Berta Sándor

Szoftverrel ellenőriznék a gyógyszerek hatásait

A Siemens programot indított a a különböző gyógyszerek hatásainak összegyűjtésére és kiértékelésére. Használatával elkerülhetők a káros mellékhatások, ráadásul az egészségügyi ráfordítások is optimalzálhatók.

Az úgynevezett gyógyszer-biztonsági öv projekt keretében a betegek és a gyógyszertárak segítségével összegyűjtik az egyes orvosságokra vonatkozó tapasztalatokat. Így kiderül, hogy kire miként hatott egy adott készítmény és hogy mik voltak a mellékhatások. A rendszer kapcsolódik az elektronikus betegkártya programhoz. Amikor valaki a gyógyszertárban vásárol, akkor a központi adatbázis ellenőrzi, hogy milyen orvosságokat adtak eddig ki neki, majd eltárolja az információkat. A nyilvántartás azonnal riadót fúj, hogy ha valakinek tévedésből többször ugyanazt a gyógyszert írta fel az orvos vagy hogy ha olyan készítményt vásárolna, amelyiknek összetevőjére korábban már rosszul reagált a szervezete.

A programban való részvétel a betegek számára önkéntes alapon történik, a gyógyszertáraknak viszont kötelező. Az első tesztek sikeresek voltak, az új megoldás Salzburgban másfél éven keresztül jól vizsgázott: 175 000 orvosságból ugyanis több mint 26 000-nél jelzett. Ezzel az emberek pénzt és időt takarítottak meg, ráadásul nem szedtek olyan készítményeket, amelyekre rosszul reagáltak volna. "Amennyiben az itteni tapasztalatokból indulunk ki, úgy egész Ausztriában 122 millió eurót lehetne megtakarítani" - nyilatkozta Heinrich Burggasser, az Osztrák Gyógyszerészkamara elnöke.

Azonban közel sem mindenki ennyire elégedett. "A programot leállítottuk, mivel megváltoztak a politikai feltételek. Hajlandók lettünk volna a teljes nyilvántartást kiépíteni és működtetni, amennyiben a részvétel nem lenne kötelező a gyógyszertárak számára. A dolgok jelenlegi állása szerint a megvalósítás akár évekig is eltarthat, ugyanis az egészségügyi minisztérium részéről senki sincs, aki felkarolná ezt a fejlesztést. A rendszer kiépítésének költsége 4 millió euró, a működtetése pedig évente további 1 millió euróba kerülne" - közölte Wolfgang Nowatschek, a tesztben résztvevő és a patikák számítógépes rendszerét üzemeltető Pharmazeutischen Gehaltskasse cég ügyvezető igazgatója.

Thomas Geiblinger, a szaktárca szóvivője viszont azt mondta, hogy az adatbázis létrehozása szerepel a kormányprogramban, a kiépítés ás az átadás határidejét az idei esztendő végében határozták meg.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • dez #6
    A cím elég félrevezető, de maga a dolog hasznos.
  • Sir Ny #5
    Csak nehogy a terroristák kezébe kerüljön!
  • Sanyix #4
    Az egész világot a pénz irányítja, vagyis a pph (pénz, pina, hatalom). Jótevőket ne várj, főleg a gyógyszergyártóktól, mert feltűnően a profit érdekli őket (pl kifejlesztenek egy hatékony gyógyszert, ígéretes, de leállítják a teszteket, mert az előző gyógyszerük ugyanarra, még nem futott ki).
  • Piel #3
    Nem a németek hibája, hogy a magyar egészségügy a béka segge alatt van. Kérdezz meg egy gyógyszergyártót, hogy miután megvették a készítményét érdekli-e, hogy a beteg meggyógyult-e! Gondolom csak a profit (gyengébbek kedvéért: csak a haszon) érdekli. Ha valóban a beteg érdekli akkor a weblapján már üzemeltet egy fórumot amelyiken a készítményeivel kapcsolatos hatásokat lehet megbeszélni. Szólj, ha ilyet találsz!
  • B0nFire #2
    Jellemző egyébként, hogy ezt is a németek agyalták ki. Tele van a tököm a "némettisztaságitörvénnyel". Ők a betegeket legszívesebben a Dunába lőnék, vagy elgázosítanák. Rohadék gyilkosok!
  • B0nFire #1
    Ez marha jó rendszer, főleg a betegnek, akinek az életben maradáshoz nélkülözhetetlen gyógyszereket kell szednie. Mostantól nem negyedévente fogja megújítani a közgyógy-kérelmét (mert akárhányszor kórházba kerül, mindig átvariálják a gyógyszereket!!!), hanem havonta. Ebbe meg az a jó, hogy amíg az átfutási idő tart - vagyis amíg ki nem állítják az új közgyógy-igazolványt - muszáj kifizetni a gyógyszert saját zsebből. Ha fussa. Ha nem, dögöljön meg! Hát gratulálok annak, aki ezt kitalálta, remélem egyszer még művesére fog szorulni ő, vagy valamely közeli hozzátartozója!!!