Berta Sándor

Támadás alatt a német kormányzati számítógépek

Egyre gyakrabban kerülnek online támadók célkeresztjébe a német minisztériumok számítógépes rendszerei. A támadók a gyanú szerint a kínai kormány megbízásából dolgozhatnak.

Évente több száz kísérletről van szó, amelyek célja kémprogramok bejuttatása a kiválasztott hivatal hálózatába. Az elkövetők legkedveltebb célpontjának a német külügyminisztérium számít, az összes támadás fele a szaktárca ellen irányul. "Naponta észlelünk ilyen akciókat" - közölte Burkhard Even, a Szövetségi Alkotmányvédelmi Hivatal kémelhárítási részlegvezetője.

Csak a két központi rendszert évente kereken 600 e-mailes támadás éri, amelyekben a csatolt fájlok minden esetben kémprogramok. Even ugyanakkor hozzátette, hogy lehetnek olyan kártevők, amiknek a tevékenységéről még nem is tudnak. Mindenesetre a hivatal az e-mailek jellemzői és a feladói alapján azt gyanítja, hogy a legtöbb akció hátterében kínai hackerek állnak. A gyanút erősíti, hogy a dalai láma 2007-es berlini látogatásakor szintén megnövekedett a kínai érdeklődés a német rendszerek iránt.

A küldött levelek célpontjai általában a középvezetők és a címzések is érdekesek. Gyakran megfigyelhető például, hogy feladóként valamelyik európai uniós szervezetet adják meg, de előfordult az is, hogy egy e-mail állítólag az Egészségügyi Világszervezettől (WHO) érkezett. Tavaly januárban pedig egy olyan levél került a kormányzati hálózatba, amelynek csatolt fájljának címe A Tibettel szembeni kínai kormányzati politika elemzése volt. A feladó egy amerikai székhelyű tibeti szervezet volt.

A német kormány két éve foglalkozik kiemelten a témával. Angela Merkel német kancellár pekingi látogatásakor 2007 augusztusában ugyanis kiderült, hogy kínai kémprogramokkal fertőzöttek többek között a kancellári hivatal, a külügyminisztérium, a kutatási minisztérium és a gazdasági minisztérium számítógépei.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • SuspiciousC #3
    Habar ez az informatikai "hadviseles" manapsag eleg elterjedt dolog, erdekes hogy a nemetek mar annyira ketsegbeesettek, hogy mar ekkora hirverest csinalnak a dolognak, havi rendszeresseggel hallunk ezekrol es a kinaiakrol. Nyomulnak az biztos, es nem is eredmenytelenul, ez vilagosan latszik.
  • Sanyix #2
    lehet csak a TOR párt emberei csinálják :)
  • B0nFire #1
    kancellári hivatal
    külügyminisztérium
    kutatási minisztérium
    gazdasági minisztérium


    Na, erre igazán büszkék lehetnek! Úgy látszik a hivatalokban és a minisztériumokban ugyanolyan seggfejek dolgoznak, mint nálunk, azért ekkora a hozzáértés. Némettisztaságitörvény...