180
  • 00 Blue 00
    gondolkozz...
  • urbijoe
    Én Osx-et használok de van itthon windows-os gép is.
    de az Osx leopard fényévekkel jobb mint a win,mikor néha odaülök win-es géphez olyan bonyolultnak tünik az osx-hez képest, pedig 10 évig windows-t használltam
    de ha kijön a win7 akkor felrakom a gyerekek pc-jére mert aztolvastam jobb lesz mint a vista
  • BlackRose
    Nem vettem a listára mert nem korrekt állítás. Ugyanis nem tartanak senkit hülyének és nem is törődnek azzal, hogy ki mit használ. Főleg nem igaz, hogy 13 millió virus támadásának vagy kitéve. Ugyanis az lehet, hogy ennyi vírus létezik és, hogy számuk havonta millióval növekszik de ennek csak töredéke jelent igazi veszélyt és ennek e töredéknek a töredéke is csak akkor ha naívan használod a rendszert. Nekem nincs virus gondom (nem is szokott lenni, mondjuk az elmúlt 10 évben volt 2x de olyan minimális, hogy szóra sem érdemes), a datacenterekben sem bírkóznak a virusokkal... szóval mindkét rendszer egy magbízható munkakörnyezet (Linux és Windows egyaránt) a különbség csak az, hogy a Windows esetében itt plusz befektetésre van szükség (virus védelem). A kérdés, hogy ez a plusz befektetés megtérül e a másik oldalon... van akinek igen van akinek nem. :) A szédületesen fejlett ökoszisztéma (szoftver, szolgáltatás stb.) ami a Windows köré létrejött általában nagyobb plusz mint amennyi minusz a virusok elleni védelem szükségesége.
  • blackPanther
    "Erről beszéltem én is, hogy a jelölt egy ilyen feladatra a Google. Ki más lehetne?"

Esélytelen. Ha milliárdokat is tol bele sem fog tudni változtatni azon az érzésen amit most a felhasználó-fejlesztők magukénak tudhatnak. Emiatt bármilyen ellentétes törekvés a beskatulyázás érzését kelti az userekben és elfordulnak a rendszertől.

Lásd a nyomulos Ubuntu reklámok: csak olyan felhasználók választják, akik megeszik a marketingjüket. Persze részben sikeres volt, de hát láttunk birodalmak tündöklését és bukását is. Lásd: Debian, Gentoo, Slackware, stb. A felhasználók beleunnak aztán mennek egy másik disztrire. De csak olyanra amiben pont úgy mozoghatnak mint a másikban. NEM kell nekik semmi olyan mi a Windows-ra hasonlít. Ez is csak az éppen áttérő userek víziója. Hamar elmúlik vagy hamar visszamegy.
  • blackPanther
    Nagy részben igazad van. Egy dolgot nem vettél a listádra. Hogy bár az érett linuxosok (nem a 14 éves szomszéd kölyök aki a frissen telepített "Bugybuntuval" veri a nyálát) nem utálnak semmilyen rendszert, és nekik marhára mindegy ki mivel szivatja magát, minden olyan embert idiótának tartanak akik a kényelem és bármilyen más indok kedvéért olyan rendszert használnak amire 13.000.000 vírus támadásának van kitéve. Miattam hadsereg is állhatna a tűzfal vagy az antivírus szoftver mellé, akkor sem használnék semmilyen MS terméket.
  • blackPanther
    "a linuxról meg annyit, ha hirtelen akkora terhelésnek lenne kitéve mint a win, elhasalna pillanatok alatt..."

Ezeket a hülyeségeket súgja valaki vagy magad találod ki? Csak a példa kedvéért: Van olyan gépem ami 7. éve, napi 24 órában megy, naponta pedig több száz gigányi akár TB-nyi) adat mozog rajt. Sosem kellett újraindítani vagy resetelni. Olyan terhelésnek van kitéve amibe egy spéci NT hálózat belerohadna az első 5 percben...

