MTI

Szokatlan erejű támadás érte az amerikai hivatalok honlapjait

Nagy kiterjedésű és szokatlan erejű támadás érte az amerikai szövetségi kormányzat több oldalát a függetlenség napját, július 4-t követően; több olyan hivatalét is, amelyeknek éppen az internetes bűnözés elleni harc a feladatuk.

Az eset már a sokadik a sorban: áprilisban egy volt amerikai kormányilletékes jelentette be, hogy kémek hatoltak be az amerikai elektromos hálózat számítógépes rendszerébe és olyan programokat telepítettek, amelyek leállították volna a szolgáltatást. Azt nem lehet tudni, hogy mikor történt a törvénysértés. Márciusban egy kanadai kutatócsoport állapította meg, hogy valószínűleg kínai székhelyű hackerek kényes információkat loptak el világszerte merevlemezekről és behatoltak Tibet szellemi vezetője, a dalai láma számítógépes rendszerébe. Kína tagadja, hogy köze lett volna az internetes támadáshoz.

Márciusban Bill Nelson floridai szenátor közölte, hogy feltehetően kínai székhelyű hackerek három alkalommal is behatoltak a számítógépére. Nelson, aki a szenátus hírszerzési, fegyveres testületek és pénzügyi bizottságainak a tagja, komolynak írta le az incidenst, de nem gondolta, hogy kényes adatokat elloptak volna. 2008-ban a grúz kormány és vállalatok internetes honlapjai bénultak meg néhány nappal a grúz-orosz háború kitörése előtt. A Kreml tagadta, hogy közel lenne az esethez, de egy nyugati független informatikai szakértőcsoport domainnevek és webregisztrációs adatok alapján megállapította, hogy magas szintű biztonsági és katonai elhárítási szervek voltak érintettek az ügyben.

2007-ben állítólagos orosz hackerek kormányzati és vállalati internetes oldalakat bénítottak meg Észtországban közel három héten át a tallinni szovjet hősi emlékmű áthelyezését követő súlyos zavargások idején. A támadásnak messzemenő következményei voltak Észtországban és külföldön. A NATO megerősítette internetes harci képességeit és internetes védelmi kutató központot állított fel Tallinnban 2008-ban. Észtország felszólította az Európai Uniót, hogy minősítse bűncselekménynek az internetes támadásokat. Az amerikai Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) az idén jelentette be, hogy számítógépes bűnözéssel foglalkozó szakértőt telepít állandó jelleggel Tallinnba, hogy segítséget nyújtson a számítógépes rendszerek elleni nemzetközi támadások ellen.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Epikurosz #1
    Azért ez nem semmi. Az ember sehol sem érezheti biztonságban magát.