Gyurkity Péter

Tucatnyi 4G-hálózat indulhat el jövőre

Friss előrejelzésben olvashatunk a következő generációs mobilhálózatokat jövőre útjára indítható szolgáltatókról, amelyek Észak-Amerikában, Európában, illetve Ázsiában készülnek a korai rajtra.

Az ABI Research által közzétett tanulmányból kiderül, hogy mintegy tucatnyi szolgáltató készül világszerte a 4G, vagyis az LTE-hálózatok kialakítására és beüzemelésére. Erre ezen cégek esetében már 2010-ben sor kerülhet, az új megoldást használó vásárlók száma pedig (a friss előrejelzés szerint) elérheti majd a 34 milliót.

A piackutató cég kiemeli, hogy a rajtra csak azon országokban kerülhet sor ilyen korán, amelyek kellő mozgásteret biztosítanak a szolgáltatóknak a frekvenciákat, illetve általában véve a hálózati technológiákat illetően. Ezen államok közé tartozik az USA, Kína, Dél-Korea, valamint Svédország, ám a lista nem teljes, hiszen a vállalatok neve itt sokkal fontosabb az érdeklődők számára. Az Egyesült Államokban ezek közé tartozik a Verizon, a MetroPCS, valamint az US Cellular, Japánban a KDDI és az NTT-DOCOMO vállalja magára az úttörő szerepet, míg Európában a Tele2, a TeliaSonera és a Telenor, Dél-Koreában pedig a KT és az SK Telecom tartozik ide, bár utóbbi kettő esetében egyelőre inkább a hallgatás a jellemző.

A világ legnagyobb szolgáltatójának számító China Mobile valamivel később, minden bizonnyal csak 2011-ben áll majd készen a rajtra, ám még ezzel is a korán váltók közé tartozik majd. A gyors felkészülést választó cégek igyekeznek magukhoz láncolni a gyártókat, mégpedig azon vállalatokat, amelyek erős pozíciókat birtokolnak a piacon és kitartanak majd az új technológia mellett. Ilyen partnerként jön szóba a szolgáltatók számára az Alcatel-Lucent, az Ericsson, valamint a Starent, amelyek az USA-ban tevékenykednek majd, Japánban az Ericsson mellett a NEC és a Fujitsu rúghat labdába, míg a Skandináv cégek az Ericsson és a Huawei mellett teszik le voksukat.

2010-ben tehát tucatnyi szolgáltató indítja majd útjára az új hálózatokat - meglátjuk, a többiek mikor csatlakoznak hozzájuk.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • kisjuzer #8
    Hm-HM az EDGE ami átlag van.HSUPA-HSCSD még Budapesten sem mindenűt O.K.Na várunk.
  • Gery85 #7
    21mbit az első valódi körülmények közötti teszt eredmények.feltöltés pedig 10mbit
  • Epikurosz #6
    és csak sebességben több, mint a 3G?
  • jeti00 #5
    miért csak Bp? legyen Szegeden is :D meg legyen aki megfizeti
  • Gery85 #4
    T-mobile hálózaton 14 az elérhető Budapest egyes helyein, ha van hozzá készüléked
  • Rexhawk #3
    "ebből itthon 14 az elérhető"
    nem itthon meg csak 7,2 az elérhető
  • KTTech #2
    150Mbit/s elég jó? :)(a 3.5G az max. 42-t támogat, ebből itthon 14 az elérhető)...
  • djw #1
    és a 4G az jó? :D