Berta Sándor

Elkészült az első LTE-állomás

Az Ericsson és a TeliaSonera felépítette Stockholmban a világ első Long Term Evolution (LTE) szabványú adóját.

A globális 4G/LTE-hálózati kiépítése ezzel fontos mérföldkövéhez érkezett és a két vállalat jelét adta, hogy valóban komolyan gondolták a technológia bevezetésére korábban kitűzött 2010-es határidőt. A felhasználók a Long Term Evolution rendszerek segítségével akadozásmentesen nézhetnek majd internetes televízióadásokat, használhatnak mobil videoblog-szolgáltatásokat, valós időben játszhatnak a világhálón vagy éppen dolgozhatnak. A most felszerelt állomás részét képezi a 2010-re elkészülő első LTE-hálózatnak. A stockholmi rendszer lehetővé teszi, hogy a felhasználók mindig online legyenek és akár útközben is elérhessék a kedvenc internetes szolgáltatásaikat.


"Ennek az adónak az átadása is azt bizonyítja, hogy a LTE már nem csak utópia. Büszkék vagyunk arra, hogy a TeliaSonerával közösen létrehozhattunk egy kereskedelmi LTE-hálózatot"- jelentette ki Ulf Ewaldsson, az Ericsson alelnöke és a mobil üzletágért felelős vezetője. "A mi ügyfeleink lesznek a világon az elsők, akik profitálhatnak ennek az úttörő technológiának az előnyeiből. Ennek az állomásnak az átadása egy meghatározó lépés a leggyorsabb svéd mobil hálózat további javítására" - tette hozzá Erik Hallberg, a TeliaSonera alelnöke és a mobil szolgáltatások részlegének vezetője.

Az LTE technológia az eddigi teszteken rendkívül jól vizsgázott, a szakemberek a segítségével 160 Mbits-os adatátviteli sebességet is elértek. A Long Term Evolution előnye,hogy mind a meglévő, mind a még kihasználatlan frekvenciákon is jól használható. Emellett az LTE-hálózatoknak alacsonyak a karbantartási és üzemi költségei. Az Ericsson egyik vezetője februárban közölte, hogy a gazdasági világválság ellenére is tudják tartani a 2010-es határidőt. Egyes mobil szolgáltatók szerint viszont a drasztikusan növekvő globális mobil adatforgalom miatt a 4G-s technológiára már most szükség lenne. Magyarországon az LTE 2012 után jelenhet meg.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • polarka #13
    link
    Mellesleg, hosszú távú hatás nem létezik rövid távú hatás nélkül.
  • Garrett27 #12
    Az "eszestojás"-ban sztem felmerült ez is, meg sok más, de a fostévével kapcsolatos mondandójának én is igazat adok, mert a mobilon nézhető youtube is például egy ilyen fejlesztés..

    #11
    Csak szánalomra méltó, hogy ebből a témából már komoly paródiát űznek, ahelyett, hogy a sok profitfaló multi inkább elgondolkozna, hosszú távon megéri-e kereskedni az emberi egészséggel.
  • polarka #11
  • Mice #10
    eszestojás - és az fel sem merült benned, hogy a filmet valaki nem a mobil képernyőjén nézi meg valaki, hanem azt csak modemként használja?
  • Rexhawk #9
    "Inkább azt a funkciót tegyék jobbá és olcsóbbá, amire a mobiltelefon igazán való: a telefonálásra és az SMS küldésre."
    Ezen is vannak fejlesztések, csak nem a mobil szólgáltatók részéről
    ilyen a voip és az e-mail a telefonon
  • halgatyó #8
    Azt persze értem, hogy a mobiltelefon-rendszerek fejlesztőit és tervezőit nem szerencsés hirtelen szélnek ereszteni azzal, hogy fiúk, most már minden ki van fejlesztve, a mobiltelefon működik, kész

    Bár nekem lennének ötleteim, hogy a sok szorgalmas, igen tehetséges és tanult mérnök miket fejleszthetne még
  • halgatyó #7
    Nem igazán értem, mi a f**ért van szükség arra, hogy egy bélyegnyi mobiltelefon-képernyőn nézegesse valaki az agyzsugorító fostévé adásait.

    Inkább azt a funkciót tegyék jobbá és olcsóbbá, amire a mobiltelefon igazán való: a telefonálásra és az SMS küldésre.
    A fostévét meg mindenki nézze otthon, a fél-falnyi képernyőn, a munkaideje után és ne az úton autóvezetés közben vagy munkaidőben
  • Magiszter #6
    Földi sugárzású rádióadás, elektromos vezetékek álalndó sugárzása, fény és zaj szennyezés a mindennapokban, mobilállomások által kibocsáltott sugárzás... ezeknek és még ki tudja miknek vagyunk kitéve minden nap. Ám az ember egy borzasztóan szívós lény és alkalmazkodik mindehez. Ha azt veszed, az Élet is károsítja az egészséget...
  • fade2black #5
    és egy állandóan online mobiltelefon? a rádióadás? a tv adás?.... fogalmunk sincs....?
  • roliika #4
    1-2 watt a teljesítményük, és a távolság négyzetével csökken az erejük, így rövidtávon semmi kockázata nincs, hosszútávon meg senkisemtudja.