MTI

Nem törődnek a világhírű hacker emberi jogaival

Úgy tűnik, hogy a világ egyik leghíresebb hackere, Gary McKinnon mégsem ússza meg az Egyesült Államoknak való kiadatását Nagy-Britanniából, miután a bíróság nem vette figyelembe az intézkedés ellen szóló emberi jogi érveket.

A 43 éves férfi azt akarta elérni, hogy Nagy-Britanniában fogják perbe "számítástechnikai visszaélés" vádjával, ám a bíró az angol törvényekre hivatkozva úgy ítélte meg, hogy a tényállásra "nincs elég bizonyíték". Következésképpen McKinnont ki kell adni az Egyesült Államoknak. Az ügyészek véleménye szerint a bíró döntése "teljesen racionális", ráadásul "jogi úton nem is lehet megtámadni".

A hackert 2002-ben tartóztatta le a brit rendőrség, és már többször fellebbezett - sikertelenül - a legfelsőbb fellebbviteli testületként is szolgáló lordok házánál, illetve az Emberi Jogok Európai Bíróságánál is azért, hogy a kiadatást elkerülje. Azzal gyanúsítják, hogy 97 kormányzati számítógépre tört be 2001 és 2002 között az Egyesült Államokban, amelyek között az amerikai tengerészgyalogság és az amerikai űrhivatal, a NASA gépei is szerepeltek. A washingtoni kormány szerint a kár 800 000 dollárra rúg. Súlyosbítja a helyzetet, hogy McKinnon éppen abban az időszakban követte el a bűncselekményt, amikor a 2001. szeptember 11-i terrortámadás történt.

A hacker azt állítja, hogy ő csak ufók után kutatott.

A férfi ügyvédje azt állítja, hogy a kiadatás tragikus következményekkel járna, mivel McKinnon Asperger-szindróma betegségében szenved, és az intézkedés mély traumát, sőt akár öngyilkossági kísérletet is kiválthatna belőle. Az ügyvéd hozzátette, hogy a bíróság egyáltalán nem foglalkozott a hacker állapotával, illetve az azzal kapcsolatos emberi jogi problémákkal sem. Ha McKinnont kiadják, minden valószínűség szerint hosszú börtönbüntetést kell majd letöltenie amerikai börtönben.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • teddybear #6
    Hisz-e Ön a repülő csészealjakban?
    Hát hogyne! Valahányszor hazajövök a kocsmából, a feleségem azzal fogad!
  • Cleawer #5
    3 üveg bor után minden UFO lesz (:
  • kissssss #4
    legalább talált valamit ???? :-DDDDDDD
  • Molnibalage #3
    A hacker azt állítja, hogy ő csak ufók után kutatott.

  • Garfield #2
    Ha valakiből a felelősségrevonás mély depressziót idéz elő, illetve öngyilkossági szándékot erősít, akkor arra nem az a megoldás, hogy megpróbálunk ellógni a felelősségrevonás elől, hanem nem teszünk jogellenes dolgot, nemdebár?
  • Tetsuo #1
    England is the slave of USA..