Gyurkity Péter

Nem károsította meg a vásárlókat a Vista Capable

Az ügyben eljáró bíró szerint a marketingfogás miatt pert kezdeményező fogyasztók saját esetükben továbbra is ragaszkodhatnak a perhez, ám arról nincs szó, hogy vásárlók tömegeit károsította volna meg a Microsoft.

Tavaly több alkalommal beszámoltunk a Vista Capable matricák miatt kezdeményezett eljárásól, amelyben egyelőre a per pontos státuszát igyekeznek meghatározni. Korábban az illetékes bíró maga is úgy vélte, hogy gyengébb konfigurációkon megjelenő matricák vásárlók tömegeit károsíthatták meg, most azonban megmásította döntését, hozzátéve, hogy ez nem jelent kedvező fejleményt a szoftvercég számára.

Utóbbi esetében ugyanis súlyos kérdéseket vet fel Jim Allchin nyilvánosságra hozott levele, amelyben az akkori elnök maga is arról ír, hogy a Capable kifejezés, valamint a több eltérő verzió használata megtévesztheti a felhasználókat. A levél azt bizonyítja, hogy a szándékos megtévesztés lehetősége még a legfelsőbb szinten is aggodalmakat okozott, ez pedig megfelelő alapot biztosít a bíróság számára ahhoz, hogy tovább vizsgálja a per jogosultságát. A mostani döntés továbbra is nyitva hagyja a kaput a beadvány elküldői számára, hogy saját esetükben kezdeményezzék a pert.

A változás tehát annyiban merül ki, hogy a Microsoft valószínűleg nem a vásárlók tömegei, hanem mindössze a beadvány készítői esetében lesz kénytelen orvosolni a panaszokat, ami nyilván jóval kisebb terhet (és presztízsveszteséget) jelent számukra. Tömeges megtévesztésről már csak azért sem lehet szó, hogy nem sikerült bizonyítani, hogy nagyjából mennyien választották volna az erősebb konfigurációkat (Vista Premium besorolással), amennyiben tisztában lettek volna a két kategória közötti különbséggel, azt pedig nem lehet károkozásnak tekinteni, hogy a felhasználók jó része inkább kitartott az XP mellett.

Az más kérdés, hogy mi lesz a marketingfogásban megbúvó megtévesztési lehetőséggel, amire Allchin level is utalt. A bíróság elutasította a Microsoft azon kérését, hogy számukra kedvező állásfoglalást adjanak ki, ezzel egy időben pedig figyelmeztették őket, hogy a mostani döntést nem foghatják fel saját szempontjukból egyértelműen előnyt jelentő fejleményként.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Sanyix #15
    TOR!
  • neoG #14
    autónál jogsi=PC-nél gépet bekapcsolni+zekszplórert elindítani
  • torreadorz #13
    "Oszt 1024*768 fölött behal. Hátul van csak ráírva, hogy Full HD INPUT."
    Na látod, ennyi az átvágás. Nyilván valahol a manual guide 29. oldalán apróbetükkel fel van tüntetve hogy csak ennyit bir... És szerintem jogosan lehetsz dühös, mert ez is a fogyasztó tudatos megtévesztése. (ráadásul a kézikönyvet általában a tévé megvétele után lapozod fel nem előtte)
    Most képzeld el ezt egy számitógépnél, mert az emberek többsége azért még tévé ügyben valamennyira talán tájékozott, de számitógép esetén nem.

    "Autó...de ha veszel van jogsid. Számítógéphez is kéne mert elég sok a "0 bites" user."
    Ezzel teljesen egyetértek, olvastam is róla valahol egy jó viccet (generál motors ügyfélszolgálatát ha az emberek ugy vezethetnének autót ahogy számitógépet használnak)

    Csak ezzel is az a baj, hogyha körbenézel a magyar utakon, akkor azt látod hogy hiába van mindenkinek jogsija nem ér sz@rt sem (pl.: egy csomó köcsög éjjel-nappal, télen-nyáron első-hátsó ködlámpával közlekedik, akkor is ha konvojban haladnak és 20 autó megy előtte meg 20 mögötte)
  • roliika #12
    Autó...de ha veszel van jogsid. Számítógéphez is kéne mert elég sok a "0 bites" user.

