Gyurkity Péter

Gyorsan eltűnhet a Windows Vista

Bár a tervek szerint a Microsoft nem szűkítené le a Vista hivatalos támogatásának időszakát, a szoftvercég szeretné gyorsan elfelejteni felemás visszhangot kiváltó fejlesztését - a Windows 7 a halálos ítéletet jelentheti az elődnek a piacon.

A fenti témáról olvashatunk egy hosszabb bejegyzést a BetaNews oldalán, ebben pedig a szerző arra az alapgondolatra építi fel cikkét, miszerint a Windows 7 Upgrade vonalak és opciók bejelentése meglehetősen hamar a Vista szinte teljes eltűnéséhez vezethet. Kétségtelen, hogy az új változat régóta nem látott várakozást, szinte már hisztériát váltott ki a felhasználók részéről (elég csak az előzetes példányok folyamatos kiszivárogtatására, azok telepítgetésére gondolni), ám ez még nem lenne elég az előd lemészárlásához.

A Vista annak idején, három évvel ezelőtt túlságosan nagynak, nehézkesnek, olykor pedig drágának találtatott, a Microsoft pedig utólag hiába bizonygatta, hogy nagyszerű fejlesztésről van szó, az első benyomásokat rendkívül nehéz feledtetni a vásárlókkal. Mostanra a folyamatos fejlődésnek, az átlagosnak mondható konfigurációk gyorsulásának és a nagyobb memóriaméreteknek köszönhetően viszonylag kezelhetőnek minősül a Vista, sokan mégis azonnal váltani szeretnének a kellőképp hype-olt utódra, mások pedig végre elszánták magukat a lassan őskövületnek számító, a fejlesztője által fokozatosan magára hagyott XP leváltására.

Azt már most tudni lehet, hogy a Microsoft elsősorban a marketing terén tervez fontos változásokat, amelyek már korábban megindultak. A Windows 7 megjelenésével a Vista teljesen eltűnik majd a hivatalos csatornákról, mintha sosem létezett volna, bár a terméktámogatást illetően ugyanazon bánásmódban részesül majd, mint elődje (nincs szó tehát a support lerövidítéséről avagy megszűnéséről). A híradásokban, beharangozókban viszont hiába is keressük majd a fenti nevet, a szoftvercég az utódra fókuszál majd, amely szerintük jobb, tisztább érzést biztosít (egyfajta Vista Service Pack 3, ha úgy tetszik).

Az új konfigurációkat vásárlók (bizonyos időkorláton belül) ingyen, az operációs rendszert előrendelők igen kedvező áron, mindenki más pedig 10-20 százalékkal olcsóbban juthat majd hozzá az új példányokhoz, mint amit a Vista esetében megszokhattunk, így már csak a váltás ütemét kell majd figyelnünk annak megítéléséhez, hogy a Microsoft mennyire tudta meggyőzni a vásárlókat ennek szükségességéről.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Sanyix #44
    a dx11-ről meg ne is beszéljünk.
  • Sanyix #43
    "Nekem is 2 magos CPU és újgenerációs VGA-m van (DX 10.1-es, és nem GeForce), de semmi pénzért nem használnék Vista-t (sem 32-est, sem 64-est)."

    HÖHÖ majd amikor minden játék fullosan dx10.1-re lesz írva (már most is van 2), ősszel meg tömegesen fognak jönni. És általános lesz az szebb grafikával, mondjuk 30%-al több fps lesz 10.1-ben akkor ott fogod hagyni az xp-t :) (sőt talán többel is, 30% különbség csak a dx10 és 10.1 között van).
  • Sanyix #42
    rohadtul nem csak a gémereknek hozott újítást...
    amúgy egyáltalán nem volt szarabb mint egy átlagos új vindóz, csak kitört valami elmebeteg hiszti valami faszság miatt, azt terjedt az okoskák között...
  • cateran #41
    Mármint Xeroxot akartál mondani,nem? Aztán jött az Apple....
  • sathinel #40
    Grafikus felület elsőnek az Apple terméke volt. Van is a fiatal gates-ről egy kép ahol a munkaasztalán egy Aplle gép virít. Tehát MS is csak másolt) Az MS kétségtelenül sokat segített az informatikának, és nagyon sokat rontott is. Szabványokkal sokszor megszopatta az egész piacot. Lehet hogy előrébb, de lehet hogy hátrébb lennénk nélkülük. Az biztos hogy meghatározó alakja volt a fejlődésnek maradjunk ennyiben. Opengl-kirekesztésével amit hazudtak pl rendesen átkúrták a programozók, cégek fejét. De még sorolhatnám. A linux eleinte és most is azért nem fejlődött annyira mint az MS mert kockák, programozók használták, akik tudták mit hogy kell csinálni. Míg a másik rendszer az 1 bites usernek van aki ha már telepíteni kell valamit összecsinálja magát.

    Várom a win7-et hátha ok lesz, de vista után, és főleg hogy vista alapokra építve nekem nagyon bűzlik. Most vagy direkt valamit számoltatnak a háttérben a vistával vagy nagyon elkúrták az egész grafikus felületet. Most felhozhatom a linuxot példának ami töredék hardware-t igényel és korrektül működik. De lehet mondani az OSX-et is szerintem az sem eszi meg a gépet csak hogy pár ablak meg legyen nyitva. Majd meglátjuk hogy ez a 10% user áttér vagy marad vistánál és majd kiderül. A többiek meg továbbra is xp, és sp1, sp2 után talán vista.

    A vista annyira király hogy sokan még most sokadik patch után is inkább xp-t használnak ami tényleg megmutatja hogy mennyire jött be a népnek:D Bukás a javából.
  • djw #39
    ejnye, hát parasztvakítás vagy nem... azért be kell látni, hogy a microsoft igen jelentős lépéseket tett a grafikus felület bevezetésével, terjesztésével a számítógépek ma ilyen népszerű és népes felhasználása érdekében.

    Mondhat bárki bármit, a microsoft tette a legtöbbet az informatikáért és a szakmáért... hol lenne ennyi számítógép, ha még mindig dos-t kellene használni vagy éppen linuxot? :)
    én szeretem a linuxot, használom is szerverként, de userek kezébe nem adnám, mert nem igazán idiótabarát - ellenben a microsoft termékeivel... ugye?
  • Vorpal #38
    Szerintem ez mindjárt látszik - anyu megint lement tejér és odaült a géphez.
  • SityiSXT #37
    És tényleg: a 9,98% < 10%
    Nahát, elképesztő mértékbe csúszott le a 10%-os álomhatárról...
  • SityiSXT #36
    Figyelni kéne a srácot, mert az ilyenek szoktak bekattanni, aztán mennek az iskolába lövöldözni...
  • phoenix1 #35
    Erről beszéltünk, és itt a pont!