MTI

Folytatódó hackertámadások közösségi oldalak ellen

A Twitter, a Facebook és a LiveJournal hétfőn bejelentették, hogy a múlt hetihez hasonlóan továbbra is cybertámadásokkal kell szembenézniük.

Biz Stone, a Twitter társ-alapítója közölte, hogy a támadások folytatódnak, de most már jobban tudták kezelni őket, éppen ezért a blogportál online maradt és rendszereik is tökéletesen működnek. Hasonló támadások érték a Facebookot és a LiveJournalt: legfőképpen olyan honlapokon keresztül, amelyek botneteket tartalmaztak, és Distributed Denial of Service-szel (DDOS), azaz megosztott szolgáltatás-megtagadással operálnak.

Ugyan a LiveJournal működését nem sikerült megakadályozni, viszont a DDOS támadások igazi célpontja, egy grúziai blogger nem tudott a szolgáltatáson belüli saját oldalára fellépni. A blogger egy Tbilisziben adott nyilatkozatában azt hangsúlyozta, hogy szerinte Oroszország állt a támadások mögött és azt próbálták elérni, hogy elhallgattassák kritikáit a grúz-orosz háborúval kapcsolatban. Az internetes biztonsági specialisták szerint a támadások forrását nem lehet biztosan meghatározni, egyelőre senki sem vállalta azokat fel.

A Tbilisziben élő Cyxymu fedőnevű blogger az egy évvel ezelőtt dél-oszétiai területen vívott orosz-grúz háborúval kapcsolatban a Twitteren rendkívül éles hangon bírálta az orosz vezetést, és az orosz államfőnek, Dmitrij Medvegyevnek is írt egy nyílt levelet, amelynek linkjét megosztotta a Twitteren - ezért támadták szerinte az oroszok meg a blogportált.

A klasszikus DDOS támadások úgy működnek, hogy a hackerek távolból tengernyi vírusokkal fertőzött "zombiszámítógéppel" egyszerre fellépnek egy adott honlapra. Egy ilyen masszív támadástól a honlap szerverei leállnak, a szolgáltatás lelassul, vagy teljesen meg is szűnik. A Twitter azért is kedvenc célpontja az ilyen jellegű hackertámadásoknak, mert az elnyomott országokban sokan ezen keresztül tudják hangoztatni "lázadó" nézeteiket.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!