Berta Sándor

Bizalmatlan betegektől tartanak az osztrák orvosok

Az Osztrák Orvosi Kamara (ÖÄK) vezetője úgy vélte, hogy komoly negatív következményekkel járhat, hogy ha az internetszolgáltatóknak el kell tárolniuk a beteg-orvos beszélgetések adatait.

Ugyan az Európai Unió igazságügyi miniszterei már 2006 februárjában megszavazták az egységes távközlési adattárolásról szóló tervezetet, de a vita azóta is tart az alkalmazásáról. Mivel az irányelv hatálya kiterjed a betegek, illetve az orvosok közötti kapcsolatra és a beszélgetésekben elhangzó információkra, így ez komoly problémákat okozhat az egészségügyben. Legalábbis ezt állítja Walter Dorner, az Osztrák Orvosi Kamara elnöke.

"Attól tartunk, hogy ez a gyakorlat teljesen aláássa az orvosi titoktartást és a beteg-orvos bizalmi viszonyt. A páciensek nem bűnözők, hanem segítségre szoruló emberek. Éppen ezért szükség lenne a mentességre ezen a területen, hogy a szolgáltatók ne őrizzék meg az orvosok és a betegeik közötti telefonos vagy online kapcsolat adatait" - jelentette ki a szakember. Walter Dorner elmondta, hogy a személyes adatok védelme pont az érzékeny egészségügyi információk esetében különösen fontos. Sokan joggal tarthatnának attól, hogy illetéktelen kezekbe kerülhetnének a betegségükkel kapcsolatos adatok és hogy ennek negatív hatása lehet a magánéletükre vagy a munkahelyi pozíciójukra. Ezért félő, hogy inkább nem mennének el az orvosokhoz.

"Az első kapcsolatfelvételt jelentősen megnehezítené, de lehet, hogy meg is akadályozná a távközlési irányelv alkalmazása. Különösen igaz ez az összetett pácienscsoportok, például a függő, a fertőző vagy a pszichikailag, illetve krónikus betegségben szenvedő emberek esetében. Ezáltal egy szinte áthatolhatatlan akadály képződne a rendszerben. Ráadásul az elvárt költségek tükrében megkérdőjelezhető a hatalmas adatgyűjtés értelme és haszna" - közölte az ÖÄK elnöke.

A gyakorlat alkalmazásával, valamint az elektronikus kapcsolati adatoknak köszönhetően következtetni lehet az egyes emberek személyes életvitelére. Dorner követelte, hogy szabályozzák: kik és mely esetekben férhetnek hozzá a betegek, illetve az orvosok távközlési adataihoz. Szerinte a legfontosabb ebben az esetben is az adatvédelem lenne, valamint az, hogy lépésről lépésre vezessék be az irányelv alkalmazását és hogy mindez önkéntesen, ne pedig kötelezően történjen.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!