Berta Sándor

Digitális toll a könnyebb adatrögzítésért

Az Adapx nevű amerikai cég munkatársai olyan digitális tollat fejlesztettek ki, amely lehetővé teszi a kézzel írt szövegek befűzését dokumentumokba.

A néhány napja hivatalosan bejelentett megoldás két alkotórésze a digitális toll és a Capturx nevű szoftver. A digitális toll eltárolja a leírt betűket és számokat, majd a kézzel írt adatok vagy információk átjátszhatók a számítógépre és könnyen elhelyezhetők például egy Excel-táblázatban. A dokumentum később szerkeszthető vagy akár utólag ki is nyomtatható.

"Az egész rendszer alapja a digitális toll, amelyet egy szenzorral láttunk el, hogy nyomon követhesse és eltárolhassa az írási folyamatokat. Az adatokat a Bluetooth technológia segítségével továbbítjuk a számítógépeken található Capturx szoftvernek" - jelentette ki Deanna Leung-Madden, az Adapx szóvivője. Chris Shipley, a DEMO Konferencia szervezőjének tetszését ugyan kétségtelenül elnyerte az eszköz, azonban ennek ellenére nem hiszi, hogy a közeljövőben megvalósulhat a teljesen papírmentes iroda.


"Ennek oka, hogy az emberek ma még mindig ragaszkodnak a hagyományos papíralapú megoldásokhoz és az íróasztalokhoz, mivel úgy vélik, hogy még mindig ez a kényelmesebb" - közölte a szakember. Érdekes módon ezt a véleményt osztotta Ken Schneider, az Adapx vezérigazgatója is. Schneider leszögezte: a PDA-k, a tábla-PC-k, a laptopok vagy más mobil készülékek használata, illetve ezek elterjedése önmagában még nem jelenti egyben a hagyományos papírdokumentumok korszakának lezárulását. Az Adapx által létrehozott technológia viszont optimális hidat képezhet a megszokott, kényelmesnek tartott papíralapú és az azonnali elektronikus adatfeldolgozás között.

A Capturx előnye, hogy számos irodai szoftvercsomagot támogat, köztük van például a Microsoft Office OneNote. A felhasználóknak külön nyomtatványok segítenek a kézzel írt szövegek zökkenőmentes átvételében.

"A megoldás elsősorban a szabadban dolgozók, például az építészek, a katonák, a rendőrök, a tudósítók és a logisztikai alkalmazottak számára lehet majd hasznos, akik továbbra is papírra írhatják le a feljegyzéseiket, de utána elektronikusan tárolhatják el" - hangsúlyozta Deanna Leung-Madden.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • ziipp #10
  Céges szemléletben viszont sokkal jobb digitálisan tárolni, mivel könnyebben visszakereshető egy adott akta és kisebb helyen is elfér, szemben a klasszikus 'polcon sok papír' rendszerrel. Arról nem is beszélve, hogy hihetetlen, hogy mennyi lapot 'elszarnak' egy-egy irodában. Mázsaszámra nyomtatják a felesleges oldalakat.
 • GABOR16 #9
  Nem beszélve arról, hogy a papír jó esetben lebomlik (megfelelő készítés esetén.. még akár a tinta vagy toner-festék is megoldható lenne környezetkímélően..)
  De ezek a digitális ketyerék nem bomlanak le, csak részben újrafeldolgoztatóak (de a papír akár teljesen is)...
 • gemi #8
  Azért ez a nagy papírellenesség sem egyértelmű, ugyanis az elektronikus tárolás is káros a környezetre.A kérdés melyik mennyire. Egyenlőre és se látom kellően olcsónak és kényelmesnek a megoldásokat. A papír jelenleg könnyebben elosztható, aláírható.
 • Stickman #7
  nem kell kinaig menni erte, es meg csak a kezed sem szakad le tole, ez mar nagyon regen letezik, logitech io pen es tarsai kicsit korulnezel van egy tucat ilyen, bar eleg embertelen aron egyelore ...
 • torcipepe #6
  tintát hogy lehet bele tenni?? és főleg mennyiért??

  a hordozható eszközök tényleg elég jók, én is rendelkezem PDA-val 2-3 hónapja. csak az a problémám, hogy tollal nyomkodni a qwertz billentyűzetet a képernyőn nagyon macerás, a kézírás felismerő pedig csak akkor működik aránylag pontosan, ha olyan betűkkel írok, mint anno ált. isk 1.o-ban. ez viszont még lassabb, mint az egytollas billentyűnyomkodás, tehát pl iskolai jegyzetelésre tökéletesen alkalmatlan. számbevitelről meg már ne is beszéljünk.
 • carlos05 #5
  Az iskolánkba behoztak ilyeneket, hogy minnél több kézírást felismerjenek...
  Nagydarab nehéz toll ==> leszakad a karod 10 perc után
  JA és speckó papír is kell hozzá ... halott ügy egyenlőre
 • dlui #4
  Amikor rohadt drága lesz a papír, csak akkor térnek át digitális tollra.
 • GABOR16 #3
  Kínában évek óta kapni ilyet xD
 • balee66 #2
  "A Capturx előnye, hogy számos irodai szoftvercsomagot támogat"

  Ez a lényeg, h OpenOffice-tól kezdve lehetőleg minél több ingyenes és nem ingyenes programcsomagot támogasson.
 • Juszufka #1
  Szar. Haladni kéne a korral.