Berta Sándor

Pszichiátriára került egy kínai blogger

Új cenzúrázási módszerrel próbálkoznak a kínai hatóságok. He Weihua bloggert és kiberdisszidenst ugyanis nemes egyszerűséggel egy pszichiátriai intézetben helyezték el.

A lépés ellen azonnal közleményben tiltakozott a Riporterek Határok Nélkül nevű civil szervezet. Hunan tartománybeli rokonai szerint egyébként He Weihua azért került az intézménybe, mert online fórumokon különböző témákban folyamatosan bírálta a kormányt.

"Nem fogadhatjuk el, hogy a kínai hatóságok ilyen módszerekhez folyamodnak csak azért, hogy elhallgattassák a nézeteiket békés formában kifejtő állampolgáraikat" - áll többek között az RSF közleményében, amelyet átvett a Boxun hírportál is. Ez az oldal gyakran publikálta a kiberdisszidens írásait. He Weihuát idén júliusban, egy kormányellenes cikk megjelentetése után vették őrizetbe. A blogger egyik írásában a sertésárak emelkedése ellen tiltakozott, egy másik cikkében pedig - korrupciós ügyekre visszavezetve - előrejelezte a kommunista párt bukását.

Rokonai szerint He teljesen épp szellemileg. Ennek ellenére már 2004-ben is beutalták egy pszichiátriára. Tavaly pedig majdnem elütötte egy motoros, aki közölte vele, hogy jó lenne, ha felhagyna az internetes tevékenységével. Időközben az Amnesty International (AI) is tiltakozóakciót szervezett egy másik kiberdisszidens szabadon bocsájtásáért. Az AI német szervezete 15 504 aláírást gyűjtött össze a Kínában fogva tartott Shi Tao mellett. A Kínai Népköztársaság nagykövetségén eddig megtagadták a petíció átvételét, ezért Barbara Lochbihler, az AI helyi főtitkára, Dirk Pleiter Kína-szakértő és más szakemberek augusztus 27-én ismét megkísérlik a dokumentum átadását a kínai illetékeseknek.

Shi Taót 2005 áprilisában jogerősen tíz év börtönbüntetésre ítélték, mert névtelenül egy e-mailben a kínai internetcenzúráról tájékoztatta a világ közvéleményét. "A kiberdisszidens nyomára a Yahoo segítségével bukkantak a kínai hatóságok" - hangsúlyozták az Amnesty International munkatársai.

Mint ismeretes, a Yahoot akkor számos támadás és bírálat érte, amiért az internet cenzúrázásában együttműködik a kínai kormánnyal.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Ronny #26
    gumilövédekkel csak a szemedet tudják kilőni, mint az történt pár szerencsétlennel és ha peched van akkor az agyadat is szépen átviszi...amúgy tényleg gyerekjáték, olyan mint a játékpuska.
  • xizor #25
    Egyébként azért van ez "új módszernek" írva, mivel még erre nemvolt példa, hogy kiberdisszidensek ellen alkalmazták volna.
  • xizor #24
    Teljesen igazad van, szinte ugyan az a helyzet idehaza is.Mindjárt beraknak valameik Pszichiátriára mert ezt a kommentet ide merted írni.
  • AranyKéz #23
    Azért van különbség az éles lőszer és a gumilövedék között. Az utóbbival ugyanis nem lehet keresztüllőni a szívedet.
  • assdf #22
    Ez a fickó történetesen tagja volt az ensz közgazdász bizottságának (vagy hogy hivták valamikor a 70es években) és ő kapta kinát, hogy dolgozzonak ki nekik egy fejlesztési programot.
  • Grifidos #21
    A nagyon okos magyar közgazdász fickó, vagy libáért vette a diplomáját, vagy részt vett az eddigi összes kormányprogramban, hogy ilyen optimista.
    "Erre nagyon okosan a válasz:
    -akkor amerikai nem venne többet kinától semmit igy kina is csődbe menne"
    Hát nem menne, az USA a saját cuccainak több mint 40%-át kínában gyártatja le. (occsssó munkaerő), kitelepített üzemek (occssó üzemeltetés)tehát a gyárak és a technológia kint marad.
    Kicsit kifeküdne a tőzsde és a teljes pénzpiac egy ilyen bulitól.
    Mehetne mindenki az utcára bartelezni...
  • kow83 #20
    #1, #11, #13. kommentet olvasd el egymás után...
  • assdf #19
    Na pont erről beszélt egy nagyon okos magyará közgazdász fickó a tévében.
    Ő is mondta hogy az USA-nak kina az egyik legnagyobb hitelezője.
    És a juszt (ő volt a riporter) kérdezte hogy akkor mi lenne ha azt mondaná kina az usának hogy nem adunk több hitelt kérjük vissza a pénzünk.
    Erre nagyon okosan a válasz:
    -akkor amerikai nem venne többet kinától semmit igy kina is csődbe menne.

    Ugyanis hiába van kinának x milliárd dollárnyi amcsi részvénye, ha közben amerikai évi 10x milliárd értékü kinai árut vesz meg. Ha visszakérné a hitelt 10x annyit bukna rajta.
  • qtpman #18
    mivan? attol hogy vki csunyány sok kézpénzel lesz teljesebb miért megy tönre a másik?
  • Mister #17
    pedig így van
    9.000 milliárd dollárnyi részvénye, papírja van Kínának.
    Ha azt beváltja, az usának lőttek...