Gyurkity Péter

EU: nem elég az Internet Explorer eltávolítása

Az Európai Bizottság gyorsan válaszolt a Microsoft lépésére: az Internet Explorer eltávolítása önmagában nem ad választási lehetőséget a felhasználóknak, így szükség van a kínálat feltüntetésére az operációs rendszerben.

A hétvégén mi is beszámoltunk arról, hogy a szoftvercég döntött, eszerint pedig az Internet Explorer hiányozni fog a Windows 7 Európában megjelenő, úgynevezett "E"-változataiból. Ettől a lépéstől Redmondban azt várták, hogy leszerelhetik az Európai Bizottságot, amely a saját böngésző előnyhöz juttatása miatt kifogásolta az eddigi politikát, ám nem így történt - a másik fél nem tágít, szerintük a választás lehetősége a legfontosabb a böngészők terén.

A válaszban kifejtik: az Internet Explorer egyoldalú eltávolítása semmilyen választási lehetőséget nem biztosít az operációs rendszert használók számára, így pedig nem fogadható el megoldásként. Mivel ők ezt tartják a legfontosabb követelménynek, továbbra is kitartanak az úgynevezett választó képernyő integrálása mellett, amely a legnépszerűbb böngészőket egyazon lapon jelenítené meg, egyszerű és kényelmes opciót biztosítva a felhasználóknak a kívánt fejlesztés kiválasztására és további használatára. Ezen az oldalon az IE megjelenne a Firefox, a Safari, a Google Chrome, illetve az Opera, bár hivatalos listát eddig még nem láttunk.

Blogbejegyzésében a Mozilla Alapítvány első embere kifejtette, hogy támogatja a javaslatot, ám szerinte nagy körültekintéssel kellene eljárni, hogy elkerüljék a kevésbé tájékozott felhasználók összezavarását. Az oldalt további információval kellene kiegészíteni, amely ismertetné az egyes fejlesztések, valamint a választási lehetőség előnyeit. Az Opera vezérigazgatója eközben arra figyelmeztet, hogy a Microsoft a lépéssel a Windows XP N-változatok esetében alkalmazott stratégiát másolná le, amelyek annak idején a Windows Media Player nélkül jelentek meg a kontinensen. Mivel ez utóbbi példányok nagyon rossz forgalmat bonyolítottak le, az újbóli kudarc a Microsoft számára lenne kedvező, az ő álláspontjukat igazolná - ezt pedig el kell kerülni. A szoftvercég eredeti bejelentésében nem zárta ki az egyéb alternatívák alkalmazását, ám részükről egyelőre az IE eltávolításáról hangoztak el részletek.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • flashdesIGNORE #105
    Ezt komolyan gondolta a Microsoft ???

  • FefeeX #104
    Sok dologban igazad van, azonban sokban tévedsz. Pont a lényeges dolog, ha a cégeket nézzük, hogy választási lehetőség essen már. Mert rendszergazda feladat FF telepítése etc. a gépekre külön-külön, hidd el sok helyen ezt használják. Mondjuk amit mondtál messze nem teljesen igaz, mert tudhatod/tudhatnád, hogy sehol nem telepítenek 1000 gépre. Megcsinál egy master példányt programostul mindenestül, aztán klónozza az összes többi gépre ugyanazt.
    De térjünk vissza: IE vagy nem. Persze, akinek van elég know-how, és nem info analfabéta, hallott róla, tudja a dolgot etc, az esélyes, hogy keres más böngészőt. De messze nem biztos. A win már alapból felteszi az IE-t, neki végülis megfelel az is, leszedni úgysem tudja, minek rakjon fel mást. Piri néne meg honnan tudja mi az a FF? Sehonnan. Ha ő telepítene, és választhatna, infókkal, helppel, mindennel, nagyobb valószínűséggel választaná a FF-t mint most. A FF pedig nem 40%-nál járna hanem 70-nél kb.
    Emellett ahogy írtam, azért ez merőben más mint a media player, mert nem tudsz letölteni semmit böngésző nélkül. Media playert meg előbb-utóbb mindenki azt használ amit megszeret. Nekem egyébként semmi bajom a WMP11-el, az IE-vel azonban annál inkább. És már nem kell külön programozni FF-re meg IE-re... Honlapot is szerkesztek, és tudom. És ez azelőtt sem a FF hibája volt hanem a MS-é, ugyanis ŐK NEM KÖVETTÉK a közös nyelvet. Ez olyan, mintha a mactől várnád el, hogy a MS programokat is futtassa.

