Berta Sándor

Németország - törvényellenesek az online videorekorderek

Precedensértékű döntést hozott a Német Legfelsőbb Bíróság szerzői jogi ügyekben illetékes 1-es számú szenátusa. A testület úgy döntött, hogy az online videorekorder szolgáltatások működése ellentétes a jelenleg hatályban lévő német szerzői jogi és más törvények paragrafusaival.

A per azután indult, hogy egy műsorszolgáltató beperelte a Shift.TV nevű, internetes személyre szabott videorekorder szolgáltatás üzemeltetőjét. A Shift.TV 2005 márciusa óta érhető el, segítségével bárki szabadon válogathat a rendelkezésre álló csatornák műsorai között és rögzítheti a neki tetsző televíziós adásokat. A felvett anyagok online tárolhatók a Shift.TV szerverén és azokhoz kizárólag a rögzítő személy férhet hozzá, igaz ő bárhonnan, bármikor és bármilyen gyakran megtekintheti a felvételeket.

A műsorszolgáltató azért fordult a bírósághoz, mert úgy vélte, a Shift.TV a működésével megsérti az ő műsorszolgáltatási, illetve felvételrögzítési jogát. Az első fokon eljáró tartományi és a másodfokon döntő fellebbviteli bíróság egyaránt a felperesnek adott igazat, de az alperes ez utóbbi határozat ellen is fellebbezett. Így került az ügy a Német Legfelsőbb Bíróság elé. Az 1-es számú szenátus ítéletében kimondta, hogy amennyiben az alperes a felhasználók megbízásából rögzíti a műsorokat, úgy megsérti a felperes jogait. Ráadásul ebben az esetben nem arról van szó, hogy valaki magánhasználatra otthon felvesz egy televíziós műsort. A felvételek ugyanis felkerülnek egy szerverre, még ha azokhoz a Shift.TV működtetője szerint más nem is férhet hozzá.

Az ítélet precedenst teremthet. Az utóbbi években komoly vita alakult ki a televíziók és az online szolgáltatások működtetői között. A televíziók attól tartottak, hogy így elveszíthetik nézőik egy részét, hiszen az emberek inkább a szabadon elérhető, reklámoktól mentes felvételeket nézik meg, mint a reklámoktól hemzsegő adást. A döntés azonban új helyzetet teremtet. Kiderült, hogy a magáncélú műsorrögzítés továbbra is törvényes és engedélyezett, de mivel az online videorekorder szolgáltatásokat reklámokból és más díjakból finanszírozzák, azok már nem nevezhetők magánjellegűnek.

Persze egy kiskapu még így is létezhet, hiszen ha valaki maga rögzíti a műsorokat és nem vesz igénybe online szolgáltatást, akkor elvileg nem támadható. Ez a védettség azonban csak addig él, amíg a tartalmakat mások számára online elérhetővé nem teszi.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • bakagaijin #9
    Naszóval, a fenti - hibás link - után a lényeg. Rögzítéssel semmi probléma nincs az égegyadta világon, a gond a _műsorszórással_ (video továbbítással) van, ahhoz nincs joga a site-nak.

    A megoldás imho tehát ha nem nézhető online az amit felvett, hanem előbb le kell tölteni saját gépre és csak utána nézheted meg. Hiszen így már egyenértékű azzal, hogy elpostázod a havernak a kazettát. Aztán lehet, hogy elegendő rosszindulattal ebben is lehet jogi problémát találni... Mr "újságíró" pedig olvassa át mielőtt posztol.
  • bakagaijin #8
    Felvételrögzítési jog: 1 találat, sg.hu

    Valami dulva félrefordítás lehet :).
  • bakagaijin #7
    Bizony, és még a reklámot sem vágja ki belőle, tehát az _eredeti_ reklámok benne maradnak. Egyelőre nem tudom eldönteni, hogy hülyék vagy masszívan rosszindulatúak.

