Gyurkity Péter

Lopott a kínai internetszűrő szoftver?

Egy amerikai cég azzal vádolta meg a Kína által kötelezőként bevezetendő szoftver készítőit, hogy saját megoldásának egyes részeit lopták el a feketelistával kapcsolatos információk és útmutatók mellett.

A Solid Oak Software jelezte, hogy egy névtelen elektronikus levél alapján kezdték meg saját vizsgálatukat, a kiterjedt tesztelés során pedig beigazolódtak az üzenetben foglalt állítások, miszerint a CyberSitter nevű internetszűrő alkalmazás egyes részei visszaköszönnek a kínai Green Dam programban.

Utóbbiról a múlt héten számoltunk be, mégpedig annak kapcsán, hogy Kína az oktatási intézményekben és egyéb területeken kötelező jelleggel terjesztené a szoftvert, az otthonokban pedig legalább választható opcióként tennék elérhetővé azt. A cél a pornográf és az egyéb szempontok alapján nemkívánatosnak minősülő weboldalak szinte teljes mértékű blokkolása, ezzel pedig a fiatalság (és nyilván a politikai berendezkedés) hatékonyabb védelmét valósítanák meg.

Kérdés, hogy miként alakul majd a kezdeményezés az amerikai fél vádjai után. A Solid Oak vezetése arra hivatkozik, hogy kis cégként is minden joguk megvan saját alkotásuk védelmére, hiszen az illetékesek azt sem néznék szó nélkül, ha Kína kizárólag a zenei tartalmak kalózmásolataival együtt engedélyezné az iPod készülékek forgalmazását az országban. Elmondásuk szerint saját programjuk kódjának egyes részleteit (az általuk alkalmazott titkosítással) is megtalálták a kínai szoftverben, ezt pedig saját internetes feketelistájuk és az azzal kapcsolatos útmutató egészítette ki. A kínai fejlesztő cég szerint mindez "lehetetlen", ám ez nem tűnik túlzottan meggyőzőnek.

A jogi szakértők véleménye megoszlik a kérdésben. Egyesek szerint az amerikai cég előtt kemény vita áll, és mivel a szoftvert kizárólag kínai területen használják majd, a döntés valószínűleg egy kínai bíróságon születhet meg, a helyi törvények alapján.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • chuky123 #12
  Naja ebbe beletörik az amcsi ügyvédek bicskája már ha eggyáltalán elkezdenének pereskedni.
 • KillerBee #11
  Hovatovább ezt az EU-ról is ugyanilyen joggal elmondhatjuk, beleértve Magyarországot is.
 • szlovákiai hun #10
  Cenzúra annál inkább van...
 • roliika #9
  Meg jog se nagyon..
 • Darth Sith #8
  Nah és ha lopott, kínát hol érdekli? Mit tud tenni egy kis cég a világ másik feléről? Kínát aztán perelheti, eredménytelenül. Kínában mindent másolnak, ezért is jött el jópár nagyvállalat onnan, mert az ipari titoknak számító gyártási folyamatokat, fogták és kilopták, lemásolták a beépített emberek és szarnak a feljelentésekre, perekre, kínában nincs igazán olyan fogalom, hogy szabadalom.
 • who am I 7 #7
  Ezek a koszos jenkik....
 • KillerBee #6
  Dehogy lopott a szoftver, ő ártatlan, mint a ma született bárány! A kínaiak lopták a szoftvert!
 • Balintos #5
  Hol érdekli a kínaiakat hogy lopott, vagy nem?
 • torcipepe #4
  meghívják az egész céget kínába a tárgyalásra és "véletlenül" lelövik őket
 • pasi29uk #3
  Lelopták a forrást, hozzáfirkáltak csak nem gondoltak arra, hogy felnyomhatja őket egy fellázadt programozó