Berta Sándor

Nem érkezhet elég gyorsan az LTE

Egyes mobil szolgáltatók úgy vélik, hogy a drasztikusan növekvő globális mobil adatforgalom miatt a 4G-s technológiára már most szükség lenne

Ezt az álláspontot képviselik az Analysys Mason elemzői is, akik nyilvánosságra hozták "Operator strategies for network evolution: the road to LTE" című tanulmányukat. Az okok között elsősorban azt említik, hogy 2015-re akár a tízszeresére is nőhet a mobil adatforgalom. "Az LTE a WCDMA költségeinek egyhatodáért továbbíthatja az információkat. Hosszú távon ez lehet az egyetlen megoldás az egyre növekvő adatforgalmi igények kielégítésére" - mondta Helen Karapandzic, a cég elemzője.

A mobil szolgáltatók számára viszont a Long Term Evolution (LTE) csak a nagy hálózati kirakós játék egyik fontos darabja. A mobil hálózatok leterheltsége a megnövekedett beszéd- és adatforgalom miatt drámai mértékben nő. Tavaly havonta átlagosan egy felhasználóra 56 megabájt továbbított adat jutott. Ez az érték 2015-re elérheti a 455 megabájtot. "Ez csak óvatos becslés. A növekedés akár a mostani forgalom 20-szorosa is lehet" - közölte Terry Norman, az Analysys Mason másik szakértője. Vagyis mindez azt jelenti, hogy az LTE pont időben érkezhet, hiszen az elméleti maximális adatátviteli sebessége elérheti a 326,4 Mbps-ot. Ez nem csak nagyobb teljesítményt, de egyben magasabb költséghatékonyságot is jelent, hiszen az egy megabájt továbbított adatra jutó költségek akár a töredékükre eshetnek vissza.

Karapandzic szerint az LTE komoly és értékes lehetőséget jelent a szolgáltatóknak az adatforgalomra optimalizált hálózatok létrehozására, azonban a kérdés az, hogy mennyire tudják majd a technológiát sikeresen integrálni meglévő rendszereikbe. Fontos, hogy az LTE mellett továbbra is szükség lesz az egyéb technológiákra. "A cégeknek számos tényezővel számolniuk kell. Ezek között van a régi infrastruktúra, a frekvenciák és a fogyasztói igények kérdése. Ezek mind befolyásolni fogják a vállalatok stratégiáit" - tette hozzá Norman.

A jövőben a rendszerek alapjai továbbra is a GSM- és az UMTS-hálózatok lesznek, ezeket egészítheti ki a HSPA és a HSPA+, majd csak ezután jöhet szóba - egyfajta kapacitás-tehermentesítő megoldásként - az LTE. Persze az is könnyen előfordulhat, hogy sok cég egyből LTE-hálózatokra vált, például azok, amelyek a CDMA2000 3G-s technológiát használják. A közvetlen technológiaváltás megvalósulhat Délkelet-Ázsiában is.

Az Analysys Manson elemzői az első LTE-kompatibilis eszközök megjelenésével az idei esztendő második félévében számolnak, az első hálózatok pedig az előzetes terveknek megfelelően 2010-re készülhetnek el. Az új technológia 2014-re terjedhet el az iparilag fejlett országokban. A világ többi részén a folyamat azonban tovább tarthat. A GSM-hálózatok lekapcsolása egyelőre nem kerül napirendre. Az első ilyen lépések 2015-ben történhetnek meg, de a legtöbb GSM-rendszer 2020-ig biztosan használatban marad. A Global Mobile Suppliers Association által elkészített előrejelzés szerint a szolgáltatók már gőzerővel készülnek az LTE bevezetésére. Magyarországon az LTE 2012 után jelenhet meg.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • polarka #3
    "A hazai mobil háló terhelése 10% körüli."

    Lemérted? Átlagosan vagy éjszakai órákban?
    Az a lényeg, hogy a forgalmas időszakban is lehetőleg 90%, vagy az alatt legyen a kihasználtság.

    Nem kell azt hinni, hogy olyan hülyék, h azért építenek ki egy hálózatot, hogy aztán a 10-edét használják. Ők sem dobálják két kézzel a pénzt.
  • szombi #2
    4G: ILYEN MÉG NINCS!
    Olyan van hogy LTE (3.75G), ami a tisztán csomagkapcsolt(IP alapú) beszéd-és adatátvitelt
    egyaránt támogatja, cellánként(szektoronként) 40-100 megabites ÖSSZ-sebességgel.
    De ezt csak akkor, ha az adott cella 20MHz-es sávszélességet kap irányonként,
    amire én nem látok esélyt hogy ezt mindenhol engedni fogják.
  • roliika #1
    Két gondolat.A hazai mobil háló terhelése 10% körüli. A Vodánál azzal sincsenek képben, mi az a CDMA...de ezt a harmadik "technikus kolléga" már tudta, hogy a WCDMA az a 3G. Viszont hogy a CDMA kompatibilis-e a WCDMA-val azt nemtudták megmondani.