• BlackRose
    Mert nem is volt mit feltörni, hiszen csak az aktivációs mechanizmust kellett visszafejteni és a kulcsot megszerezni. Valójában semmi feltörés nem is történt.
  • Inquisitor
    A cikk címe félrevezető, mert az összes kijövő publikus és nem publikus verzió aktivációját feltörték, innentől nem volt nagy szám, hogy az RTM is "megtört" egy hér alatt.
  • Epikurosz
    leírtad a lényeget.
  • BlackRose
    Azért mert Linus-nak és a többi fejlesztőnek egyáltalán nem az a célja, hogy minden gépen Linux fusson, sőt...

Elárulok néhány dolgot a UNIX féle hackerekről:

1. Azért csinálják mert szeretik, egyáltalán nem érdekli őket, hogy valaki másnak ingyen cuccot készítsenek, saját maguknak készítik és egymásnak, egyáltalán nem érdekük, hogy 100 millió zeró tudásu ember használja, az érdekük, hogy olyanok használják akik hozzájárulnak a fejlesztésekhez, tehát fejlesztők, mérnökök.

2. Az egész rendszer (UNIX) mérnökök-mérnököknek, fejlesztők-fejlesztőknek filozófia, a programok filozófiája az egyszerűség (egy program egy feladatra) és az integráció magas lehetősége (pipeline), a cél soha nem az easy-to-use a cél mindég a powerful.

3. Az egész rendszer filozófiája a teljes szabadság és központosítás mellőzése ezért teljesen idegen gondolot, összefogni és diktálni, hogy mi legyen a cél. A UNIX/Linux-nak nincs célja, számtalan ember számtalan célját segíti elő. Az igazi Linux-osok elutasítanak minden erőszakos authoritást, Linus Torvalds is csak azért ül a "diktátori" székben a kernelt illetően mert becsülik azt amit tett, ha valamit előltetne percek alatt elveszítené pozícióját és jelentéktelen lenne egyáltalán nem számít, hogy ő volt az akitől elindult a kernel.

Szóval röviden, Linux a desktopon nem fog soha megtörténni... és ez is a jó, a Linux nem azért van, hogy felváltsa a Windowst, ezt csak azok képzelik el akik rühelik a Microsoftot, az igazi Linux-osok nem rühelnek senkit és nem is imádnak senkit (a Linux-ot sem), ők csak csinálják azt amit tudnak és azt amit szeretnek és nem akarnak ingyen adni senkinek semmit, nem ez a cél a cél, hogy valamit adj és valamit kapjál, hogy fejlesztésed mások használják és mások fejlesztését te használd. Ez nem ingyen van csak a csere nem pénz által történik.
  • 00 Blue 00
    viszont a linux lenne az alap oprendszer, akkor fordítva lenne...és a win-nek lenne leves... na meg akkor azt kellene utálnod...
  • Epikurosz
    Erről beszéltem én is, hogy a jelölt egy ilyen feladatra a Google. Ki más lehetne?

A másik felvetésed, mármint a begyepesedés, nem teljesen úgy van, ahogy leírod. Az ember általában nem szereti a nagyon ismeretlen dolgokat, mert elvész a biztonságérzete. Ezért van törzskocsma, kedvenc strand, színház, privát fodrász stb. A kíváncsiság persze mindenkiben megvan, amikor valamit már nygaon kiismert, és monotonná, vagy túl rutinossá vált.
    Ilyenkor, mint a kis ürge, kidugja a fejét, és szétnéz. EZ A KRITIKUS PSZICHOLÓGIAI PILLANAT! A ragadozó ekkor szokott lecsapni az áldozatára.
    Nos, ha a Linux Világalapítvány (van ilyen?) ilyenkor ott lógatna csalétekként egy felhasználóbarát, egyszerű, könnyen telepíthető és használható Linux verziót, akkor a kis ürgét be lehetne etetni. Na, de ehhez már kell minimum egy marketinges, aki becsomagolja a Linuc DVD-t a napi zsömle vagy Coca-Cola mellé, szervez nyereményjátékot (aki visszaküldi a Linux termék termékkódját nyer egy álomnyaralást Hawai szigetén, pld.). Na, ehhez már céges háttér kell, és pénz, ami ugye eléggé ellentétes az egész linuxos filozófiával.
  • 00 Blue 00
    Inkább vegyél PS-t vagy X-Box-ot, de nehogy rádugd a hálóra...

