Gyurkity Péter

Böngészőket is mér a Futuremark

Az eddig többnyire grafikus vezérlőket és központi processzorokat nyüstölő cég most egy részletes böngészőteszttel állt elő, amelynek révén eldönthetjük, hogy melyik programmal járunk a legjobban a világhálón.

A cég online megoldása a hivatalos oldalon elérhető, ezúttal tehát nem különálló programról van szó - ez furcsa is lenne az internetes oldalak megjelenítési sebességére fókuszáló teszt esetében. A fő cél, hogy a felhasználók egy semleges eszköz segítségével dönthessenek arról, hogy mely böngészőt kívánják használni internetes barangolásuk során - melyik fejlesztés nyújtja a legnagyobb sebességet a különböző követelményekkel előálló portálokon.

Nem véletlen, hogy az eddig a játékfanatikusok igényeit kielégítő Futuremark most a böngészők felé nyit - az alternatív megoldások által felerősített verseny éppen ezekben a hónapokban teljesedik ki, ahogy mind a Firefox, mind pedig a Google Chrome is igyekszik egyre jobban kapaszkodni a sokat szidott, ám még mindig leggyakrabban használt Internet Explorer mellett - nem beszélve az Operáról és a Safariról, amelyek egyelőre kisebb tábort mozgatnak meg. Utóbbi bétája egyébként valóban gyorsra sikeredett, hiszen ezekben a napokban a Peacekeeper névre keresztelt adatbázisban is az első helyet hódította el csaknem 2400 ponttal.

Maga teszt egyébként a népszerű oldalak által gyakran (és olykor intenzíven) használt Javascript funkciókra koncentrál, ezek futtatási sebességét méri az egyes böngészőknél. Itt persze nem mindenki áll elő ugyanazon igényekkel, hiszen egy videómegosztó, vagy éppen képekre specializálódó oldal nyilván nagyobb terhelést jelent a programra nézve, mint egy szimpla híroldal. A Peacekeeper (találó név a böngészőháború kellős közepén) tanácsokkal is szolgál, hogy mely oldalak, illetve szolgáltatások esetében érdemes igénybe venni az adott böngészőt.

Az oldalon egyébként eddig magasan a Firefox vezet a részvételi arányt illetően, az IE itt csak a második helyet érdemelte ki, míg a Chrome a harmadik leggyakrabban használt megoldás a látogatók táborában.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Me0w #51
    "Ráadásul a NoScript aktív, ez a rakás szerencsétlenség tesztprogram meg pont a JS-t akarná mérni. Kit érdekel?"

    Talan azokat, akik javascriptet hasznalo weboldalakat neznek? Azert mert te szeretsz valamit, nem kell a vilagban mindenkinek azt szeretnie.
  • zaki #50

    Firefox (v3.0.7) Scored:
    486 Points
    CPU: Intel Core 2 Quad Processor Q6600
    GPU: NVIDIA GeForce 8800 GT
  • passatgt #49
    inkább maradtál volna csendben
  • Danecay #48
    Érdekesek és elég változatosak az eredmények, a különböző configokat és böngészőket tekintve.

    CPU: Intel Core 2 Duo (E6400@)
    GPU: ATI Radeon HD 4850
    MEM: 4GB

    Firefox 3.0.7. - 306
    Internet Explorer 7.0 - 186
  • sh0x #47
    jaj, most nezem es latom h felreertheto az egész kommentem:D Nem is figyeltem h ott van a safari:D a opera10alpha képességeit akratam demonstralni!:)
    operapowah!:D ff meg hypebullshit;)
  • [HUN]FaTaL #46
    Egyáltalán az állandó cirkusznak a böngészők körül van értelme? Nem mindegy, hogy ki mit használ?
  • Sir Quno Jedi #45
    Naigen. DE ha azt nem, akkor pláne mit mér?! :D Egzakt mérések nélkül nincs értelmezthető eredmény, így amúgy sincs ennek semmi értelme az égegyadta világon.
  • Benedekco #44
    függ a telepített kiegészítőkön is, Én pl letiltottam mindet és kb 100 ponttal mért többet utána... nomeg függ attól, hogy miket állígatsz az about:config-ban... stbstbstb
  • tomcsa4 #43
    Én az FF-t minimemmel tartom kordában. Muszáj, mivel memóriaéhes (pedig már többször is megígérték, hogy javítják). Így értem el annyi pontot (420). De tökéletesen meg vagyok elégedve az FF-el, szóval biztos nem váltok. Engem az érdekel, hogy minél gyorsabb legyen, de elfogadható memória foglaltsággal. Szóval inkább legyen közepesen gyors, de ne foglaljon több száz megát (sőt, maximum 100 megát). Mot amúgy ennyire is van lekorlátozva.
  • dukey42 #42
    azért mert az elején befigyel egy applet abba az ájfrémbe, még egyátalán nem jelenti azt hogy azt hogy AZT tesztelné (azon nem is nagyon lenne mit, ha egy JVM betöltődött onnantól már általában semmi nem múlik a brózeren)