Gyurkity Péter

Távozott a Google vezére az Apple-től

Eredményes volt az amerikai illetékesek által indított vizsgálat, Eric Schmidt ugyanis kénytelen volt bejelenteni távozását az Apple igazgatótanácsából. Az FTC azonban tovább vizsgálja a két cég kapcsolatát.

Az Apple sajtóközleményben jelezte, hogy Eric Schmidt, a Google vezérigazgatója, távozott a cég igazgatótanácsából, amit azzal indokoltak, hogy a keresőcég egyre több területen válik az Apple közvetlen versenytársává, így Schmidt szerepe is egyre inkább ellehetetlenült. A szövetségi kereskedelmi bizottság vizsgálata ennek ellenére folytatódik.

Schmidt még 2006-ban csatlakozott a testülethez, az utóbbi években pedig megszakítás nélkül volt jelen mindkét cég vezetésében. Ez eleinte nem is jelentett problémát, ahogy azonban a Google egyre nagyobb és egyre sikeresebb vállalkozássá vált, illetve ahogy egyre több területen vált az Apple ellenfelévé, a vezérigazgató kettős szerepe kiváltotta az FTC versenyjogi illetékeseinek figyelmét. Az utóbbi hónapokban a vezető az iPhone készülékekkel kapcsolatos igazgatótanácsi megbeszélésektől volt kénytelen távol maradni (itt ugyanis a Google is érdekelt az Android szoftver révén), ezen ülések száma pedig tovább nőtt, ahogy a Google bejelentette a Chrome OS-t. Az érdekek ütközése miatt a testületben betöltött pozíciója lassan haszontalannak tűnt.

Az FTC vizsgálata is a két cég kapcsolatát firtatta, ez pedig most nem áll le, annak ellenére, hogy több szakértő szerint is a legtöbb esetben a lemondás elegendő lett volna ehhez. Még egy további igazgatótanácsi tag tölt be szerepet mindkét cégnél, így az illetékesek folytatják a vizsgálódást, miközben az igazságügyi minisztérium egy hasonló bizottsága a Google és az Authors Guild közötti megállapodást veszi szemügyre közelebbről. Külső megfigyelők szerint az ilyen és ehhez hasonló vizsgálatok elkerülhetetlenek, a keresőcég méreténél és sikerénél fogva is.

Az elkövetkező hónapokban kiderül, hogy az FTC hogyan értékeli a két vállalat viszonyát.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • FlyingV #2
    egy kis adalék: valószínűleg a Google be is sértődött (jogosan), mert az alma valamiért úgy csicskul az AT&T-nek, hogy NEM öröm nézni.. (a Google Voice app-ot törölték az AppStore-ból)
  • joebacsi #1
    Csak most jutottak vissza az NB1-be és rögtön ekkora dolgokban okoskodnak?