    Tévé...ott is van átbaszás ám. Nemrég vettük 130-ért LG TFT-t..rávan írva, hogy Full HD. Oszt 1024*768 fölött behal. Hátul van csak ráírva, hogy Full HD INPUT.

    Vagyis szereti ő a full hádét, csak magából nem bírja kitolni.
  • torreadorz #11
    Nézd ezzel az a baj hogy te értesz a számitógéphez a legtöbb meg nem. Hogy egy ismerősőmet idézzem (nekem mondták, mert én is értek a számitógépekhez):
    -"téged meg majd az autószerelő fog átb@szni".

    És ez tényleg igy van. Mit szólnál te ahhoz ha vennél egy autót, mert rajta van a papirján hogy van benne ABS meg szervó (és ennek jól örülnél), majd miután megvetted és hazavitted, kiderülne hogy az ABS csak a jobb első kerékben van a szervó pedig csak a hátsó -egyébként is hajtatlan- kerekekre müködik, mert hát ez sajnos capable és nem ready... És természetesen erre még a kedves eladó sem hivta fel a figyelmet. Lehet hogy te is anyáznál nem keveset.
    Vagy amikor elviszed a szervizbe olajcserére, aztán kiszámláznak 12 liter olajat...

    Az meg nem érv hogy vigyek szakembert, mert manapság egy számitógép vásárlása nem nagy tétel. Egy új tévé vásárlásához sem viszek 5 fős szakmai teamot mert általában nem kell attól félnem hogy átb@sznak a tévé tulajdonságaival (rajta van hogy teletext aztán mégsem tudja...)
  • Lazarus #10
    :DD
  • Narxis #9
    Nagy kár, hogy anno anyád megtiltotta apádnak a kotont. :(
  • roliika #8
    Értem én...de figyi... a megvásárolt gép dobozán, a XP/Vista licenszében (amit a géphez adtak), és a használati útmutató/használatbavételi feltételek papíron ott van, világosan leírva, magyarul is, hogy ez a matrica azt jelenti, hogy Aero NÉLKÜL a gép minden alkatrészével kompatibilis a Vista, tud rajta futni, használható.

    Nincs rajta Aero capable matrica viszont. Merthogy az nem megy rajta elfogadható sebességgel elvileg (gyakorlatilag igen, kipróbáltam)... GMA 940-es vacakkal.

    TV-ben is kellett volna reklámozni, hogy ez az hogy aero nélkül de megy, aerora erősebb gép kell...viszont ha Dooom 9-et akar futtatni akkor még erősebb? Szal kicsit fura.

    Az aeronak van olyan megkötése, hogy DX9 kell hozzá..nod még az integrált vezérlő is tudja ezt..valószínűleg gyengébb gépre nem tettek ilyen matricát , vagy olyanra amin meg se nyekken a Vista..ha tettek volna akkor azt mondom ok..de így teljesen alaptalan, olvasni tudni kéne meg tájékozódni vásárlás elött.

    Ez pont olyan mintha veszek egy pici szar hangszórót jó olcsón...a legolcsóbbat ha lehet, aztán rá van írva, hogy 60W PMPO. Hazamegyek, várom a 60 wattot, aztán csak 2 van belőle.

    Aztán nekiállok feljelenteni szerencsétlen kínai céget, hogy hogy merik ráírni hogy 60W pmpo mikor a valós teljesítménye nem annyi...pedig ééén kemény 500ft-ért vettem a hangszórót és elvárom tőle a 60 wattot leszarom mi az a pmpo...mert mitérdekel az engem.
  • Yv@n #7
    "Melyik Vistát lehet a leghamarabb lewarezolni? Hát az Ultimatet. Ergo ha rajta van egy Vista matrica a gépen, már megy is rá az Ulti. Lényegtelen, hogy a dobozkában mi van."

    Imádnám ha valami ehhez foghatót tartalmazna a vádbeszéd. :D
  • Yv@n #6
    Szvsz aki csak és kizárólag az aero miatt vált vista-ra, annál tényleg hiányzik egy matrica, csak nem a számítógép elejéről, hanem a homlokáról. Egy "SEGGARC" feliratú...