége már június végén szemet szúrt, addigra 2,5 millióra ugrott a letöltések száma. A cég ugyanakkor átütemezte az Office 2007 kiadásának időpontját 2006 végére, a szoftver 2007 elején lesz széles körben és mindenki számára elérhető. Megjelent az online tesztváltozat is, amelyet mindenféle telepítés nélkül kipróbálhatunk. A szoftvercsomag hazai bemutatóján készült részletesebb cikkünk ezen az oldalon olvasható.

Eközben az OpenDocument formátum népszerűsítését célul kitűző ODF Alliance tovább növelte támogatóinak számát. Legutóbb többek között Malajzia és Bristol városa jelentette be csatlakozását, így a lista már több mint 280 országot, várost, intézményt és szervezetet tömörít. A szövetség ily módon, vagyis kormányzati és iparági kapcsolatok kialakításával igyekszik ellensúlyozni a Microsoft kedvező helyzetéből fakadó előnyeit.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • droland #103
    És azt hogy mondod meg a programnak, hogy te nem fasz állítóról beszéltél, hanem faszállítóról, mikor sietsz a diktálással? :)
  • wanek #102
    Gondolom a bemutatóra olyan emberkét választottak, akivel ezt már előtte számtalanszor lepróbálták. Így pedig különösen égő a dolog.
  • Caro #101
    Nem akarom lehúzni a Vistát, de ez a beszédfelismerő nem tudom mennyire lehet praktikus.
    Gépelni sokkal gyorsabb, főleg ha nem pontos a felismerés.
    Parancsok kiadására mondjuk jó lehet.
  • BiroAndras #100
    "Ahhoz hogy ez sikerüljön, mindenkinek egy helyen, egy nyelven kell beszélni, egy faluban élni."

    Nem kell, ha a tanítás során sokféle nyelvjárást megmutatunk a szoftvernek.
  • BiroAndras #99
    Nem működő kód lehet bármilyen gyors.
  • BiroAndras #98
    Persze tökéleteset nem lehet, mert az emberek elég csúnyán beszélnek,meg van háttérzaj is. Az ember sem érti meg mindíg a másikat. De azért elég jót lehet csinálni. Én is dolgoztam ilyenen még az egyetemen (OASIS project).
  • droland #97
    Mi is annak a magyar proginak a neve, hogy nem diktálok, hanem utasítást adok pl. a wordnek. Fülelek? :) Az király :D
  • droland #96
    Az a baj, hogy 100%-os beszédfelismerésű programot soha senki semmilyen anyanyelv alá senki - kihangsúlyozom - soha senki nem fog írni! Ahhoz hogy ez sikerüljön, mindenkinek egy helyen, egy nyelven kell beszélni, egy faluban élni. Pl. szögödről jöttem :)
  • Caro #95
    A Merlin már tudta az átlátszó ablakokat is ;)
  • NEXUS6 #94
    Hát igen. Az se működött tökéletesen, de egy 486/PI szintű gépen produkálta ugyan ezt a "teljesítményt".