Berta Sándor

Minden osztráknak van már elektronikus betegkártyája

"Ma már mindenkinek van elektronikus betegkártyája, legyen szó bébiről vagy nyugdíjasról" - jelentette ki Volker Schörghofer, az Osztrák Szociális Biztosítótársaságok Szövetségének igazgatóhelyettese.

A felmérések alapján havonta átlagosan 8,7 milliószor mennek el az emberek az orvosaikhoz vagy a kórházakba, naponta pedig 400-500 000-en keresik fel a háziorvosukat vagy valamelyik egészségügyi intézményt. A legtöbben eddig idén január 12-én használták az E-Cardot, a rendszer 623 000 lekérdezést regisztrált. Szintén siker, hogy eddig minden ellopott vagy elveszített kártyát azonnal le tudtak tiltani.

"Komoly problémát jelent viszont annak az elképzelésnek a megvalósítása, miszerint kerüljenek digitális fotók is az azonosítókra. Ez a fejlesztés túl sokba kerül és túl kicsi a haszna. Összesen 6 millió fényképet kellene készíteni és mivel a beszkennelés és az adatbevitel költsége E-Cardonként 3 euró, így a teljes beruházás 18 millió eurót emésztene fel. Ráadásul a 10x20 milliméteres képek nem lennének alkalmasak a személyazonosításra. A végső érvünk az ötlet ellen pedig az, hogy az orvosok nem rendőrök" - tette hozzá Schörghofer.

A program következő szakasza, hogy minden kórházat, rendelőintézetet és más egészségügyi intézményt alkalmassá kell tenni az E-Cardok elfogadására. "A projekt sikeres és ennek legjobb bizonyítéka, hogy ma már senki sem akar visszatérni a régi kártyákhoz. A güssingi, oberwarti, oberpullendorfi és kittsee-i kórházakban megvalósuló e-Card-fejlesztések fontos lépést jelentenek a teljes rendszer kiépítése felé vezető úton" - közölte Peter Rezar, az Osztrák Szociáldemokrata Párt egészségügyi kérdésekért felelős szakpolitikusa.

Schörghofer elmondta: a céljuk az, hogy az osztrák kórházak és egészségügyi intézmények fele csatlakozzon a hálózathoz és az adatok így online, valós időben is elérhetők legyenek. Ez Burgenlandban már megvalósult és ezáltal az adminisztráció az eddiginél jóval egyszerűbbé, könnyebbé és nem utolsósorban gyorsabbá vált. A társadalombiztosító szervezetek, a kórházak és az orvosok egy biztonságos belső hálózaton kommunikálhatnak egymással. Jelenleg egyébként már 11 230 orvos rendelője kompatibilis az E-Carddal.

Korábban felmerült javaslatként, hogy az azonosítót személyi igazolványként az online közigazgatási, valamint elektronikus banki szolgáltatások igénybe vételére és azonosításra is lehet majd használni. Szintén szóba került, hogy az E-Cardokra felkerülne a betegek ujjlenyomata. Az osztrák egészségügyi minisztérium képviselői tavaly májusban úgy nyilatkoztak, hogy a teljes rendszer várhatóan 2012-re készül el.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • ffxi #2
    Hát nem hogy vannak az osztrákok. De én kerülöm a kórházat és a házi dokit.
  • B0nFire #1
    Na, akkor Ausztriában biztos jobban esik betegnek lenni, mint nálunk.

    Mellesleg a fénykép az utolsó, amit nélkülözhetetlennek tartok. Elektronikus kártya, személyes kóddal, ha jól sejtem valami kártyaleolvasón le kell húzni, és bepötyögni a kódot. Ezzel bekerül az adat a nyilvános adatbázisba, ahol el lehet tárolni többek között a digitális fényképeket is, így azonosíthatóvá válik a delikvens. Az, hogy rágravírozunk egy kisilabizálhatatlan fényképet, még nem teszi biztonságosabbá, vagy nem fognak kevesebben visszaélni vele. Szerintem.