Amiket írtál sztem te valami terrorista lehetsz, hogy így parázol...

amúgy meg a Microsoft annyira leszar téged, ahogy illik, mint itt mindannyiunkat...

a linuxról meg annyit, ha hirtelen akkora terhelésnek lenne kitéve mint a win, elhasalna pillanatok alatt...
  • Sanyix
    Nem is kéne 3 változat, elég lenne 1. De sajnos ez egyesek szerint ellenkezik a szabadszoftver szellemiségével... pedig csak annyit kéne hogy 1 disztribre rágyúrnak, és azt mondják hogy ez a hivatalos szabvány. Ettől még sufnizhatnak külön, de a szabványos disztrib lesz előtérben.
    De lehetséges hogy a gugli valami ilyesmit fog elérni a saját os-ével, ami egy sajét linux disztribució lesz. A gugli elég nagy hozzá(és elég sok a pénze) hogy egy szabványt képes legyen létrehozni.
  • Sanyix
    Anyám tudja használni az ubuntut, apám is. (interneteznek, sima klasszikus oldalak, de youtube meg mindenféle multimédiás oldal befigyel, filmet néznek, játszanak, persze nem über 3d-s játékokkal (ahhoz a gép is bőven kevés 1,2ghz-val meg gf2mx400-al)) Anyám látott vindózt, még is tudja simán használni az ubuntut, pedig nagyon nem ért a géphez. Apám nem is látott vindózt.
    Az ha valakinek nem megy egy ubuntuban hogy csomagkezelő indít->keresésbe beírja a kívánt programnevet, vagy képességet-> kipipálja amit kell, ->ok vár amíg letöltődik feltelepül és használ, annak az agyával súlyos problémák vannak.
    Máshogy telepíteni értsd vindózos bonyolultsággal (kigugliz, letölt, telepítő indít next next finish), nagyon ritkán kell, mivel minden átlagos felhasználású program megtalálható a csomagkezelővel, sőt sok profi felhasználású is.
    Source-ből pedig csak a legritkább esetben kell telepíteni, általában csak profi felhasználó kell hogy találkozzon ilyennel (egyébként sourcet fordítani windózon egy rémálom linuxhoz képest).

telepítés meg egy ubununál egyszerűbb mint egy vindózé. Konkrétan azért, mert kell hozzá egy vinyó, elindítod a telepítőt, és ennyi. Routert nem kell konfigolni, se netet. Felismeri a hálókártyát, kér ipt a routertől, és van net. De ez egyébként vindóznál is így van(már ha talál drivert a hálókártyához).

Felhasználói felület van olyan mint a vindóz. Kde, az pont vindózra akar hasonlítani, és hasonlít is. De anyám aki vindózozott, még a gnome-on is kiismeri magát, pedig az nem annyira hasonló a vindóz felülethez mint a kde, bár ez sem különbözik annyira.

"Na ettől olyan fasza a Windows. A linux is lehetne ilyen fasza, és népszerű asztali OS, pusztán felhasználói felület kérdése."

Gondolkoztál azon hogy ha linux felület lett volna előbb és a vindóz lenne új akkor pont fordítva lenne? Egyébként elég szomorú hogy a legtöbb ember ilyen begyepesedett, és ez sajnos máshol is érezhető nem csak a számtechben, pl minek más autó mint hagyományos motoros, minek hdtv amikor a normálon is látszik, minek távmunka ha bentről ugyanazt csinálják, stb.

A szemlélet teljesen jó, az emberek begyepesedettek. Ha jobb az se kell, mert nehogymá meg kelljen szokni/gondolkodni picit.
  • Epikurosz
    Az előző hozzászólásomon annyiban finomítanék, hogy amennyiben nincs pénz, akkor rengeteg önkéntes is tud nagyot alkotni, de mindenképp kell egy agytröszt, (amely úgyszintén állhat önkéntesekből), amely levezényli a munkát.