    "5. meddig ingyen az ingyen? ki garantála, hogy a FF, Opera, Chrome... bármelyik meddig lesz ingyenes?! Ki az a "barom" aki nem pénzért dolgozik? talán az EU-s képviselok ingyen dolgoznak? mit ér nekik hogy a végso felhasználó mit használ ha nem kaptak érte pénzt vagy nincsen belole hasznuk?"
    amíg a mozilla alapítvány, nem fog pénzt kérni a programjáért. Így is megfizeted, csak nem közvetetten, hanem közvetve a reklámokkal. Csak sok cég maradi. A dolgozók pénzért dolgoznak. Na és? Eddig nem azért dolgoztak szerinted? Ingyenes volt a program? Naná. És miért? Reklámfedezet, donációk, stb. Nagyobb pénz, mint amennyit el bírnál képzelni, ezért nem kell az amit a fizetésedből ki tudnál spórolni. És amint valaki pénzt kérne érte, számolhatna vissza kb 100tól, kb óránként egyet, a cég teljes megszüntetéséig...
  • FefeeX #103
    korábbi hírekben volt már, hogy nyilván az explorert a szó szoros értelmében nem távolítják el, minden komponense a gépen marad, egyszerűen az indító fájlt nem teszik fel, így nem tudod elindítani --> a programok azonban tudják használni az IE komponenseket...

