Gyurkity Péter

A Holdra is elvisz a Google Earth

A negyvenedik évforduló alkalmából nemcsak a Nasa, hanem a Google is újdonságokkal kedveskedik a bolygón kívülre tekinthető felhasználóknak - szoftverükkel immár a Holdat is feltérképezhetjük.

A Google Earth hivatalos oldala a napokban egy beágyazott videóval egészült ki, amelyben az új funkciót ismertetik egykori úrhajósok, csillagászok, illetve a keresőcég illetékesei. Ebből megtudhatjuk, hogy a szoftverben egyetlen kattintással átválhatunk a Holdra, amennyiben meguntuk a földi képek, térképek nézegetését.

Bolygónk kísérőjét egész közelről tekinthetjük meg, és ez természetesen nem minden, hiszen a programot ezúttal is további apróságokkal egészítették ki. Példaként említik az Apolló-egységek leszállóhelyeit, az ott járt űrhajósok által hátrahagyott eszközök, valamint a leszállómodulok háromdimenziós modelljeit, a fontosabb események beágyazott listáit, valamint a Nasa archívumából megkapott eredeti felvételeket, amelyeket szintén néhány kattintással érhetünk el a szoftveren belül.


A fenti anyagot Buzz Aldrin és néhány kollégája által vezetett körutakkal dobták fel, ezekben megismerkedhetünk az egyes küldetések előkészületeivel, további részleteivel, ezúttal is képekkel és videókkal kiegészítve. A térképeknél a Google programozói az asztronauták kiképzésére és gyakorlatozására használt anyagokat is megkapták a Nasatól, így természetesen ezeket is felhasználhatjuk a körültekintés során, az emberi eszközök listáját pedig országokra lebontva találjuk meg a program menürendszerében.

A keresőcég korábban elkészített megoldása Google Moon néven továbbra is elérhető, ám a letölthető szoftverben jóval több eredeti álló- és mozgóképet használhattak fel, ez utóbbi így mindenképpen megér egy próbát.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)