Berta Sándor

Fájlcserélő hálózat segíthet a szívbetegeknek

Alkalmas lehetne a rendszeres felügyeletre szoruló krónikus betegségben szenvedő emberek ellenőrzésére a sokat támadott P2P-technika, mivel a rengeteg szenzor leterheli a kórházak hálózatát.

A fájlcserélő megoldások általában a szerzői jogi perek és a szórakoztatóipar által az online kalózok ellen indított kampányok kapcsán kerülnek rivaldafénybe. Azonban a Fokvárosi Egyetem és a Sydney Technológiai Egyetem kutatói most bebizonyították, hogy a vitatott technikában teljesen új lehetőségek rejlenek. A rendszeres ellenőrzések jelentősen javíthatnak a szívbetegek és más krónikus betegségekben szenvedők helyzetén. Az orvosok így mindig pontosan tudják, hogy az adott páciens milyen állapotban van és bármikor közbe tudnak avatkozni, meg tudják előzni a komoly problémákat.

Egy dél-afrikai és ausztrál szakemberekből álló kutatócsoport egy a fájlcserélő technikán alapuló, szívbetegeket ellenőrző rendszert fejlesztett ki, amelynek számos előnye van. Mivel nincs szükség központi szerverre, gyakorlatilag nem áll fenn a hálózat túlterhelődésének veszélye. Ráadásul ez a megoldás jóval olcsóbb a jelenleg alkalmazott társainál. "Gyakran csak arról van szó, hogy valaki képes-e információkat kapni egy orvostól vagy egy másik betegtől egy problémával kapcsolatban vagy nem" - hangsúlyozta Hanh Le, a Fokvárosi Egyetem munkatársa.

A hordozható szenzorok lehetővé teszik, hogy a páciens egészségügyi állapotára vonatkozó adatok mindig frissek és hozzáférhetőek legyenek, valamint, hogy ezeket továbbítani lehessen az ellenőrzőrendszernek. Így az orvosok mindig az adott helyzetnek megfelelően dönthetnek egy kezelésről, azonnali beavatkozásról vagy a gyógyszerek adagolásáról, illetve annak megváltoztatásáról. Amennyiben viszont több beteg állapotát figyelik meg egyszerre, egy hagyományos rendszer hamar túlterheltté válhat. Nos, ilyenkor segíthet a fájlcserélő hálózatok működési elvén alapuló új program.

Hanh Le szerint a hálózat, illetve a szenzorok között a mobiltelefonok segítségével hasznos kiegészítőket iktathatók be és az új infrastruktúra pont a fejlődő régiók számára lehet érdekes. "Az afrikai emberek többsége nem tud eljutni egy rendelőbe vagy kórházba. Viszont a lakosság 70 százalékának van mobiltelefonja" . közölte a szakember. Az elképzelés lényege, hogy egy ingyenes P2P-hálózat sok olyan betegen segíthet, akik egyébként nem számíthatnának segítségre. Ráadásul a szenzorokkal kapcsolatos költségek egyszeriek és az adatok bármikor egyszerűen megoszthatók és továbbíthatók.

Az orvosok kapcsolatban állhatnak a páciensekkel és pontosan tisztában lehetnek a pillanatnyi állapotukkal, anélkül, hogy személyes találkozóra kerülne sor. Az időt így mindig a leginkább rászoruló betegek kezelésére fordíthatják. Le úgy vélte, hogy a rendszer akár már az idei év végére elkészülhet. A linzi Elisabethinen Krankenhaus idén januárban hasonló programot indított a szívbetegek távfelügyeletére, 2005-ben pedig az akkori Bécs-Budapest szupermaratonon sikeresen tesztelték a Pannon Mobil EKG nevű készülék prototípusát.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • B0nFire #11
    Ellen kell, hogy mondjak, mert passzivitásért is ki szokták vágni a usert az oldalakról, hiszen nem hajt hasznot, ha havonta egy fájt tölt le, vagy kéthavonta. Viszont ha nekem nincs szükségem perpillanat semmire, akkor is kénytelen vagyok naponta akármilyen kis szirszar fájlt letölteni, hogy ki ne vágjanak. Na, ez nem tetszik, mert nekem ne írja elő senki, hogy mikor és mennyit töltsek.

    De ez mint mondottam, egyéni szoc probléma, nem érdekel, és nem is regisztrálok egyetlen torrentoldalra sem. A piratebay-en van egy regem, de azt is csak azért, hogy kommentelni tudjam a fájlokat, illetve fórumozni tudjak.
  • USAMEN POWER #10
    Az én gépem általában 24/24 órát megy, és még bírja kb egy éve ! (nem feltétlenül azért mert le-fel töltök) A másikfele meg hogy egy db. torrent oldal se írja elő hogy töltsél orrba szájba, csak annyit írnak elő hogy amit letöltöttél töltsed vissza... hogy hányszor seedeled vissza az meg a te dolgod, de 1 az kötelező. Harmadjára pedig amit letöltöttem azt nem azért töltöttem le, hogy utána töröljem. Ha pl. leszedek egy filmet, megnézem és tetszik nem fogom törölni. Ha meg nem törlöm akk otthagyhatom seedelni nem ?
  • Sanyix #9
    Nem kell hozzá seedserver. Nekem csak adsl-em volt 16/1-es le/feltöltési arányokkal, most van kábel már csak 8/1-es aránnyal, és már 2.0 fölött van a megosztásom a legnagyobb oldalon, és nem megy egész nap a gép, max napi 8 órát.
    Nemkell minden szart letölteni, főleg nem a szaványos dvd video nevű őskövületeket (10k egy mpeg4-es lejátszó, nem kell sírni).

