Gyurkity Péter

Hibáktól hemzseg a Google Wave

A Google ismét bemutatta készülőben lévő, forradalminak szánt platformját, ám maga a bemutató is keserű pirulának bizonyult: túl nagy a hibák száma, kemény munka áll még a fejlesztők előtt.

Így foglalta össze a Cnet a találkozó tanulságait, amely pedig többek között azt a célt is szolgálta, hogy elejét vegyék a rossz pletykáknak és híreszteléseknek, miszerint a platformból soha nem lesz semmi. A Wave létezik, él és mozog, ám ez a mozgás egyelőre nagyon darabos és sok fejfájás okozója a belső és külső fejlesztőknél.

A demonstráció alatt elhangzott, hogy jelenleg a Wave rendszerében elindított hullámok 25 százaléka, vagyis egynegyede fagyással végződik, ami semmiképpen nem elfogadható arány. Ezt a fejlesztők szeretnék 1 százalék alá szorítani, ehhez azonban hónapokra és kemény munkára lesz szükség, miközben pedig már közeleg a szeptemberi dátum, amely a jelenlegi 6000 mellett további 100 ezer korai tesztelőt enged majd közel a rendszerhez. Egyelőre nem úgy fest, hogy gondmentes rajtra számíthatnak az érdeklődők, hiszen a bemutató alatt ugyan még aránylag könnyen megkerülték a kisebb hibákat, 30 perc után azonban egy komoly akadályba futottak bele, amelyet eddig még nem is láttak a fejlesztők.

Megtudhattuk azt is, hogy a két és fél éve elkezdett munka első állomásához 9 hónap után érkeztek el, amikor a vezetésnek bemutatták az első prototípust. Ezt végül eldobták, hogy átadja helyét a most is látható platformnak, amely a GMail esetében is használt alapvető infrastruktúrára épül, ám attól teljesen független, különálló alkotás. A fejlesztést irányító testvérpáros most új stratégiát választott, hiszen első munkájuk, a Google Maps, a munka befejezésééig nem mutatkozott be a nagyközönség előtt, miközben a Wave-et már láthattuk működés közben.

A Google Wave egyelőre a "fejlesztői előzetes" besorolást kapta, amely még a keresőcég által előszeretettel használt béták szintjét sem éri el. Meglátjuk, mit sikerül ebből összehozni szeptember 30-ra.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Epikurosz #22
    A wave nem más, mint a felhő, csak a Google így akarja nevezni. Ha érted a felhőt, érted a hullámot.
  • gemihu #21
    Még nincs kész , szóval lehet benne sok hiba.
    A másik,hogy mi az a google wave? Egy üzenetfolyam szemléletű protokoll.
    Vagyis a kezdő üzenethez kapcsolódó összes válasz , hozzászólás egy folyamatot alkot,amely megadott részéhez,a megadott személy hozzáférhet.Szerintem fa struktúrájú forumra hasonlít majd.Csak korlátozva lesznek a hozzászólók.


  • Szemjuel #20
    "már akinek. nekem többet ér a sajátom mint a tied. xD"
    szerinted a gugli különbséget fog tenni közted és köztem? xD

    olvas, értelmez, válaszol! köszönöm!
  • orkaman #19
    "az én életem is kb annyit ér mint a tiéd"
    már akinek. nekem többet ér a sajátom mint a tied. xD

    "Wave rendszerében elindított hullámok 25 százaléka, vagyis egynegyede fagyással végződik, ami semmiképpen nem elfogadható arány. Ezt a fejlesztők szeretnék 1 százalék alá szorítani"

    amúgy meg számomra értelmezhetetlen ez az indított hullám fogalom. Szóval küldesz 4 üzenetet és behal az egész rendszer?
  • Motoroj #18
    ...meg egy neológus.
  • TommyC #17
    mennyi ortológus...
  • Rage47 #16
    szörnyű :S
  • FoodLFG #15
    A protokoll nyílt és még valami nyílt forráskódú wave szervert is el lehet érni a gugli oldalán. Innentől már akárki használhatja google nélkül is.
  • Ruley #14
    Most hogy mondtátok gyorsan rágugliztam, és úgy tűnik tényleg az internetes hirdetésekkel kepcsolatban következetesen a "targetálás" kifejezést használják...

    Mondjuk tényleg nincs sok értelme.
  • bracsek #13
    Fejlesztői besorolás, hát mást még sokáig nem is kaphat, mert a googlenél a kiadható változat 20 millió felhasználónál, és 5 éves múltnál kezdődik. Kivétel a chrome, de az nem google fejlesztés... Ha nem szégyellnék, még most is a google kereső főoldalán is ott lenne a beta felírat, úgy imádják azt a kis szócskát, és ha ott lehet, nem kell felelősséget vállalni, hát nem sima ügy? de amit kiadnak mint beta, az már egy tényleg végső változathoz közeli inkább rc változat, mint beta.