Gyurkity Péter

Vodafone: 16 Mbps-is mobil elérések

A cég a 4G-technológiák mellett a jelenlegi generáció egy új változatával is előállt, amely 16 és 21 Mbps közötti sebességet nyújt a hordozható készülékeken, a meglévő hálózatra építve.

A Vodafone brit részlege bejelentette, hogy sikerrel vették az akadályokat, és a szigetországban sor került az első éles tesztekre is. Ennek során a HSPA+ névre keresztelt technológiával 16 Mbps-ot sikerült elérni, ám az év első felében tovább emelnék a lécet, hogy még nagyobb átviteli iramot préseljenek ki a megoldásból.

A cég közleménye szerint a fejlesztés nagy előnye, hogy a jelenlegi, a HSDPA technológiát is támogató hálózatra épül, mindössze egy szoftveres frissítés szükséges ennek használatához, vagyis jóval olcsóbban megvalósítható, mint a hardverek cseréjét is igénylő 4G-generáció különböző fejlesztései (LTE, illetve mobil WiMAX). Ennek köszönhetően pedig jóval hamarabb megvalósulhat az átállás, és a mostaninál nagyobb átlagos átviteli sebességet érhetnek majd el a felhasználók a mobil készülékeken. Valós körülmények között az új technológia révén 4 Mbps-ot tartanak valószínűnek, amely kedvező feltételek esetén 14 Mbps-ra nőhet - arról nem nyilatkoznak, hogy milyen gyakran valósulhatnak meg ezek a kedvező feltételek.

A szolgáltató a telekommunikációs infrastruktúrát is gyártó Ericsson, valamint a mobil készülékek chipkészleteit készítő Qualcomm segítségével valósította meg a fejlesztést. Terveik között szerepel, hogy még 2009 elején elérik a 21 Mbps-os átviteli határt, amely még egyértelműbb előrelépést jelentene a HSDPA-hoz képest, amely ugyan 7,2, illetve 14,4 Mbps-os felső határral érkezik, ám a valós letöltési sebességek általában igencsak elmaradnak ettől. A HSPA+ a cég elmondása szerint néhány saját megoldást is tartalmaz, így például az interferencia kiszűrését is egyedi megoldással valósították meg.

Az elképzelés szerint az Egyesült Királyságban még idén megkezdenék a szolgáltatás értékesítését, az ebben rejlő előnyök kihasználásához azonban új készülékekre lesz szükség a vásárlói oldalon.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Nonix #26
    fél évig éltem spanyolországban 10mbites netet kotottem be és 0,5 mbit-es volt a kapcsolat valodi sebessége, ennyit erről. most budapesten meg vagyok elégedve a 20mbites chellovak.
  • Epikurosz #25
    "Mi a franc karikára lehet használni japánban 100M te gyík agyú?"

    Gyík agyú vagy te, sőt annál rosszabb.
    Van neked 100 MBájt/s sebességed, mert arról beszélt a kolléga, te buta beszólós?
  • Csak77 #24
    "Japánban az internet kb olyan mint 1 börtön. Rommá filterezik az oldalakat"

    Szerintem te elég buta ember vagy... amiről te beszélsz az Kína, és Korea...
  • Csak77 #23
    "Uniós szinten elég jól állunk, jónéhány nyugati országot megelőzünk."

    Hát ez az év vicce! Lári flári! :D
  • narumon #22
    Igy van 4x annyi fizetésre ugyanazok az árak, vagy mint többször bebizonyosodott inkább olcsóbb árak mint nálunk.
  • Ronny #21
    az eszközök árát ez nem befolyásolja, ugyanannyiért adják a Cisco routert az osztráknak, mint nekünk.
  • digital #20
    Átlag, saját állampolgárokat alapul véve, azért nem mindegy, hogy két óra alatt vagy két nap alatt keresed meg rá a 35 zsét. Az alap megélhetés/lakásbérlés/energia stb. fogyasztói kosarat nézve, meg még drámaibb a különbség...
  • smv #19
    Azon is dolgozhatnánka a Vodafone szakemberei, hogy 1500 forintért ne 100 megát kapjak, avagy ha már 100 mega, akkor ne ennyiért. :) Ez picsafüst adatmennyiség...
  • Ronny #18
    ez csak egy sebesség növelő opció, mint azt a neve is mutatja. Ehhez még rendelned egy kombi csamagok, amiből a legolcsóbb 35 euró(telefon+internet+mobil). Ennyi pénzért itthon jobbat kapsz és egy éve még nem is voltak ilyen csomagok a sógoréknál.
  • szombi #17
    HAMAROSAN FELESLEGESSÉ VÁLIK A MIKROSÜTŐ

    valaki japán oldalt akart látni:
    www.oyashirosama.com