Telejs mértékben egyetértek azokkal, hogy a Linux nagy hibája az, hogy túl sok változat létezik, a fejlesztők munkája szét van forgácsolódva. Kellene tartani egy nagy Linux Kongresszust (Linus Torvalds ezt miért nem vállalja fel, vajon?), és ott elfogadni mondjuk 3 változatot, amelyeket lehetne reklámozni, népszerűsíteni.

A csodabogarak továbbra is bütykölhetnék a maguk kis linuxait, néha esetleg át lehetne venni tőlük ötleteket.
  • Epikurosz
    "egyszerűen a fejlesztők szemlélete nem megfelelő ehhez a célhoz"
    Ne általánosíts, mert lehet, hogy van olyan Linux-fejlesztő, akinek jó a szemlélete.
    Én már leírtam, majdnem azt, amit te, de finomabban:

Egy önkéntes, lelkes fejlesztő tud alkotni nagyon szuper dolgokat, de éhen-szomjan nem lehet élni, és a nagy projektekhez rengeteg erőforrás kell éveken, évtizedeken keresztül. Ezért van az, hogy egy Mars-missziót nem tudok én a garázsban összedobott cuccal lezavarni. Ezekhez a nagyszabású projektekhez kell több ezer, sőt tízezer ember, pénz, pénz, pénz, hogy évekig összehangoltan dolgozzanak csapatmunkában, egységes, de rugalmas koncepció alapján, majd a kész terméket tovább gondozzák, adjanak hozzá műszaki támogatást stb.
    A Microsoft, a Google, például, pont olyan szervezetek, amelyek alkalmasak ezekre a feladatokra. Minden azon áll vagy bukik, hogy a döntéshozók mennyire okos emberek, és ki tudják-e válogatni a legjobb szakértőket maguk mellé.

Ahol magányos zsenik még tudnak nagyokat alkotni, az a művészet, a matematika, a sport, és még pár, de ott is a siker feltétele, hogy rengeteg emberrel konzultálj, tőlük segítséget kapj.
  • Sanyix
    De kénytelen vagyok, mivel otthon játszom. Melóba jó lenne nem használni, de hát ott meg xp lehet kizárólag, pedig oda aztán kurvára nem kéne vindóz, lévén hogy opensource/multiplatform alapú ibm/java alapon van minden. Bár itt is csak a munkaállomásokon van vindóz, mindenhol máshol ibm-es os-ek meg unixok, így meg főleg érthetetlen minek vindóz.
  • sokoo
    Elmondom én neked, hogy mitől jó a windows: a családom minden tagja tudja használni, még az anyám is. A gyerekek (11-12 évesek) már feltelepítik maguknak a programokat. A 13 éves öcsém pedig feltelepíti magának a gépet, és "beállítja" az internetet, routert. Egyikük se gépbuzi, nem informatikuspalánták, még csak nem is szeretnének a szakmával foglalkozni. Mezei felhasználók.

Na ettől olyan fasza a Windows. A linux is lehetne ilyen fasza, és népszerű asztali OS, pusztán felhasználói felület kérdése. A Vista pont ugyan azon bukta el a piacot, mint a Linux: túl nagy az eltérés a megszokottól. Sok ilyen példa van a piacon. Például az Opera böngésző. Az is messze megelőzte a korát, szupergyors, biztonságos, elképesztő mértékben személyreszabható. Mégis vesztes lett, mert alapból túlságosan más volt mint az Explorer.

Remélem vágod miről beszélek. A felhasználó leszarja mi van a motorháztető alatt. Le akar ülni a gép mögé, és játszani / dolgozni / internetezni ... akar. Nem akar semmit buzerálni a gépen és az OS-ben sem. Ha jó az OS, akkor a felhasználó azt se tudja mi az, láthatatlan, csak szépen teszi a dolgát.

