Gyurkity Péter

Tovább csökken az Internet Explorer előnye

A legfrissebb adatok szerint az Internet Explorer immár világszerte kevesebb mint 60 százalékos részesedést mondhat magáénak a böngészők piacán, míg a riválisok szinte mind javítani tudtak eredményükön.

A StatCounter a napokban tette közzé felmérésének eredményeit, amelyből kiderül, miként változott a böngészők erőviszonya. Az Internet Explorer első ízben csökkent 60 százalékos arány alá, miközben a Firefoxnak sikerült 30 százalék fölé tornásznia részesedését. Előbbi egészen pontosan 59,49 százalékot, utóbbi pedig 30,33 százalékot ért el világszerte.



A tűzróka ráadásul valószínűleg még tovább növeli majd népszerűségét, hiszen épp a napokban készült el a hosszú ideig fejlesztett 3.5-ös verzió, amely több újdonsággal jelent meg. Ugyanígy új verziókat mutattak be az egyéb böngészők készítői is, a sorban megtalálható az Opera, a Safari, valamint a Google Chrome is. Az Opera 10 a végleges változathoz közeledve egyelőre bétaverziót tett elérhetővé, a böngésző részesedése pedig 3,36 százalékra növekedett. A Safari 4 elsősorban sebességben és kényelemben javított (100 százalékot érve el a hírhedt Acid3 teszten), ezt pedig 11 millió felhasználó próbálta ki az első három nap alatt - a szoftver aránya 2,93 százalékra ugrott.

A Google Chrome esetében folyamatosan jelennek meg az előzetes változatok, miközben a stabil verzió többnyire a biztonsági hibák kiszűrésével bővül. A keresőcég böngészője immár a felhasználók 2,82 százaléka számára bizonyul nélkülözhetetlennek, ám érdemes megjegyezni, hogy az alternatív megoldások közül (a Firefox kivételével természetesen) ők növelték a legnagyobb arányban elfogadottságukat. Valószínűsíthető, hogy az elkövetkező hónapokban (már csak a név, illetve a folytatódó fejlesztés révén) a Chrome megelőzi több riválisát is.

Ami a keresők versenyét illeti, itt a Microsoft Bing az Egyesült Államokban megelőzte a Yahoo megoldását, előbbi 16,28, utóbbi pedig 10,22 százalékkal zárt, míg a Google Search 71,47 százalékkal vezeti a mezőnyt.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • valentine2 #65
    Remélem az IE6-ot haszbálók száma is egyre inkább visszaszorul....

    http://isite.hu/internet_hirek/internet-explorer-6/20090724/hal%C3%A1l-az-ie6-ra
  • MacropusRufus #64
    :) és ismét azért szar valami mert nem én használom... :)
    Nem hót mindegy, hogy ki mit használ? Valaki a BMW-re esküszik valaki meg a Mazda-ra. És a BMW-s szerint a Mazda szar és fordítva... Kit érdekel egy fanatista hívő véleménye?
    Meg azért az is érdekes, hogy a linux standart böngészőjei miért nem verik ki a biztit? Pl. a KDE alapértelmezett böngészője többnyire a Konqueror. (lásd: Windows-é az Explorer) Természetesen mind a kettőt le lehet cserélni, de egy átlag user nem fogja. De még is, csak az IE veri ki a biztit.
    Akinek nem tetszik lecseréli. Akinek meg tetszik az használja.
    Verni a tamtamot, hogy az IE azért jobb mint az FF mert... asztán pár sorral feljebb olvasom, hogy az FF jobb mint az összes többi és így tovább...
    Az itt fellelehető hozzászólásokból egyértelműen látható: mindegyiknek vannak hibái, ergo: egyik sem lehet jobb a másiknál.
    Chrome-t meg ne feszegessük mert akkor már inkább a w3m....
    (mit keress FF bejegyzés egy olyan gép regjében ami csak IE-t és Chrome-t használt?)
  • Inquisitor #63
    Azért csalóka lehet az ilyen statisztika, nekem pl. IE "álcával" megy az Opera, de ismerek oplyat akinek meg FF álcával. Igaz soha nem fogom megérteni, hogy egyes oldalak miért csak így működnek jól. Picit olyan mint pár régi játék, ami megnézte milyen VGA kártyád van, aztán ha a szponzor kártyája volt bent, akkor csili vili volt, ellenkező esetben direkt elszúrta vagy rondává tette a grafikát ... csak hát volt szoftver amivel át lehetet verni.
  • Inquisitor #62
    Eszembe jut erről a mondás az egymilliárd légy és a sz*r viszonyáról, de hagyjuk.