    Az még hagyján lenne, hogy amit letöltünk az fent legyen a vinyón seed céljából, de sajnos az az idiótaság kevés kivétellel még mindig jelen van, hogy daraboltan tömörítve van fent minden, ami egyébként tovább már nem tömöríthető.

    Méghozzá azért, mert ezeknél van hibaellenzőrzés, meg könnyű javítani. Holott a torrentnek már van hibajavítása, és ki is tudja javítani. És az ftp-re való feltöltésre is van hibaellenőrző és javító program.
  • B0nFire #8
    Ezzel csupán annyi a baj, mint a ma is létező zárt torrentoldalakkal, ahova regisztrálni kell, és csak úgy maradhatsz benn, ha bizonyos feltételeknek megfelelsz. Ilyen feltétel lehet a le/feltöltési aránymutató. Ezekhez viszont tényleg elkél egy seedszerver, már csak azért is, mert az "otthoni" gép nem járhat 24 órában egyfolytában, mer' "kopékony".

    A másik kérdés, hogy meddig tárolja az ember a számára már nem fontos fájlokat a merevlemezén, csak azért, hogy ossza, és hogy "ne haljon meg" a torrent. Idővel betelik a lemez, az új pedig pénzbe kerül.

    Többek között ezek is az okai, hogy jómagam sosem regisztráltam egyetlen ilyen oldalra sem. Minden megszerezhető anélkül is. Nekem pedig ne írja elő egy oldal, hogy akkor is töltsek LE, amikor éppen nem akarok. Én nem viszem túlzásba a dolgot, ha nagy néha megóhajtok egy-egy filmet, vagy eszembe jut valami jó régi klasszikus, azt megpróbálom megszerezni, de nem töltök orrba-szájba, csak mert van internet.

    Ez utóbbi részét egyébként soha nem értettem meg. Vannak akik mindent letöltenek, függetlenül attól hogy tényleg szükségük van-e rá, vagy nincs. Ezt ahhoz tudnám hasonlítani, amikor egy nőnek 2000 pár cipője van; kitart egész életében, mégis újat vesz.
  • Ahoy #7
    Ugyan nem a témába vág, de szerintem a p2p rendszert úgy lehetne javítani (említették már itt a halott torrent szindrómát) hogy a részvétel feltétele lenne a kötelező seedelés. Bővebben annyi, hogy az oldalra feltöltött oldal torrentjeit szétkell osztani a felhasználók között, (kötelező lenne letölteni a rám eső szeletet - lehetőleg egész torrentek) ezek után, ezért a darabért én lennék a felelős. Tehát 1 vagy 2 példányban biztosan meg fog maradni az a torrent. Kérésre pedig csak azt seedelem.

    Így a torrentek kb 90% nem halna meg . Ha az arányt be tudják tartatni a felhasználókkal, szerintem ezt sem jelenten problémát.

    Hogy ez hogy jön ide? Akár úgy, hogy az adatokat nem központi szervereken tárolnák, hanem ezeken a szenzorokon. Akár egymás adatait (ahogy fentebb leírtam, hogy ne vesszen el) Ha szükség van rá, akkor 2-3 példányból, valahol biztos megvan az infó, könnyen elérhető, nem terheli a központi szervert. Persze ez csak elméletben gondolom.
  • B0nFire #6
    Kösz! Habár ettől még mindig nem világos a technológia maga, vagyis a folyamat. Ugyanúgy, ahogy már azt sem értettem, hogy az "élő" tv streamet hogy lehet megoldani p2p-n keresztül. Ugye a szerveres tévé-stream adja magát, hiszen az adás lineáris irányú, max elő kell pufferelni neki egy kicsit. Ez gyorsabb hálózaton nem gond. Viszont a p2p-n keresztül érkező fájlok miszlikbe vannak aprítva, és szépen láthatjuk a folyamatábrán, hogy nem lineáris sorrendben érkeznek, tehát az 1 után a 2, hanem összevissza. Persze, ha már megvan a fájl nagy része, bele lehet nézni/hallgatni, de nem érdemes, mert foghíjas.

    Szóval ezt nem értem én sehogy sem, hogy lehet ezt megoldani, hiszen ha mindenki az 1-es után a 2-es részre vár, pont a lényege vész el a p2p-nek. Ugyanolyan lomha lenne, mint egy szűk sávszélességű centralizált szerver esetén. Arról már nem beszélve, hogy ha a peerek közül senkinek nincs meg a 3. darab, akkor várhatnak egymásra virradatig, soha nem lesz a fájl/adat teljes.
  • traveller #5
    Szerintem a témáról szól, ha fére értelmeztem sorry (rég aludtam):
    http://www.medicalnewstoday.com/articles/141706.php
  • B0nFire #4
    Akkor viszont teljesen nem értem, hogy gondolják ezt. Tudsz témába vágó olvasnivalót dobni?
  • Narxis #3
    A Microsoftos vicc átalakul?

    Elképzeltem amint csak a p2p korlátozó upc szolgáltatás érhető el: "Csak UPC-re ne kösseneeeeeeek....." XD
  • traveller #2
    Itt nem arról van szó, hogy a p2p segítségével küldik el a beteg adatait a kórházaknak és ezáltal tehermentesítik a hagyományos rendszereket.
    Nem értem, hogy jön ide a tartalom megosztás amit ide írtál.