Berta Sándor

Különleges táska a lefoglalt mobiltelefonok védelmére

Angliában a hatóságok kiemelt figyelmet fordítanak nem csak a korszerű készülékek beszerzésére, de azok megfelelő védelmére is.

A Disklabs cég olyan elektromágneses sugárzás ellen árnyékolt táskát fejlesztett ki, amely elsősorban mobiltelefonok tárolására készült. "Termékünk neve Phone-Shield és lehetővé teszi a brit rendőrség számára, hogy a mobiljaikon tárolt adatok, információk biztonságban maradjanak" - jelentette ki Harlan Simpson, a Disklabs egyik vezetője.

A Phone-Shield egy különlegesen árnyékolt réteggel akadályozza meg, hogy a tárolt eszközben bármilyen elektromágneses sugárzás kárt tehessen. Egy ablak viszont lehetővé teszi, hogy a rendőrök megtekinthessék a készülékben elraktározott adatokat és fotókat. A táska arra is alkalmas, hogy a nyomozók például egy bűnügy helyszínén lefoglalt mobiltelefonba betekinthessenek. A táskát borító réteg egyidejűleg megakadályozza azt is, hogy bárki vezetéknélküli kapcsolaton (Bluetooth, WiFi) át beléphessen az eszközre és így senki nem tudja a távolból letörölni a készülék memóriájának tartalmát.

Mivel korábban nem volt ilyen kiegészítő a rendőrség kelléktárában, a nyomozók a szabályzat szerint kénytelenek voltak a lefoglalt mobiltelefonokat mindig kikapcsolni és csak később, a laboratóriumokban újra bekapcsolni. Ez azonban időbe került és így a forró nyomon folyó nyomozások jelentős késedelmeket szenvedtek el. Az így elért megtakarítás pénzben is jelentkezik, becslések szerint a szigetországi hatóságok a Phone-Shield alkalmazásával évente több százezer brit fontot takaríthatnak majd meg. Egyúttal a megőrzött bizonyítékok miatt nő az eljárások hatékonysága is.

A táska fejlesztésében részt vettek a brit rendőrségi vezetőket tömörítő szövetség szakemberei, a táskát a londoni Metropolitan Police tesztelte. Bebizonyosodott, hogy mindegy milyen készülékről van szó, mindegyik kellően védetté válik a külső behatásokkal és az illetéktelen lekérdezésekkel szemben. "Azt szeretnénk, ha a táska minden európai állam hatóságainál elterjedne" - közölte Harlan Simpson.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • archkoven #2
    Ugyan, nem sértettél meg senkit. Sajnálhatják, hogy nem olyan okosak mint te.
  • RealPhoenixx #1
    Uristen milyen primitiv dolog es mekkora ujitaskent van ragozva, holott sztem abszolut koztudott dologrol van szo, es nem mellesleg lehetne itt ragozni mas dolgokat is, a lenyeg hogy nem gondoltam hogy ennyire primkok a brit rendorok.

    Bocsi (nem akartam megserteni senkit, csak ez volt az elso gondolatom)