Gyurkity Péter

Szeptemberben jön a Google Wave béta

A Google sokak által várt új platformja szeptember végétől lesz elérhető - nyílt béta formájában - a nagyközönség számára, az első időszakban azonban korlátozzák majd a tagok létszámát.

A május végén bemutatott, még készülőben lévő platform meglehetősen nagy és többnyire pozitív visszhangot váltott ki a külső fejlesztőkből, illetve az online kommunikáció megújítására vágyó felhasználóktól. A Google Wave nem kevesebbet ígér, mint a különböző formák és technikák egyesítését, a levelezéstől az azonnali üzenetküldésen át a fórumokig és a voip-megoldásokig. Nem véletlen, hogy a béta bejelentése is izgalmasnak számít.

A Google Wave Hackathon névre keresztelt találkozón a keresőcég illetékesei bejelentették, hogy eddig mintegy 6000 külső fejlesztő számára engedélyezték a hozzáférést a sandboxhoz, ami a szolgáltatás egy kezdeti, korlátozott változatát takarja. A következő hónapban, vagyis augusztus folyamán további 20 ezer kérelmet dolgoznak majd fel, szeptember 30-án pedig indul a béta fázis, ami nagyjából 100 ezer felhasználó azonnali csatlakozását jelenti majd. Ezzel a jelenleginél jóval többen próbálhatják majd ki a rendszert, és nyilván sokkal többen kezdhetnek majd hozzá a külső kiegészítők fejlesztéséhez.

A Wave egyik fontos előnye ugyanis éppen a kiegészítők rendszere lesz, a hagyományos bejegyzések és üzenetek helyett úgynevezett hullámokkal dolgozó platformot ugyanis szinte bármely szolgáltatásba vagy weboldalba beágyazhatjuk majd, ezzel ötvözve, egyesítve a meglévő technológiákat és a Google saját megoldását. A cég igazi forradalmat ígér, amelyben teljesen mindegy lesz, hogy éppen milyen kinézettel és funkcionalitással rendelkező rendszert alakítunk ki, az átjárás ezek között szinte minden esetben 100 százalékos lesz.

Aki szeretne részt venni a bétában, az a Wave hivatalos oldalán jelezheti érdeklődését.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • djw #34
    mellesleg amire a wave-t lehet majd használni:
    - chat, sms chat
    - email
    - forum
    - blog
    - kozos munka egy projekten
    - kozos munka egy fajlban
    meg egy sor mas dolog, amiben tobb, mint egy ember vesz reszt es online megy
  • djw #33
    téged is :)
  • Sir Ny #32
    a google cég ingyenes... te olyan hülye vagy, hogy téged ki kéne írtani.
  • Sanyix #31
    Nem igazán:
    1. ingyenes
    2. az 1.-es ponttal együtt, minőségi programokat gyárt, ami az m$-ről közel sem mondható el.
  • Tetsuo #30
    A google ceg undoritobb mint a microfos.
  • Griphons #29
    "Emellett, ha jól tom a gmail nem tud más e-mail fiókokat pop3-mal lekérdezni."
    Most lehet hogy egy világ dől össze benned, de tud. Sőt, még azokról az e-mail címekről is képes levelet küldeni. Az igaz, hogy a visszaigazolós dolog nekem is hiányzik belőle, főleg melóhelyen.

    bonfire: magadnak ellentmondó dolgokat írsz. A fórum nem jó, mert nincs lehetőség - vagy körülményes - a privát üzenet küldésre, de a wave is szar mert abban meg lehetőség van rá.. He?!!
    Aztán, attól félsz, hogy többen is láthatják amit írsz.. He?!!
    Attól félsz, hogy átírják amit írtál? Vagy attól, hogy aki ezt látja az ki fog röhögni? He?!
    Ez tiszta paranoia egoista köntösbe bújtatva.
    Amit ember talál ki, azzal az emberi söpredék vissza is tud élni. Attól még a találmány nem feltétlenül selejt. A Wave-ről eddig egy bemutató videó jelent meg, - amit valószínűleg végig se néztél - de már elkönyvelted magadban, hogy szar lesz. Hát gratulálok. A legjobb példája vagy az emberi bigottság végtelenségének.
  • Epikurosz #28
    " mindenkinek megvan a lehetősége, hogy átírja akár az én mondandómat is"
    Ez gondolom csak közös doksik szerkeszésekor lesz megengedve.
    Az egész wavelésnek az alapja amúgy a wiki filozófia. Ellopott ötlet.

    De miért nem reagál senki a felvetésemre?
    A technika nem szorítkozhat a kommunikációra. Engem pld. érdkelne az, hogy a gép figyelemmel kísérje ne csak az e-mailjeimet, hanem figyelmeztesen, ha a cukorszintem vagy a koleszterinszintem veszélyes értéker ér el. Vagy, ha valaki fel akarja törni az autóm. Vagy, segítsen barátokat szerezni, mert mire használjam azokat a baszott nagy kommunikációs lehetőségeket, ha nincsen sok barátom? Vagy: segítsen partnert találni. Mert a jelenlegi társkereső webhelyek gagyik, 1 millióból 1 pár talál ott egymásra. Meg ott van a rengeteg pénzéhes kurva is. Elmész 10 sikertelen találkára, aztán belefáradsz, hagyod a francba az egészet. De ott van még a munkalehetőség, vagy inkább a pályaválasztás, a vállalkozás, a pénzügyek intézése, stb. stb. Ezekben mind segíthetne a számítástechnika, persze nem úgy, hogy regisztrálnod kell kismillió helyre egyenként 50 dolláért. Mivel a wave-nek van valamiféle integráló szerepe, jó kezdetnek tekinthető.

  • Sir Ny #27
    szerintem ez nem a fórum helyett lett kitalálva, mindenki ész nélkül fog szerkesztgetni (mint amilyen a wikipédia volt az elején). ez inkább a meglévő közösségeknek lett kialakítva, ahol mindenki ismer mindenkit.
  • Sir Ny #26
    " vagy prioritás beállítása."
    miért élvezne Mariska néni pletykás ímélje elsőbbséget egy üzletember üzleti ímélénél? azér, mert a Mariska néni nagyonfontos prioritásra kapcsolt, az üzletembernek meg annyi dolga van, hogy azt se tudja, hol áll a feje, és elfelejtette bekapcsolni a prioritást. szerintem az tök normális, hogy minden levél ugyanolyan prioritásban részesül.
  • B0nFire #25
    "Ehhez képest itt is egyszerre több embernek írsz." - Persze, és pont ebben látom a fórum egyik fő hátrányát. Azt, hogy tudniillik ha téged megszólítalak, akkor nem XY-tól várom, hogy beleszóljon, mert esetleg a mondandóm nem rá tartozik. Tudom, hogy van PM lehetőség is minden fórumon, de azt tényleg csak akkor illik használni, ha valami "titkosat" kell megbeszélni, mert egyébként senki nem szereti, ha kéretlen PM-ek tucatjai önti el a fiókját.

    A fórum tehát nem tökéletes, csak egyelőre nincs jobb kitalálva. Ez a wave sem különb, hiszen ha egy jól körülhatárolható, célzott csoportnak is küldjük a hullámot, mindenkinek megvan a lehetősége, hogy átírja akár az én mondandómat is, ami eléggé nagy szemétség. A közönség meg tapsikol örömében.