    Ellenben ilyen kijelentést, hogy ez vagy amaz a legjobb csak normális és részletes indoklás mellett tudnék elfogadni, ráadásul figyelembe veszem az iskolában rámragadt azon gondolkodásmódott, hogy olyan dolog NEM létezik aminek csak előnyei vagy csak hátrányai vannak.

    Gondolom az IE elterjedtségében az a két dolog, hogy ...
    1. Be van építve a Windowsba.
    2. Sokan csak ezt ismerik (de ezt is csak részben)
  • Reg5 #61
    "nem kapok prémiumot! de ha trágyalé lenne mint mondtad, akkor miért használ még mindig az emberek 75%-a ie-t. talán azért mert jobb??????"

    Az, hogy nekik az IE jobb az egy dolog, az pedig hogy sokan nem ismernek illetve nem akarnak ismerni mást az másik.. Elhiszem hogy sokan megszokták, és szeretik, de azért azt ne mond már hogy az IE a legjobb...
  • donceleger #60
    nem kapok prémiumot! de ha trágyalé lenne mint mondtad, akkor miért használ még mindig az emberek 75%-a ie-t. talán azért mert jobb?????? én úgy tudom, hogy az a jobb megoldás, amit sokan használnak, mert úgy néz ki, az beválik. akik írkálnak, hogy ie alatt nem megy, nem jelenik meg, ők nem tudom mit barmolnak el, de nálam mindig minen tökéletes, a legbonyolultabb oldalaktól a beépülő modulokig minden!!!
    Mondhat bárki bármit, az ie a legjobb és az is marad!!!
    üdv
  • Drawain #59
    IE8 grrr... Pár hete írtam egy elég egy kis JavaScript (jquery) alapú ajaxos eseménynaptárat. Pöpecül megy is minden böngészőben, kivéve IE8-ban ami mindenféle hibaüzenet helyett csak szénné-fagyja magát. Ott annyira felbosszantottam magam, hogy azóta se volt még erőm javítani :)

    Dehát ez csak a szokásos IE-s szarakodások egy része: még mindig lehet külön js-t és css-t írni erre a böngészőre...
  • Turdus #58
    Nekem sincs bajom az FF-el, pedig használom Linuxon (most épp 3.0.11), MacOSX-en és windowson is (3.5). Annyi a trükk, hogy nem szabad agyatlanul add-onokat telepíteni.

    Azoknak, akik nem értik, mi a baj az IE-vel: pont a napokban futottam bele, hogy van egy olyan css stílus elem, hogy "position:fixed". Ezt _MINDEN_ böngésző megeszi, kivéve az IE. Ha pl a jobb alsó sarokba szeretnél valamit tenni, akkor az így néz ki:

    position:fixed; right:20px; bottom:10px;"

    És hogy néz ki ugyanez IE-n? Hát így:

    position:absolute; right: auto; bottom: auto;
    left: expression( ( -20 - fixme.offsetWidth + ( document.documentElement.clientWidth ? document.documentElement.clientWidth : document.body.clientWidth ) + ( ignoreMe2 = document.documentElement.scrollLeft ? document.documentElement.scrollLeft : document.body.scrollLeft ) ) + 'px' );
    top: expression( ( -10 - fixme.offsetHeight + ( document.documentElement.clientHeight ? document.documentElement.clientHeight : document.body.clientHeight ) + ( ignoreMe = document.documentElement.scrollTop ? document.documentElement.scrollTop : document.body.scrollTop ) ) + 'px' );

    Hát de bazz. Ez a durva, nem a szamárszex.
  • jin #57
    ém az operát úgy dobtam, hogy csak repült. Köszüönőviszonyban sincs a rókával, de még a Chromemal sem.
  • paksi #56
    Egy magyar WEB-oldal statisztikai adatait szedtem gyorsan össze:
    Összes 30744 "user" böngésző adatai:
    Internet Explorer v6.0 6509 21,17%
    Internet Explorer v7.0 6363 20,7%
    Internet Explorer v8.0 286 0,93%
    összesen? 42,8 %
    Különböző Firefox verziók összesen: 50,85%

    Azon gondolkodom, hogy vajon milyen lenne ez az arány, ha a windows alapértelmezett böngésző nélkül jönne, vagy telepítéskor felkinálja a böngésző választást..., ugyanis ugyanezen oldal látogatói 99,17% ban Windowst használnak.
    Privát vélemény:
    Fireofox kedvenc, és igen stabilan, jól működik, ha az addonokkal óvatosan bánunk.
    IE. tulajdonképpen semmi bajom vele, sokkal jobb lenne a szájiz ha nem M$ termék lenne.