A linux szerintem sose lesz ilyen, egyszerűen a fejlesztők szemlélete nem megfelelő ehhez a célhoz. Túl tudományos, túl szakmai.
  • Epikurosz
    Az a legpoénosabb, amikor egy paranoiást tényleg megfigyelnek.
  • valaé valaé ná
    Akkor ne használd...
  • Adamul
  • Sanyix
    A vindózhoz meg ki a fene akar érteni? Én is csak használni szeretném. Szarra sem lehet használni hozzáértés nélkül azt sem. Sőt hozzáértve is rejtélyes dolgokat csinál, és igen én is meguntam a sok szarakodást a vindóznál, unom hogy minden bekapcsolásnál attól kell félnem hogy valami meglepetést tartogat (nem kellemeset), mondjuk ez vista óta szerencsére ritkább, de előfordul.
  • caprocorno
    Amiért jöttem, azt megtaláltam. Nem másra voltam kíváncsi, mint arra, hogy Vantulok-ot megfigyelik-e még. Hát igen, még mindig megfigyelik, és egyre kiforrottab tecnikával. Nem lehet egyszerű segénynek az élete:( Amúgy mellékesen megjegyzem, ez ma már gyógyítható...
  • cateran
    Hja,de legalabb annyi problemaja van mindkettojuknek:D
  • cateran
    Jogos,jogos..koszike,a subnotikrol total megfeledkeztem (miota kijottek a netbookok,szamomra megszuntek letezni:D)
  • passatgt
    monk fényévekkel értelmesebb mint vantulok, nem lehet hozzá hasonlítani:)
  • Epikurosz
    Nagyon köszönjük a hozzászólást. 2009. január 1. óta az ABEV program Java alapú lett, így Linuxon is használható. Gratula ennek a kiharcolásáért!
  • blackPanther
    Kedves fórumozók és Yv@n!

Talán a kolléga kicsit önelégült, de csak azért mert jó és gyors munkát végez :) Nézzétek el neki. De mivel feleslegesnek tartom ezt a distrowar stílust, le is zárnám a "blackPanther OS" szálat azzal, ha valakinek kérdése van, az nyugodtan írhat a kollégának, vagy a felhasználóknak a hivatalos fórumban, vagy itt indítson egy új szálat. De ne keverjük és offoljuk szét a wines topic-ot.

ui: Yv@n, hogy nem ismered, gondolod a mi, én gyengeségem? Magyar, idősebb talán mint az Ubuntu, bár nekem csak a magyar lehetőségek jutottak és állami támogatást sem kaptam. Így is tízmillós beruházásról beszélhetünk sajnos ami az évek alatt csak tovább nő. De sose felejtsed el, hogy mikor adózol a Windows-on kívül, azt kizárólag a blackPanther-nek köszönheted.. Úgy gondoljuk, hogy a blackPanther OS-ről érkező híreket szándékosan blokkolják már évek óta. Mi a megjelenés előtti napokon sorra kiküldtük a sajtóhíreket, több száz szak/hírportálra. Magyarországon egyetlen egy helyen sem hozták, hozzák le sajnos, ellentétben a külföldi médiákban több ezer megjelenés van... Lehet gondolkodni, találgatni kinek érdeke a háttérbe szorítás.

Minden jót és vírusmentes napokat kívánok:
    Barcza Károly
    blackPanther Core
    www.blackpanther.hu
  • cousin333
    A fene nagy tudományodból nem futotta egy png képre az ocsmány jpg helyett? Ezt amúgy nem neked írom elsősorban, csak elrettentő példakánt a többieknek.
  • cousin333
    Bizony vannak ilyenek, méghozzá nem a netbook árkategóriájában, hanem sokkal afölött. Pl. MacBook Air is ilyen, illetve más cégek subnotebook-jai.
  • BlackRose
    Ez azért van mert ma gyakorlatilag nincs szükség a miniszámítógépekre, ugyanis blade és hasonló rendszerekkel olyan fokozatra növelheted a kapacitást amilyenre szükséged van. A szép dolog, hogy ez mind kb. ugyanazt az OS-t futtatja mint az asztali gép (mindegy, hogy Windows vagy Linux) tehát az alkalmazások és a karbantartás is kompatibilis tehát megfizethetőbb. Valamikor nagyon kevesen engedhették meg maguknak a miniszámítógépet, ma akinek szüksége van erősebb gépekre viszonylag könnyen megfizethető.

