Gyurkity Péter

Nagy felbontásra vált a BBC lejátszója

A BBC iPlayer követi a rivális portálokat, és immár nagy felbontásban is kínálja tartalmait - az oldal eközben sebességteszttel bővült. A korábban népszerű Joost folytatja mélyrepülését, ezúttal a Sony hagyta ott a platformot.

Az egyelőre kizárólag a szigetországban megtekinthető kínálat tekintélyes hányadát immár nagy felbontásban is megtekinthetik a brit felhasználók, a BBC ugyanis külön lapot indított a portálon, amely a jobb minőséget támogató anyagok teljes listáját tárja elénk. Ezzel egy időben a hagyományos felbontásban elérhető műveken is javítottak, itt ugyanis 832 x 468 pixeles felbontásban tekinthetjük meg az egyes televíziós tartalmakat. A lejátszó emellett automatikusan csökkenti a bitrátát, amennyiben észleli, hogy nem áll rendelkezésre elegendő sávszélesség.

Az iPlayer portálon a látogatók bármikor letesztelhetik saját elérésüket, az új diagnosztikai oldal ugyanis négy külön tesztet végez el, természetesen a közvetlen letöltési, valamint a streaming sebességre koncentrálva - a feltöltésre ezúttal nem kíváncsiak, hiszen ennek vajmi kevés hasznát látjuk a szolgáltatás esetében. A cég a platform asztali változatát sem hanyagolja el, az iPlayer Desktop immár kilépett a hosszú bétafázisból, külön verziót kínál a Windows, Mac és Linux felhasználóknak, a lehetőségek között pedig itt is megtaláljuk a nagy felbontást, a letöltési opciót, valamint az offline lejátszást.


A Joost eközben tovább folytatja vesszőfutását, a korábban népszerű platform mára sokat vesztett fényéből. Bár a hivatalos blogon megjelent bejegyzésben igyekeztek kiemelni, hogy több partnerük (így például az amerikai CBS csatorna) is növelte az oldalon elérhető kínálatát az utóbbi hónapokban, mégis kénytelenek voltak megemlíteni, hogy a Sony Pictures távozott, mivel lejárt a két fél közötti licencmegállapodás. A Joost minden próbálkozása ellenére nagyon úgy néz ki, hogy a filmstúdió nem is tér vissza, mivel ehelyett inkább az olyan sikeres és nagy bázissal rendelkező portálokat támogatja, mint a Hulu és a YouTube - nem véletlen, hogy utóbbi nemrég tudott megállapodni velük.

Kérdés, hogy miként alakul majd a Joost jövőre - jelenleg nem sok esély mutatkozik jelentős sikerek elérésére.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Sanyix #3
    Csak nehogy terroristák kezébe kerüljön!
  • B0nFire #2
    A nagy felbontás:



  • fourgee #1
    "Az egyelőre kizárólag a szigetországban megtekinthető kínálat"

    Hááát, ha abból indulunk ki, hogy a BBC elég sok dolgához nem lehet hozzájutni az országon kívül (pl. qrva sok angol recept van fent az oldalukon, de itthonról elérhetetlen), így az egyelőre nagy valószínűséggel azt jelenti, hogy máshol soha nem lesz megtekinthető.