    Az egyetlen problémám ezzel a megoldással kapcsolatban, hogy szegény egyszeri felhasználó (pl Mari néne) megveszi a gépet, netezni szeretne, felteszi a windózt, de nincs böngésző a gépen. A többi böngészőt sem lehet kapni csomagban boltban - szerintem, így böngésző kell ahhoz, hogy mari néne böngészőt tudjon telepíteni. Ezért jobb, ha alapból a telepítőcsomagban vannak a verziók telepíthetően. (Mint pl Ubuntu esetében)
  • hadan #102
    meg nem is beszélve arról hogy az IE használja egy csomó program a windows-ban gondoljunk bele amikor megkeresed a wmpben a számok adatait az adatbázisban,
    meg a .net framweork
  • trimity #101
    Hölgyeim és uraim!!!
    Ehez hozzá kell szólnom. Akar szeretjük az IE-t, akár nem, az IT szférában nélkülözhetetlen, és megkerülhetetlen. Ahelyett, hogy az EU arra törekedne, hogy a böngészogyártókat kényszeritené arra, hogy 100% ban támogassák a szabványokat, és a web programozóknak ne keljen minden egyes böngészore külön-külön optimizálni a weboldalakat. Valamint a pereskedés költségeit inkabb az egyéb fejlesztések támogatására forditaná, és azok népszerüsitésére, de a legroszabb esetben is anyi szegény ország van ahová ezeket a dollármilliárdokat (euromilliárdokat) befektetheténk, ok inkább ülnek a borszékekben, és vitatkoznak egy eleve veszett ügyön. A legtöbb zsét (hasznot) nem a szegény és egyszeru felhasználók lássák, hanem a már igy is dúsgazdag EU-s jogi képviselok, és bor-fotel tulajdonosok.
    Miért mondom, mindezt?!
    1. nehány évvel ezelott az XP-ból az MS kivette a Media Playert. Rengeteg pénzt ölve a pereskedésbe, és rengeteg pénzt ölve a szofver legyártásába (sokszorositasaba). Mi lett a végeredmény? az hogy a kutyának se kelett az a Windows XP. ha már fizetünk érte akkor legalabb egyel több opciónk van benne és kevesebb gond, akármilyen is a MP sokmindent azért lejatszik es megold.
    2. sose a kisemberek a vásárlói cél. A nagy cégek azok! Egy administrator szemsögébol. A munkaadó cége vett mondjuk 1000 vagy több Windows-t. Az adminnak telepiteni kell oket. Egy windows amiben benne van minden alap dolog (vagy Linux is ugyanugy) az telepités utan azonnal kész és már használható is. Utánna szükség szerint a szükséges dolgok megvannak benne. Am ha a Windows (linux is) böngészo nélkül, media player nélkül, ... nélkül érkezik, dupla annyi idot kell tölteni egy gép telepitésével. Igy az admin munkaja nagyobb és drágabb lesz. Erre nem gondolt az EU?!
    3. Aki tudja hogy mi a külömbség a böngészok között az ki is tudja választani hogy melyiket használja, és szükség szerint telepitheti azt amelyiket akarja. aki meg nem annke meg mindegy. Személyszerint, én, webprogramozóként többet is használok. (mondhatom mindegyiknek van elönye és hátránya is)
    4. a Windows-ban akár benne van az IE, akár nincsen, a végso felhasználó igy is választhat, és azt használ amit akar. Ismerek embereket akiknek az IE ott van de meg soha el sem inditották, hanem csak FF használnak. Tehát mégis szabadon választottak.
    5. meddig ingyen az ingyen? ki garantála, hogy a FF, Opera, Chrome... bármelyik meddig lesz ingyenes?! Ki az a "barom" aki nem pénzért dolgozik? talán az EU-s képviselok ingyen dolgoznak? mit ér nekik hogy a végso felhasználó mit használ ha nem kaptak érte pénzt vagy nincsen belole hasznuk?

    Végszó: téves a cél is, s az irány is. ÉS! Én mindig aztmondom, hogy ha valami (Windows, IE ...) bárkinek (EU, EB, USA ... v akár személy) nemtetszik, üljön le, és programozzon, programozzon, fejlesszen... és csinaljon egy jobbat, korszakalkotót! a végén az emberek aztfogják megvenni ami jobb. A softwerek 90% nincsen optimalizálva a mai gépekhez (1, 2, 3, 4, 6 magos processzorokról, CUDA, Physix rendszerekrol beszelünk), a szofwerek meg meszemenoen nem tudják kihasználni. Nem is tudjuk elképzelni, hogy a mai modern gépek valós teljesitménye mekkora. A hardware fényévekre elore van a, szofware meg fényévekre lemaradva. (a külömbség 2x fényévek!!!) Nincs eleg sofware fejleszto szakember (vagy nincsen megfizetve), hogy ezt a hátrányt ledolgozzák?! ezen kellen dolgozni, és vitázni.
  • A1274815 #100
    De az EB ismét nem EU-s érdekeket véd hanem, külső multikat.
  • [HUN]FaTaL #99
    Én nem is mondtam hogy EU.

    Ezt írta:

    "Valaki úgy is kijavít ha tévedek, de egyik böngésző mögött álló cég sem európai."

    Ez így nem igaz, nem EU-s az tény, de európai.
  • A1274815 #98
    Opera Európai, de nem EU, hanem Norvég.
  • WoodrowWilson #97
    Már nincs.
  • Throme #96
    [HUN]FaTaL: Köszi! Akkor tévedtem (ebben)! Szerintem pont így nem nyerik el a netezők szipmpátiáját az operás programozók... Nagyon rég kipróbáltam de a reklám sáv marhára zavart és ezzel el is búcsúztam az operától.