Az integráció nagyon fontos az IT-ben és sokkal könyebb integrálni azokat a rendszereket amelyek ugyanazon vagy hasonló szoftveren futnak mint amelyek teljesen más szoftveren és architektúrán futnak. Nagygépek esetében még egy darabig élni fog a mainfraim de a multicore és nagy memóriatámogatás elterjedésével az a piac is esni fog. Ma már akár szuperszámítógépeket is futtathatunk abban a környezetben mint a rendszerünk többi részét (legyen az Windows vagy akár Linux), persze itt most még nem gondolok a TOP500-ban levő rendszerekre de nem is ez a lényeg, hiszen azok általában olyan cégeknél, szervezeteknél futnak amelyeknek megvan a szaktudás is és a pénz is, hogy ilyen gépeket alkalmazzanak, viszont a kis és középszupeszámítógépek piaca az ami nagyot fog virágozni, a kis és közép (kutató) cégek, kutató intézetek, oktatóközpontok stb. meg tudják maguknak engedni majd a kis szuperszámítógépeket amelyek óriási szerszám lehet a kezükben.

Egyébként a Vista tényleg jól működik (főleg az SP2 után), de az emberek nem szeretik a változást és a Vista túl megrázta az XP-vel megszokott környezetet. Mindenesetre a Windows 7 érezhetően túlszárnyalja a Vistát még akkor is ha gyakorlatilag nem sok új van benne, de minden ami benne van jobb, csiszoltabb mint a Vistában. XP-t nem hasonlítanám a Vistához sem hát akkor még a Windows 7-hez, az XP egy régi rendszer ami akkor készült még amikor 10x kisebb géperőnk volt és 10x kevesebb memóriánk... eddig lehet, hogy nem fájt az XP-nél maradni, de a Windows 7 elterjedése után fájni fog, tehát váltani kell. A Windows 7 elterjedése egy olyan korszakot hoz majd amelyikben az XP úgy fog kinézni (és működni) mint az XP idejében a DOS világ volt. Jönnek a 64 bite alkalmazások amelyek használni fogják a memória gazdagságot, a multicore gépet és még sok mindent amit az XP-vel nem lehet majd követni. Nem ma, nem holnap, de úgy 1-1.5 éven belül biztos.
  • Epikurosz
    Tökéletesen egyetértek veled.
    Az első gépemen DOS 5.0 majd Win 3.1 futott, a másodikon Win 95, a harmadikon Win 98, a negyediken XP, az ötödiken Vista.
    Mindig úgy vettem a gépet, hogy OEM-ként rajta volt az oprendszer.

A régi gépet mindig elajándékoztam valakinek, kivéve az Xp-st, az még megvan.

Ez a Vista nekem nagyon bejött. Két éve úgy működik, mint a karikacsapás.
    Tervezek venni egy netbookot, amelyen tutira Linux lesz, mert vmikor tanultam, és csak. Imádnám, ha lenne Macbookom is, de az qrva drága.

Amúgy, azt sajnálom, hogy a mikroszámíítógépek és a nagygépek között már tudtommal nincs átmenet, vagyis miniszámítógép. Régen voltak ilyenek: VAX, AS400, DEC, SUN stb. márkák, amelyek többek között VMS, OS/2 oprendszert használtak. Ha jól emlékszem az AS400-asokat RPG-ben kellett programozni.
  • Ferrer
    Simán lehetne akkora sikere a Linux rendszernek, mint a Firefoxnak - a nyílt forráskódok világában, ha egységes lenne az egész. A linuxosok azt mondják, hogy ez így most jó, ahogy van, olyan rendszert rakhatok össze magamnak, amilyet akarok. Csak hogy nekem nem éppen ez a hobbim :) Úgyhogy világ linux programozói, egyesüljetek! Utána lehet szó nagyobb térnyerésről.
  • valaé valaé ná
    "linux teljesen kiválthatja a vindózt, csak az mond mást aki semmit sem ért hozzá"
    Egyrészt haha, másrészt ki a fene akar érteni hozzá ?
    Csak használni szeretném!
    X éve, átlag kétévente nekiállok szarakodni a linux-al, hogy majd jól kiváltom vele a véndózt, mer már olyan fasza, hogy csak na, aztán végül mégiscsak törlés lesz belőle. Egyszerűen meguntam a sok szarakodást...
  • Sanyix
    "Például az én gépembe van dvd meghajtó, suse linux onnan bootolna és onnan települne, már ha felismerné egyáltalán a dvd meghajtómat."

