MTI

Oroszországot vádolják a Twitter megbénításával

Egy Cyxymu felhasználónevet használó grúz blogger Oroszországot vádolta meg azzal a támadással, amely csütörtökön, a grúz-orosz háború első évfordulója előtt megbénította a Twitter mikroblogoldalt és zavarokat okozott a Facebook és a Livejournal működésében is.

Az F-Secure internetbiztonsági cég pénteken jelentette be, hogy az összehangolt támadás célja egy grúziai blogger elhallgattatása volt. A szóban forgó blogger a francia hírügynökségnek elmondta: szerinte a támadás mögött Oroszország állt, hogy elhallgattassa a Moszkvának a 2008 augusztusi orosz-grúz konfliktusban játszott szerepét bíráló kommentárjait.

"Egy ekkora támadáshoz nagyon sok pénz kell. Ezért gondolom, hogy egyes orosz szervezetek álltak mögötte" - mondta Tbilisziből a 34 éves blogger. Azt is elárulta, hogy a valódi neve Giorgi, és a tbiliszi egyetemen oktat közgazdaságtant. "Nem tudom, miért engem vettek célba, de tény, hogy a támadás arról tanúskodik, valami fontosat csináltam" - mondta. "A blogomon az augusztus 7-én kitört háborúra való orosz készülődésről írtam, és arról, hogyan kezdődött a háború".

Cyxymu a szakadár Abházia fővárosának, Szuhuminak a latin neve, ahonnan a blogger saját elmondása szerint az 1990-es évek elején elmenekült. Mikko Hyponnen, az F-Secure kutatója szerint is "nagy az esélye annak, hogy a támadás mögött álló internetes bűnözők orosz nacionalisták, akik egy túlságosan látható vetélytársat akartak némaságra kényszeríteni".

Az AFP-nek küldött elektronikus levelében Biz Stone, a Twitter társalapítója elismerte a portál által "elszenvedett támadások geopolitikai" vonatkozását. Cyxymunak a Facebook és a Livejournal közösségi portálokon lévő oldalait is célba vették a támadók, ami jelentős fennakadásokat idézett el az oldalak működésében, felhasználók millióinak okozva bosszúságot.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • dez #1
    Hmm, egy mítosszal kevesebb...?