Gyurkity Péter

11 millió felett a Safari 4 böngésző

Az Apple bejelentette, hogy a megjelenést követő alig három napban már több mint 11 millió alkalommal töltötték le böngészőjének legújabb verzióját, amely szerintük a leggyorsabb és legfejlettebb alternatíva.

A pénteken megjelent hivatalos sajtóközleményben arról írnak, hogy a Safari 4 kiemelkedően népszerűnek bizonyult, mind a Windows, mind pedig a Mac OS X operációs rendszert használók körében. Előbbiek 6, utóbbi tábor pedig 5 millió példányban szerezte be a szoftvert, ami mindenképpen kitűnő eredménynek számít. Az igazi megmérettetés azonban csak most következik.


Az Apple nem mulasztotta el megjegyezni, hogy - természetesen saját eredményeik szerint - a Safari legújabb változata a világ leggyorsabb böngészője, emellett pedig a legfejlettebb technológiákra épül. Összességében véve mintegy nyolcszor gyorsabb a Windows 7 részeként érkező Internet Explorer 8 böngészőhöz képest, a Firefox 3 esetében pedig négyszeres az állítólagos előny. A HTML weboldalak betöltése esetében mindkét riválishoz képest háromszoros sebességet nyújt a program, érdekes módon azonban a Google Chrome egyszer sem jelenik meg az összehasonlításokban.

Ez minden bizonnyal annak köszönhető, hogy a Chrome is ugyanazon Webkit renderelő motorra épül, igaz a Javascript motor már különböző - az azonban nem kérdés, hogy sebességben mindkét fejlesztés új szintet ért el, különösen ez utóbbi technológia esetében. Az Apple számára létfontosságú, hogy minél nagyobb szeletet hasítson ki a piacból, legyen szó akár a böngészőkről, a hardverelemekről, avagy komplett számítógépekről. Ezen stratégiában a Safari 4 fontos szerepet tölthet be, a kérdés azonban az, hogy a rövid tesztelés után a felhasználók mekkora hányadát tudják a böngésző mellett tartani, eddig ugyanis ez bizonyult minden rivális számára a legnehezebb feladatnak.

A Safari 4 újításairól már korábban, az előzetes megjelenésekor írtunk. A sebesség mellett a HTML 5 és a CSS 3 támogatása kiemelendő, ehhez pedig a kezelőfelület átalakítása társul.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • jamekka #54
    hello!én még a bétánál ragadtam le :) a teljes verzió nekem nem stimmel.a top site rész nem frissíti magát mint a bétában.abban mikor megnyitottam az ablakok egymásután frissűltek.itt nem :( valamit be kellene tán állítani??THX
  • 55manfred #53
    Hali! Mostanában nyúzom a safari4-et. Meg tudná valaki mondani miért döglik meg, ha kinyitok mondjuk 4-5 tabot? 50 % procit megeszik és nagyon lassu. Valamilyen beállitás ?
  • thomee84 #52
    :) na megint megtalálta magát pár apple vs win fan.
    én maces vagyok, maradok is mostmár. igen van különbség, jó bekapcsolni, jó ránézni. van összehasonlítási alap ugyanilyen árkategóriájú acer laptop és imac között. hát.. én nem tépem a hajam legalább mire az a vista csinál valamit:) ha nem vagy elfogult h munkára csak ezt használd mert tényleg jobb, csak hibákat keresed, maradni is fog a fikázás amíg apple van...
    na de van akinek tökéletesen bevállik és hidegen hagyja már h épp hányas számú windóz vagy linux kerül ki épp, és van akinek windóz jön be és felháborítja ha épp más jobbnak tünteti fel az apple-t.
    egy a lényeg, ha van pénzed vegyél és ne a szád járjon milyen drága, ha nincs ülj és vistázz, senki se kérte a másikat fikázásra.
  • [HUN]FaTaL #51
    Mert rajta van egy baszott alma és attól már fasza lesz :D
  • opeca #50
    Hát igen, nekem is ez volt a tippem:)
  • Sanyix #49
    Az apple életérzéstől :)
  • opeca #48
    Én azt kérdeztem mitől olyan fenomenális?
  • FlyingV #47
    semmi, egy tömegszar. ezért alakította át az egész mobilpiacot.. hogy lehettek ennyire ... komolytalanok :)

    cateran: úgysem foglak meggyőzni. neked elég az Acer is. nincs ezzel baj.
  • mamo33 #46
    FF 3.5 Preview nálam ezt 16 mp alatt produkálta, procit és memót nem néztem!
  • opeca #45
    Miért, mi van az IPhone-al? Mitől olyan fenomenális?