Szokásos beszűkült win only user error, amikor felfoghatatlan, hogy linuxon nem a,b,c,d,e meghajtó van hanem az optikai meghajtók a /cdrom mappában találhatók, a felmountolt vinyó particiók meg a /mount/<particiócimke> :) olyan nincs hogy nem ismer fel dvd meghajtót, ha meg van erre kb 0.01% az esély, akkor meg a meghajtó egy fos, és 100%hogy valami dzsunka afgán gyártmány.

Ha mondjuk egy ubuntu szerű rendszeren a user nem képes beírni hogy msn meg icq a csomagkezelőbe, amire megtalálja és automatikusan telepíti a 20 féle programból a szimpatikusat, akkor az a user hülye, csoda hogy életben van még.

linux teljesen kiválthatja a vindózt, csak az mond mást aki semmit sem ért hozzá. Egyedül játékoknál nincs igy, az m$ jóvoltából (monopol helyzetben piac korlátozása), és ez sem a linux hibája.
  • BlackRose
    Van ilyen is, de elég kevés. Általában két dologtól függ, hogy mennyire "stabil" a rendszered konfigurációja (pl. próbálsz e új alkalmazásokat és cseréled e a meglévőket amikor csak teheted), a másik pedig, hogy mennyire "tarka" a géphasználati terület. Ha egy gépen csak néhány megszokott dolgot csinálsz mindég akkor általában amit mondtál igaz, de ha egy gépen szélesebb a felhasználási terület és bonyolúltabb alkalpmzások futnak akkor már inkább a helyzet olyan mint ahogy mondtam.
  • WoodrowWilson
    Ez szerintem nem így van, nekem több mint 2 éve megy ugyanaz az XP. Persze a bootolás meg a kikapcsolás lassabb mint régen, de ez nem nagyon izgat, mert egy nap egyszer kapcsolom be a gépet:) Azon kívül maga a rendszer ugyanolyan gyors, mint mondjuk egy két-három hónapos telepítéssel.
    (Persze használok normális tűzfalat, vírus és spyware irtót.)
  • BlackRose
    Új OS-t új gépres kell telepíteni :) de ha mégis nem (most pl. én sem telepítem új gépre mert tökéletesen működik a meglévő gépeimen) akkor legalább annyit, hogy "fresh install", néha tisztára kell hozni a gépet (igen Linux alatt is), évente egyszer fresh install és akkor minden jól megy, a számítógép szoftver túlságosan bonyolúlt, hogy idővel ne legyenek nemkívánatos beállítások és "maradványok", ez Linux-ra is érvényes még ha nem is annyira mint Windows-ra, Windows esetében a registry miatt szinte biztos. Aki OS-ből akar OS-t telepíteni az "meg is érdemli" a szívást.

Tehát ha Windows 7, akkor boot from DVD, remove system partition, fresh install... egyébként tapasztalataim szerint a gondok a Windows-al 90%-ban az 1 évnél öregebb telepítéseknél tapasztalhatók és itt 90%-uk az "upgrade" rendszereknél... szóval ha évente egy tiszta fresh installt nyomunk le (ami néhány óra munka max), megtakaríthatunk magunknak sok óra felesleges nem produktív munkát és leszűrhetjük a problémák 99%-át. Ez nem vicc ez tapasztalat. Ehhez még persze oda kell tenni, a normális hardvert, TESCO "gazdaságos" szeméten nem működik jól a sem a Linux sem a Windows.
  • [HUN]FaTaL
    Természetesen a vinyót 10 perc berakni egy másik gépbe és feltenni rá az XP-t, a szerinted hányadék vista helyett. Vagy ez neked gondot okoz?:D