Berta Sándor

LTE - gőzerővel folynak a tesztek

Világszerte készülnek a mobil szolgáltatók és a gyártók a Long Term Evolution (LTE) technológia bevezetésére.

A Vodafone Londonban teszteli a rendszerét, a Verizon Seattle városában jelent meg, míg a Motorola Stockholmba ruccant át egy kísérlet elvégzésére. Ausztriában a T-Mobile Innsbruckban, míg az Orange Bécsújhelyen mutatja be LTE-projektjét. Alig telik el nap anélkül, hogy a Földön valahol ne születne egy új LTE-szövetség vagy ne jelentene be egy vállalat új LTE-terméket. Ez utóbbiak többsége hálózati- vagy mérőeszköz, illetve az új technológiát támogató chip. Az LTE segítségével legfeljebb 100 Mbps-os le- és 50 Mbps-os feltöltési sebesség érhető el.

A múlt héten pénteken jelentette be a Motorola és az NEC, hogy ők szállítják a japán távközlési piac második legnagyobb szereplőjének számító KDDI leendő LTE-hálózatának alkotóelemeit. Előtte egy nappal a Verizon közölte, hogy a 700 MHz-es frekvenciatartományban sikeres LTE-teszteket hajtott végre Seattleben és a Bostonban. A konszern az idén márciusban felszabadult analóg televíziós sávokat használta fel. A próbán a Verizon mellett részt vett a Nokia Siemens Networks, az Ericsson, az Alcatel-Lucent, valamint a Vodafone is. A teszt azért volt érdekes, mert az LTE-t eredetileg az 1,9 és 2,6 GHz közötti frekvenciatartományban való használatra tervezték.


A Vodafone eközben másik partnerével, a Huawei-el saját teszteket is végrehajtott. A sorból nem hiányozhatott a Motorola sem, amely az egyik stockholmi városnegyedben, közvetlenül az ellenlábas központjának tőszomszédságában elvégzett sikeres próbával borzolta a konkurens Ericsson kedélyeit. A piaci szereplők hektikus viselkedésének persze megvan az oka, hiszen mielőbb szeretnék bevezetni az új technológiát. A Jupiter Research elemzői azt prognosztizálták, hogy 2011-ben már több tízmillióan fogják használni az új hálózatokat és ez a szám 2014-re eléri majd a 100 milliót.

A T-Mobile Innsbruckban mutatta be elképzeléseit, míg az Orange Bécsújhelyen nyitja meg csütörtökön a Future Townt. Ausztria mellett Svédország lehet a másik európai LTE-fellegvár, hiszen a skandináv államban az Ericsson mellett a TeliaSonera, a Tele2 és a Telenor nemrég LTE-szövetséget kötött.

A napokban megrendezendő konferenciák is a nyári viszonylagos nyugalom végét jósolják. Szeptember 1. és 3. között Los Angelesben tartják a 4G Wireless Evolution konferenciát. Majd ezt követi szeptember 10-én Amszterdamban rendezik az LTE Focus nevű konferenciát a Motorola és az Alcatel-Lucent védnöksége mellett. Ugyanezen a napon Om Malik amerikai médiaszakértő nyitja meg San Fransiscóban a Mobilize - The Future of the Mobile Web nevű rendezvényt, amelyen képviselteti magát a T-Mobile, a Motorola, a Microsoft, az Intel és a Hewlett-Packard is.

A Long Term Evolutionnal kapcsolatban igencsak felgyorsultak az események, hiszen néhány napja szavazott meg az Európai Unió 18 millió eurót a mobilhálózatok következő, negyedik generációját megalapozó kutatásokra. Májusban készült el az első LTE-állomás, de egyes mobilszolgáltatók már korábban jelezték, hogy a drasztikusan növekvő globális mobil adatforgalom miatt a technológiára már most szükség lenne. Döbrőssy Gábor, a Vodafone műszaki vezérigazgató-helyettese az LTE-ről júniusban úgy nyilatkozott, hogy azt a vállalat már tesztelte, s az új technológia hadrendbe állítása már nem technikai, hanem kereskedelmi és marketingkérdés. Magyarországon az LTE 2012 után jelenhet meg.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Gery85 #7
    Ha a 100mbit fele sebessége kijön,már az is tök jó eredmény.
    A t-mobile 7.2es hsdpa-ja 6,2mbittel megy, ha ezt az arányt nézzük,akkor a 100mbitből akár 80mbit is kijöhet,de majd kiderül. tudnám,hogy a kis kép mi alapján készült, mert nálunk még 14mbites hsdpa sincsen, nemhogy HSDP-E ami a kép alapján 21/28/42mbps...ráadásul ha ennyire tesztelik meg gyorsan megy, meg most kaptak támogatást,akkor mi a faszomért kell 2012ig várni rá?
    grr
  • who am I 7 #6
    hát igen, távolról már közel sem annyi..
  • Tetsuo #5
    :)
  • asysoft #4
    Minden internetelérésnél elméleti maximumot adnak meg, csak vezeték nélküli elérésnél ezt jóval több tényező csökkentheti... Korlátlan elérés biztos nem lesz, mivel mindenki ugyanazt a közeget használja, s a sávszélesség fix (persze, erre megoldás lenne a kisebb cellák használata, de ugye ez nem túl gazdaságos...)
  • willcox #3
    Ha továbbra is drága lesz, és limitált, akkor semmi értelmét nem látom.
    A jelenleg nálunk használatos mobilinternet is csak elméleti maximumokat ad meg, a valóságban jóval alacsonyabb a sebesség. A torony mellett közvetlenül lehet, hogy igazak az értékek, de egy kicsit távolabb már közel sem annyi.
  • roliika #2
    Idevele! Most! Kell!
  • brueni #1
    a hír címe lehetne inkább : lassan jön - gyorsan megy...