    Egyébként mi az, hogy felvételrögzítési jog? Először hallok róla, és nagyon nem úgy néz ki, hogy a fogyasztónak lenne ez a joga - tehát otthon SEM rögzítheted magadnak videóval amit akarsz. Beteg dolog ez.
  • duke #6
    Szerintem is erthetetlen az itelet.Gyanitom,hogy inkabb a media valalatok nyomasara szuletett az itelet,mint a torvenyek miatt.Nem latom hogy mi a kulonseg,hogy az otthoni sajat dvd-vel rogzitem a musort,vagy pedig kvazi berelek egy dvd felvevot egy cegtol,amit internetes halozaton keresztul iranyitok.
  • stukov #5
    Nekünk kb 2 hónapja beszart a műholdvevőnk, de nem foglalkoztam vele, úgyhogy azóta nem volt bekapcsolva a tv. Valahogy nem is hiányzik... De net nélkül nem húznám sokáig
  • Benedekco #4
    nem köll TV-zni... egy elektronikai cikkel kevesebb a lakásban, több hely, több másra fordítható idő, kevesebb fogyasztás, több agy marad a fejünkben ;)
  • P3h3ly #3
    Lehet én értelmezem rosszul, ha kiveszem az internetet a hírből kb ez lesz belőle: Egy ügyfél megkér hogy vegyek fel neki egy filmet aztán a kazit tegyem be egy tárolóba amihez csak kettőnknek van kulcsa, esetleg küldjem utána ha a világ másik felén van. Ezért pedig megbüntetnének... Viccelünk? Oo

    A cikk 2. harmadához hozzászólva, ha már az teljesen más témát taglal:
    "A televíziók attól tartottak, hogy így elveszíthetik nézőik egy részét, hiszen az emberek inkább a szabadon elérhető, reklámoktól mentes felvételeket nézik meg, mint a reklámoktól hemzsegő adást."

    Vajon miért is tartottak tőle? Mert egy 30perces sorozat-epizódra jut legalább ugyanennyi reklám?
  • szily3 #2
    Így lesz szép lassan az információszabadságból és szabad internetből álom...
    Feltűzzük a kalóz zászlót, Jack Sperow, gyerünk!
    Ja és:
  • halgatyó #1
    Lehet hogy fáradt és buta vagyok, de én nem egészen értettem, hogy miről van itt szó.
    Online nézhető tévéműsorai vannak pl. a HírTV-nek is, én ezeket szoktam nézni, mert NINCS kábeltévém. Ugyanis NEM RENDELTEM MEG, és nem is fogom, amíg a rohadékszarrongy kábeltévés társaságok az ismert csatorna-csoportosítási szemétkedéseiket alkalmazzák!!!!!!!!

    A 40valahány csatornából ugyanis pont azok tartoznak az "1es csoportba", amelyeket a büdös életbe nem kívűnok nézni, de ha véletlenül meglátom ezeket, dühöz ordítással kikapcsolom! Ezek az ÁL-libernyálas, folytonos kettősmércét alkalmazó és hazudozó, csúsztató háttérhatalmat ajnározó és népszerűsítő átkozott rohadék adók.

    Elsősorban két adót kívánok nézni, mind a kettőt "természetesen" a legutolsó csoportba teszik a disznógazemberek. Ezért belátható időn belül nem is lesz kábeltévém.

    Az internetről az ember azt tölti le, ami tetszik neki. Akkor mi ezzel a baj?
    Az HAZUGSÁG hogy ez reklámoktól mentes! Az internet éppúgy televan reklámokkal, és amíg nem a műsort zavarja, addig nem foglalkozok velük.
    Az más kérdés, hogy eddigi hosszú életem során MÉG EGYETLENEGYSZER SEM fordult elő, hogy a képembe tolakodó reklámok vásárlásra ösztönöztek volna. Egyszerűen azért, mert ezek csupa olyan dolgot hirdetnek, amik számomra közömbösek.

    Mindebből azt a következtetést vonom le, hogy ez a (külföldi) döntés valójában nem a reklámbevételek miatt volt, AZ CSAK ÜRÜGY. A valóságban azt próbálják megakadályozni, hogy az emberek CSAK A NEKIK TETSZŐ SAJTÓTERMÉKEKET nézzék és olvassák, és ne legyenek kénytelenek a hazugságokat tűrni.