Gyurkity Péter

Google: elkülönül egymástól a Chrome OS és az Android

A keresőcég és a T-Mobile együttműködésének legújabb eredménye ismertetése közben újabb részleteket árultak el a két operációs rendszer viszonyáról. Az Intel az Androidot alkalmazná kisebb eszközein.

A T-Mobile USA által bemutatott új MyTouch 3G készülék ismertetése közben mindkét cég képviselői jelen voltak, az újságírói kérdésekre pedig ezúttal készségesebben válaszoltak a szokásosnál. Megtudhattuk például, hogy a Google határozottan külön szerepet szán a Chrome OS és az Android operációs rendszereknek, utóbbi esetében kiemelve, hogy összetettebb feladatokra is alkalmas lehet, amelyeket egy böngésző köré épített platform nem kezel majd ilyen magabiztosan (vagy egyáltalán nem).

Ilyen összetett funkció például, ahogy az Android egy hosszabb út alatt újabb és újabb toronyra vált át a folyamatos internetkapcsolat biztosítása érdekében. Hasonlóképpen gondoskodik a mobil készülék alacsony fogyasztásáról, hogy az akkumulátor optimális üzemidőt nyújtson számunkra. Ezen feladatokkal tehát az először netbook készülékeken megjelenő Chrome OS nem birkózik majd meg, ám ezzel egy időben azt is elárulták, hogy az Android következő verzióiban kiemelt szerepet szánnak a közösségi funkcióknak és szolgáltatásoknak. Itt a Cupcake kódnévre hallgató Android 1.5 jön majd a Donut, az Eclair, és a Flan kódnevű változat, ám azt nem tudni, hogy ezek közül melyik tartalmazza majd a közösségi opciókat.

Arról szintén nem voltak hajlandók beszélni, hogy a Chrome OS és az Android operációs rendszereket milyen formában, mely funkciókat kiemelve tálalják majd az OEM-partnereknek. Az átfedés egyértelmű, hiszen a netbook szegmensben elméletileg mindkét fejlesztés erősen szerepelhet, bár ehhez a Chrome OS esetében is meg kell teremteni az erős összefogást, amely az Open Handset Alliance képében az Androidnál már most létezik. Itt már megtették az első lépéseket, a napokban pedig közölték, hogy mely gyártók vesznek részt a fejlesztési és tesztelési munkálatokban.

Az Intel háza tájáról időközben kiszivárgott, hogy saját mobil internetes eszközeiknél (MID) az Android platformot használnák fel. Ez nyilván újabb lökést ad a fejlesztéseknek, legalábbis a következő generációt képviselő Moorestown család felbukkanásától számítva.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Wizek #6
    Internet Explorer (All): 40.7 %
    Google Chrome (All): 6.0 %

    http://www.w3schools.com/browsers/browsers_stats.asp
  • Tetsuo #5
    Az meg nagyon ocska, h a google earth melle le akarja tolteni automatikusan a fckin chrome telepitojet..
  • kvp #4
    Ezek is linux-ok, csak a google kiadasaban. A chrome os egy desktop livecd szeru linux, mig az android egy google linux, sun helyett google java alapu gui-val.
  • Cat 02 #3
    Hát Windows-t több mint 15 éve fejlesztik, Linuxot is kb, bár ha elég csupasz lesz, akkor ebből is lehet valami.
  • Kovász #2
    Igen, szorul. Mint a Chrome vs. Explorernél, ahol az előbbi kemény 2%-ával szorongatja a 60%-on álló Explorert...
  • BenceYCE #1
    Szorul a hurok mi, Redmond?