Berta Sándor

Mobil kijelzővel ötvözött telekonferencia-rendszer

Napjainkban sok család tagjai szóródtak szét a világ minden tájára. A mobiltelefonok és az internet ellenére is gyakran még komoly nehézségeket okoz a rokonok közötti kapcsolattartás. A potsdami School of Design Thinking hallgatói egy új fajta telekonferencia-rendszert fejlesztettek ki.

A korszerű technika ugyanakkor lehetővé teszi a valós idejű videokommunikációt, akár nagy távolságokra is, feltéve, hogy a helyszínen van szélessávú internetkapcsolat. A potsdami School of Design Thinking négy hallgatója, Raul Augayo-Krauthausen, Marco Knies, Anna Lukasek, Lena Marbacher és Manuel Ott éppen ezért egy olyan rendszert hozott vlétre, ami még élethűbbé teheti a nagy távolságú videokonferenciákat. Így az egymástól távol élő családtagok is úgy érezhetik a beszélgetések alatt, mintha a rokonaik mellettük állnak.

A hálózat alapja egy hordozható kijelző, amely a hívott felet életnagyságban jeleníti meg. A nagy képernyőt görgőkön helyezték el, így a beszélgetés közben is mozgatható. A készülékre egyúttal beszereltek egy videokamerát, így a kapcsolat kétirányú lehet és egyszerre szolgál monitorként, illetve felvevőegységként. Ráadásul további előnye, hogy használható hagyományos televízióként vagy kijelzőként is. "Fontos volt a számunkra, hogy a beszélgetési helyzetekben a másik fél teljes életnagyságban jelenjen meg" - közölte Manuel Ott. Így ugyanis az a látszat alakul ki a másik félben, hogy az illető valóban ott van mellette.

A mobil képernyőnek köszönhetően érdekes videokonferencia-beszélgetésekre kerülhet sor, például egy pár a köztük lévő nagy földrajzi távolság ellenére is közösen főzhet a konyhában. Vagy mondjuk egy Tokióban ülő nagymama felolvashatja a Berlinben alváshoz készülődő unokájának a kedvenc esti meséjét. A kutatók azt szeretnék, hogy ezek a megoldások ne csak a vállalatok és a gazdag üzletemberek, hanem az átlagos felhasználók számára is elérhetők, illetve megfizethetők legyenek.

Érdekesség, hogy az erlangeni IIS Fraunhofer Intézet az idei CeBIT-en már bemutatott egy hasonló rendszert, amit az Európai Unió Together Anywhere, Together Anytime (TA2) programjának keretében fejlesztettek ki. A School of Design Thinkinget 2007 végén hozta létre Terry Winograd stanfordi informatikus és Hasso Plattner, az SAP alapítója. Az intézmény célja, hogy új távlatokat nyisson a tervezésben a hallgatók előtt.

Ahogy Winogard megfogalmazta: "a hagyományos iskolákban azt tanítják, hogyan találják meg a megfelelő megoldást egy problémára, Itt viszont azt, hogy a valódi problémát találják meg."

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Turdus #2
    Most mit vársz tőlük? Nézd meg az iskola nevét: "School of Design Thinking". Ezek nem értenek semmihez (sem IT, sem mérnök, sem stb.), csak a semmit, azt design-osan adják elő...

    Egyébként meg az lenne nagyon faja, ha úgy működne, mint a Star Wars-ban, bár a folytogatás funkciót kihagyhatják :-)
  • kvp #1
    Tehat feltalaltak a gorditheto alvanyra felszerelt tv-t es webkamerat? Szerintem a cikkben emlitett iskolaban azt tanitjak, hogyan adja el valaki a spanyol viaszt, nem azt hogy a diakok neha gondolkodjanak is.

    Egyebkent ha mar uj rendszer: Erdemesebb lenne egy szemuvegbe epitett kijelzot hasznalo telekonferencia rendszert kesziteni, ahol a gep korbevagja a masik fel konturjat es ravetiti a szemuvegen at latott valos kepre, tehat egyfajta 3d-s hologrammkent latszana a masik fel. Ehhez minden felnel csak ket webkamera es egy assisted reality szemuveg kell. Elonye, hogy ha az ember mozog a szobaban, akkor a beszelgetotarsa ezt ugy latja, mintha az o szobajaban mozogna. A cnn pl. demozott mar ilyet, de magyarorszagon is gyakori a tv studiok hatteret igy megoldani. Azt hiszem nallunk eloszor a pirx kapitany kalandjai cimu magyar tv sorozatban hasznaltak ezt a megoldast 40 eve.